Κυριακή 20 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο ορυκτός του πλούτος στο στόχαστρο πολλών

Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν οι «αποκαλύψεις» για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε κοιτάσματα λιθίου, χαλκού, χρυσού, σιδήρου, νιόβιο και κοβάλτιο, που ξεπερνούν σε αξία το ένα τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών γεωλόγων, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, τα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά της Βολιβίας, που διαθέτει το 35% σε παγκόσμιο επίπεδο. Με δεδομένο ότι το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό στις μπαταρίες, με τη χρησιμότητά του να φτάνει μέχρι την κατασκευή όπλων, το Αφγανιστάν αναφέρεται ως η «Σαουδική Αραβία» του μέλλοντος, ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα είναι μάλλον παλιά ιστορία.

Ο ορυκτός πλούτος φαίνεται να είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και να αποτελεί ένα από τα κρυφά κίνητρα του πολέμου, πέρα από τους ενεργειακούς δρόμους. Ωστόσο φαίνεται τώρα να χρησιμοποιείται ως κατά κάποιο τρόπο «αντίδοτο» στην ευρύτερη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ ιδιαίτερα όσον αφορά τη δαπάνη εξωφρενικών κονδυλίων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε καιρούς «καπιταλιστικής κρίσης», αλλά και των απωλειών κατοχικών στρατιωτών, που πλέον κάνουν όλο και περισσότερο κόσμο να καταδικάζει τις επιχειρήσεις και να ζητά επιστροφή του στρατού. Κατά βάθος οι «αποκαλύψεις» θέλουν να πείσουν για την χρησιμότητα του πολέμου που θα αποφέρει κέρδη στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο ορυκτός πλούτος χρησιμοποιείται επίσης και για εσωτερική κατανάλωση, και το δωσίλογο καθεστώς του Χ. Καρζάι υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν μπορεί να γίνει μία πολύ πλούσια χώρα και να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, εάν πετύχει τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη σταθερότητα, με την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή στην συγκεκριμένη χώρα παρεμβαίνουν και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, που πραγματοποιεί ήδη επενδύσεις σε αφγανικά ορυχεία, ιδιαίτερα στον χαλκό, ενώ τώρα εκδηλώνει ενδιαφέρον και για τα άλλα μεταλλεύματα. Μερίδιο από την πίτα του Αφγανιστάν, διεκδικούν επίσης η Ρωσία και η Ιαπωνία, που εξέφρασε το ενδιαφέρον της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εγκάθετου Αφγανού προέδρου στη χώρα, μέσα στη βδομάδα, επικαλούμενη ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους δωρητές της χώρας, στο πλευρό της κατοχής. Ετσι οι ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας αναμένεται όλο και περισσότερο να φουντώσουν.


Α.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ