Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βούλιαξε ο τόπος από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ

Αγωνιστική «υποδοχή» στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Στη Σούδα και συγκεκριμένα στην προβλήτα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στο Μαράθι έχει δέσει από την Παρασκευή το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ». Μεταφέρει πλήρωμα 1.800 ανθρώπων και 20 αεροσκάφη «Rafale». Η πυρηνοκίνητη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει στη Σούδα έως αύριο, Τετάρτη.

Η γαλλική ναυαρχίδα θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike» που διεξάγεται ανοιχτά της Κρήτης από 20 έως 28 Φλεβάρη. Θα μετάσχουν επίσης το τεράστιο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» (ναυλοχούσε πριν στο Φάληρο), όπως και τα μικρότερης δυναμικότητας αεροπλανοφόρα Ισπανίας και Ιταλίας, μαζί με τις μονάδες συνοδείας τους, συν τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια συγκέντρωση πυρός τρομακτικής ισχύος. Ενδειξη και αυτό ότι η περιοχή βράζει από τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Αλλωστε, πέραν του γαλλικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, στον Πειραιά έδεσε μια από τις πανίσχυρες μονάδες συνοδείας του, η φρεγάτα «Forbin», πλοίο εξειδικευμένο στην αντιαεροπορική προστασία αεροπλανοφόρων ή άλλων σκαφών στρατηγικής σημασίας, ενώ γαλλικό πολεμικό πλοίο έδεσε τις προηγούμενες μέρες και στο Ηράκλειο. Τέλος, στη Σούδα έδεσαν και τα πλοία υποστήριξης του US Navy, «USNS ARCTIC» και «CHOCTAW COUNTY».

Αγωνιστική «υποδοχή» ετοίμασε στα πλοία του θανάτου η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, που με κινητοποίησή της στο κέντρο της πόλης την περασμένη Παρασκευή απαίτησε «να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας», «καμία εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής αγοράς, όπου μέλη της ΚΝΕ με πικέτες σχημάτισαν την φράση «NΑΤΟ killers go home», υπό τις επευφημίες περαστικών. Ακολούθησε δυναμική πορεία στην παλιά πόλη, ενημερώνοντας τον χανιώτικο λαό για τους κινδύνους από τη μετατροπή της Σούδας και ολόκληρης της Κρήτης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο και μαγνήτη αντιποίνων.

Και στη Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια απλώνεται πλέον ως τον Περσικό Κόλπο και ακόμα παραπέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έστειλε 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης, να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση «Spears of Victory 23» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της αεροπορικής βάσης King Abdulaziz στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, από τις 30 Γενάρη έως τις 17 Φλεβάρη.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης μαχητικά αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, όπως και το Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ στη διάρκειά της εκτελέστηκαν μια σειρά από σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, όπως αμυντικές και επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις, εναέρια μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών κ.λπ.

Θυμίζουμε πως από πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση έχει υπογράψει άλλη μια κατάπτυστη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με τους Σαουδάραβες.

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο αρχηγός του ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμ. Μπουρολιάς, συζητώντας «θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών», όσο και «θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή λειτουργία της ελληνικής Πυροβολαρχίας Patriot» που έχει μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία, με το προσωπικό της οποίας συναντήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ