Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ και βαλλιστική δοκιμή Βόρειας Κορέας

Την αναβάθμιση και σταθεροποίηση των συνεργασιών τους σε Ασία - Ειρηνικό και με στρατιωτικό χαρακτήρα προτάσσουν οι ΗΠΑ, όπως έδειξαν οι νέες διμερείς ασκήσεις που έκαναν με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε μια περίοδο που διατυπώνονται όλο και πιο «ανοιχτές» προειδοποιήσεις προς την Κίνα, καθώς και η ίδια από την πλευρά της επιταχύνει δικούς της αμυντικούς και άλλους σχεδιασμούς.

Την Κυριακή, νοτιοκορεατικά αεροσκάφη τύπου F-35A και F-15K μαζί με αμερικανικά F-16 διεξήγαγαν κοινά γυμνάσια, τα οποία επίσημη ανακοίνωση της Σεούλ χαρακτήρισε απόδειξη των «εντυπωσιακών» αμυντικών ικανοτήτων και της ετοιμότητας των δύο δυνάμεων.

Την ίδια μέρα, αμερικανικά F-16 πέταξαν από κοινού με ιαπωνικά F-15 πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο ασκήσεων τακτικής που, όπως επισήμανε το Τόκιο σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσαν «την ισχυρή βούληση των δύο δυνάμεων να ανταποκριθούν σε κάθε ικανότητα» ενώ «ενισχύουν περαιτέρω τις ικανότητες αποτροπής και αντίδρασης της Συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας».

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ που, σύμφωνα με το Τόκιο, έπεσε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας. Μάλιστα το Τόκιο υποστήριξε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα πάνω από μία ώρα μετά την εκτόξευσή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως το βεληνεκές του ήταν μεγάλο.

Χτες, Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου. Την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει για «ισχυρά και πρωτοφανή» μέτρα με τα οποία μπορεί να απαντήσει στα γυμνάσια Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, τα οποία χαρακτήρισε «πρόβα πολέμου».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίζοντας κι αυτός την εκτόξευση του Σαββάτου να αφορά διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και να «συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ