ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νοσοκομείο γιοκ, αν δεν θέλει ο «χορηγός»

Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της μοναδικής παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας αποτελεί την επιτομή των αντιδραστικών στοχεύσεων κράτους και επιχειρηματικών ομίλων, που αξιοποιούν ως μοχλό και τις κάθε λογής «χορηγίες» από γνωστά ...ευαγή ιδρύματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τη στάση του ΚΚΕ, που διαχρονικά αναδεικνύει τη λαϊκή διεκδίκηση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αντί η Υγεία του λαού να «κρεμιέται» στις κάθε είδους «χορηγίες». Εχει άλλωστε αποδειχτεί ότι αυτές ξεκινούν με ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες από τους «ευεργέτες», διαφημίζονται από τους κυβερνώντες και τους προπαγανδιστές τους και όταν τελικά έρχονται στη Βουλή για να γίνουν νόμος, αρχίζει να ξετυλίγεται το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Ειδικά η περίπτωση του «Παιδοογκολογικού Κέντρου» είναι διδακτική. Η συγκεκριμένη Μονάδα, που τώρα μετατρέπεται σε «Κέντρο» (Ιδιωτικού Δικαίου), ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 15 χρόνια στο πλαίσιο των κρατικών νοσοκομείων παίδων, ως «δωρεά» από συγκεκριμένο ίδρυμα. Τώρα, προωθείται η απόσχιση τόσο της Μονάδας όσο και μιας σειράς τμημάτων των κρατικών παιδιατρικών νοσοκομείων, ώστε όλα μαζί να συγκροτήσουν το ιδιωτικό «Παιδοογκολογικό Κέντρο», με στόχο την πιο αποφασιστική διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της ογκολογικής παιδιατρικής περίθαλψης.

* * *

Ποιος πληρώνει και ποιος κερδίζει από αυτήν την εξέλιξη;

Από τη μία, το κράτος απαλλάσσεται ουσιαστικά από κάθε ευθύνη για τη λειτουργία ενός τέτοιου δημόσιου νοσοκομείου που έχουν ανάγκη τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Από την άλλη, ανοίγονται νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για τους ιδιώτες, αφού τα «έσοδα» του νοσοκομείου (κέρδη στην πραγματικότητα) έρχονται από την πώληση υπηρεσιών, ερευνητικού έργου κ.ά. σε κάθε «ενδιαφερόμενο». Μια κανονική «μπίζνα» δηλαδή, με τις πλάτες του κράτους σε βάρος των ασθενών. Και ο λαός θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που είτε θα τις πληρώνει άμεσα είτε έμμεσα, από τις ασφαλιστικές εισφορές, τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ο.κ.

Αποκαλυπτικό είναι και το πού κατέληξαν τα μεγάλα λόγια για την πολυπόθητη δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Με τη Βόρεια Ελλάδα να μη διαθέτει κανένα νοσοκομείο παίδων, είχε πλασαριστεί από τις κυβερνήσεις ως «πανάκεια» η σύμβαση του Δημοσίου με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο θα ήταν χορηγός. Τελικά, το Ιδρυμα «ρίχνει άκυρο» στον σχετικό διαγωνισμό, αφού διαπιστώνει ότι βγαίνει «εκτός οικονομικού πλάνου», οπότε το παιδιατρικό νοσοκομείο καταλήγει ξανά στις ελληνικές καλένδες, μαζί και με άλλα δύο νοσοκομεία της ίδιας Σύμβασης (σε Κομοτηνή και Σπάρτη). Αφού δεν συμφέρει τον «χορηγό», παιδιατρικό νοσοκομείο γιοκ!

* * *

Τα μόνα που απέμειναν είναι, από τη μία, τα αποθεωτικά λόγια της κυβέρνησης για τις ΣΔΙΤ, που θα έδιναν τη ...δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει παιδιατρικό νοσοκομείο. Και, από την άλλη, όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση υπέγραψε τη συγκεκριμένη συμφωνία, ευχαριστώντας τον ιδιώτη, ενώ πριν από λίγο καιρό ξεκαθάριζε στη Βουλή ότι η δωρεά είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και θύμιζε με καμάρι ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που την είχε δρομολογήσει. Μιλάμε δηλαδή για μια σύμβαση που υπογράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύτηκε από τη ΝΔ και τελικά ναυαγεί επειδή ο ιδιώτης κρίνει ότι δεν τον συμφέρει.

Μπροστά στις κάλπες, λοιπόν, βασικό κριτήριο για τους εργαζόμενους, και ειδικά τους υγειονομικούς, είναι το κατά πόσο θα βγουν οι ίδιοι πιο δυνατοί για να αναμετρηθούν με αυτήν την εγκληματική πολιτική. Πώς θα καταφέρουν να βάλουν εμπόδια στην όποια επόμενη κυβέρνηση, που θα «τρέξει» ένα βήμα πιο πέρα τον σχεδιασμό για γενίκευση των «Νοσοκομείων ΑΕ» τύπου Σαντορίνης, των ΣΔΙΤ κ.λπ. Και όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο μεγαλύτερα θα είναι αυτά τα εμπόδια, τόσο περισσότερο θα δυναμώνει η λαϊκή διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη παιδιατρική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους.


Δ. Π.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Προειδοποιεί για συνέπειες της «υστερίας» των ΗΠΑ

Επίσκεψη στη Μόσχα μία μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Από τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Στη Μόσχα έφτασε χτες ο επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «υστερική» αντίδραση στο θέμα με το «μπαλόνι» που η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέρριψε, συνδέοντάς το με κατασκοπεία σε βάρος της.

Ο Γουάνγκ έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα με το κινεζικό ΥΠΕΞ να διαμηνύει ότι «η ολιστική στρατηγική εταιρική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία βασίζεται στις αρχές του αδέσμευτου, της μη αντιπαράθεσης και της μη στοχοποίησης τρίτων μερών, κάτι το οποίο βρίσκεται εντός της εθνικής κυριαρχίας δύο ανεξάρτητων χωρών», αλλά και ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προβάλλουν απαιτήσεις έναντι ημών. Δεν δεχόμαστε ούτε πιέσεις ούτε εξαναγκασμούς».

Ο νέος γύρος ρωσοκινεζικών επαφών που σηματοδοτεί η άφιξη Γουάνγκ στη Μόσχα συνοδεύει τα νέα κοινά γυμνάσια των δύο δυνάμεων που συνεχίζουν στον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι τις 24 Φλεβάρη, μαζί με τη Νότια Αφρική, επιβεβαιώνοντας και έτσι την προτεραιότητα που δίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Σημειωτέον, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά την αυξανόμενη και ισχυρότερη σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία (...) Βλέπουμε πως εργάζονται περισσότερο μαζί, κάνουν γυμνάσια μαζί, κάνουν ναυτικές περιπολίες, αεροπορικές περιπολίες μαζί...».

Στο μεταξύ, την Κυριακή, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Γουάνγκ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «απίστευτη», «υστερική» και «παράλογη» στάση στο ζήτημα με το μπαλόνι (που πρόσφατα καταρρίφθηκε πάνω από την αμερικανική επικράτεια επειδή η Ουάσιγκτον το συνέδεσε με κατασκοπεία σε βάρος της), υποστηρίζοντας ότι η κατάρριψη «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» και «απαιτώντας επιτακτικά» από τις ΗΠΑ «να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους (...) να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο». Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα υποστούν όλες τις συνέπειες» αν κλιμακώσουν την αντιπαράθεση για το μπαλόνι και ότι η Κίνα «θα συνεχίσει μέχρι το τέλος» αν «οι ΗΠΑ επιμείνουν να εκμεταλλεύονται το θέμα».

Από τη μεριά του ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υποστήριξε ότι η είσοδος του σκάφους στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν μια «ανεύθυνη πράξη, που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ».

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γουάνγκ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντάς του - όπως αναμετέδωσε και το «Bloomberg» - ότι Κίνα και ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για μια συνάντηση των ηγετών τους, ώστε να βοηθήσει «να επανέλθουν οι διμερείς ανταλλαγές στα προ της επιδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν». Πρόσθεσε δε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν το άνοιγμα και τη συνεργασία, να αντισταθούν στην αποσύνδεση και να συνεργαστούν για τη διατήρηση της σταθερότητας της παγκόσμιας παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού».

«Ρεαλιστική προσέγγιση» προσδοκά ο Ζελένσκι

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι «για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ' αυτόν τον πόλεμο» και ότι «στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό. Ομως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», για να καταλήξει: «Αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω ότι η Κίνα το γνωρίζει».

Ολα αυτά αφού ο Μπλίνκεν είχε επαναλάβει ότι το Πεκίνο εξετάζει να παράσχει όπλα στη Ρωσία, αναφερόμενος στην κατά τ' άλλα «ειλικρινή και άμεση» συνάντηση που είχε με τον Γουάνγκ. Προειδοποίησε κι αυτός για «τις συνέπειες και τα επακόλουθα» σε βάρος της Κίνας αν προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή αν τη βοηθήσει να διαφύγει τις δυτικές κυρώσεις. Από κοντά και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξέφρασε ανησυχία «για το ότι το Πεκίνο εμβάθυνε τις σχέσεις του με τη Μόσχα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος (...) Κάθε ενέργεια της Κίνας που αποσκοπεί να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να ανταμειφθεί η επιθετικότητα, να συνεχιστεί η σφαγή και να υπονομευθεί περισσότερο η τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ και βαλλιστική δοκιμή Βόρειας Κορέας

Την αναβάθμιση και σταθεροποίηση των συνεργασιών τους σε Ασία - Ειρηνικό και με στρατιωτικό χαρακτήρα προτάσσουν οι ΗΠΑ, όπως έδειξαν οι νέες διμερείς ασκήσεις που έκαναν με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε μια περίοδο που διατυπώνονται όλο και πιο «ανοιχτές» προειδοποιήσεις προς την Κίνα, καθώς και η ίδια από την πλευρά της επιταχύνει δικούς της αμυντικούς και άλλους σχεδιασμούς.

Την Κυριακή, νοτιοκορεατικά αεροσκάφη τύπου F-35A και F-15K μαζί με αμερικανικά F-16 διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια, τα οποία επίσημη ανακοίνωση της Σεούλ χαρακτήρισε απόδειξη των «εντυπωσιακών» αμυντικών ικανοτήτων και της ετοιμότητας των δύο δυνάμεων.

Την ίδια μέρα, αμερικανικά F-16 πέταξαν από κοινού με ιαπωνικά F-15 πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο ασκήσεων τακτικής που, όπως επισήμανε το Τόκιο σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσαν «την ισχυρή βούληση των δύο δυνάμεων να ανταποκριθούν σε κάθε ικανότητα» ενώ «ενισχύουν περαιτέρω τις ικανότητες αποτροπής και αντίδρασης της Συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας».

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ που, σύμφωνα με το Τόκιο, έπεσε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας. Μάλιστα το Τόκιο υποστήριξε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα πάνω από μία ώρα μετά την εκτόξευσή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βεληνεκές του ήταν μεγάλο.

Χτες, Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει για «ισχυρά και πρωτοφανή» μέτρα με τα οποία μπορεί να απαντήσει στα γυμνάσια Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, τα οποία χαρακτήρισε «πρόβα πολέμου».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίζοντας κι αυτός την εκτόξευση του Σαββάτου να αφορά διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και να «συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ