ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Κυβερνητική απάθεια στη ρύπανση και διαχείριση των νερών

Κύρια αιτία η πολυνομία και οι πολλές συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων, επισημαίνουν 65 οικολογικές οργανώσεις της χώρας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ποικίλες εκδηλώσεις οικολογικών οργανώσεων, αγωνίας για την περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη, πραγματοποιήθηκαν χτες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γης.

Στην Αθήνα 65 μη κυβερνητικές οικολογικές οργανώσεις της χώρας - που πρόσφατα δημιούργησαν ενιαίο συντονιστικό όργανο - διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτώντας μέτρα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και για τη μόλυνση από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκπρόσωποι των 65 οργανώσεων είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, την υφυπουργό Ε. Παπαζώη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Α. Βούλγαρη.

Συγκεκριμένα οι οικολογικές οργανώσεις σε υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό, αφού αναφέρουν την κοινή διαπίστωση ότι το καθαρό νερό είναι βασική προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής και κάθε είδους ανάπτυξη, επισημαίνουν ότι "οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση, παρακολουθούν με απάθεια τα προβλήματα ρύπανσης και διαχείρισης των υπόγειων και επιφανειακών νερών του τόπου μας". Οι οικολογικές οργανώσεις ως βασική αιτία της κατάστασης αυτής, εντοπίζουν τον κυκεώνα των νόμων και συναρμοδιοτήτων και τον ανύπαρκτο μηχανισμό ελέγχου και επιβολής ποινών. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων συμμετέχουν δέκα υπουργεία, οργανισμοί όπως η ΔΕΗ, το ΙΓΜΕ, το ΕΚΘΕ, ερευνητικά κέντρα, ΑΕΙ, νομαρχίες, ΟΤΑ, ο ΕΟΤ κ. ά., ενώ 274 νομαρχιακές αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα που αφορούν τα νερά, χωρίς να υπολογίσουμε τις Οδηγίες της ΕΕ από τις οποίες 22 δεν έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Επίσης οι οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπεράντληση των νερών καθώς και για τη ρύπανση των ποταμών και ρεμάτων από τα ανεπεξέργαστα απόβλητα βιομηχανιών, βιοτεχνιών, νοσοκομειακά απόβλητα και από την ανεξέλεγκτη χρήση 5.000 νόμιμων και παράνομων χωματερών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Οι οικολογικές οργανώσεις ζήτησαν μεταξύ άλλων: Τη σύσταση ενιαίου φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση των νερών. Την άμεση επέκταση ελέγχων και μετρήσεων των νερών κύρια σε επιβαρυμένες περιοχές, ως προς όλες τις παραμέτρους. Την εφαρμογή της νομοθεσίας. Την ενίσχυση του ρόλου της οικολογικής γεωργίας. Την έρευνα και εφαρμογή εξοικονόμησης νερού. Τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευσης του νερού μέσω υδρογεωτρήσεων. Την αντιμετώπιση των παράνομων χωματερών κ. ά. Επίσης οι οικολογικές οργανώσεις διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιτροπή παρακολούθησης του επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον", αλλά και στις επιτροπές ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος που δημιουργούνται στις νομαρχίες και που τώρα υπολειτουργούν.

Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης παραδέχτηκε ότι το θέμα της διαχείρισης των υδάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά έριξε τα βάρη γι' αυτό στις... προηγούμενες κυβερνήσεις! Στη συνέχεια κατέφυγε στη γνωστή του μέθοδο των... εξαγγελιών. Συγκεκριμένα είπε ότι για τη διαχείριση των νερών θα διατεθούν 14 δισ. δρχ. μέχρι το 1999 και 200 δισ. δρχ. για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε αστικά κέντρα της χώρας. Επίσης είπε ότι θα διατεθούν 80 δισ. δρχ. για έργα διαχείρισης των αστικών, νοσοκομειακών και τοξικών αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

  • Οι επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσερνομπίλ για τη χώρα μας ήταν μηδαμινές, λόγω ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών που υπήρχαν την περίοδο εκείνη (έπνεαν βόρειοι άνεμοι). Αυτό επισημάνθηκε χτες από ειδικούς επιστήμονες στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται στο "Δημόκριτο" με θέμα "10 χρόνια μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ".

Στο συνέδριο παραβρέθηκε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ε. Παπαζώη, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας μας για τη διακοπή του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι Βουλγαρίας, αλλά και εναντίον του πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζει η Τουρκία στα νότια παράλιά της.

Με κατάρες δε γίνεται τίποτα

Γνωρίζετε το ανέκδοτο αναφορικά με κάποιον ο οποίος, αντιμετωπίζοντας με στωική αφέλεια την αύξηση της τιμής των καυσίμων που είχε επιβάλει ο Α. Ανδριανόπουλος, έλεγε: "Και τι με νοιάζει; Εγώ 1.000 δραχμές βενζίνη έβαζα πριν, 1.000 θα βάζω και τώρα". Το συγκεκριμένο ανέκδοτο χρειάζεται αναπροσαρμογή σήμερα, καθότι με 1.000 δραχμές βενζίνη δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο, αφού δεν καλύπτεται καν ο πάτος του ρεζερβουάρ. Κι αν καταριόμαστε ακόμα τον Α. Ανδριανόπουλο για την, αλήστου μνήμης, απόφασή του, πριν 4 χρόνια, ν' απελευθερώσει τις τιμές των καυσίμων, αυξάνοντας, εν μια νυκτί, κατά 50 δραχμές το λίτρο τη βενζίνη, ποια αισθήματα πρέπει να τρέφουμε για την κυρία Βάσω, που επιβάλλει συνεχώς ανατιμήσεις, μ' αποτέλεσμα, μόνο στους 4 τελευταίους μήνες, η τιμή της βενζίνης ν' αυξηθεί πάνω από 30 δραχμές το λίτρο;

Στα τελευταία 5 χρόνια, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 80%, δηλαδή πάνω από 100 δραχμές το λίτρο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, τα τελευταία 20 χρόνια, η τιμή των καυσίμων μειώθηκε μόνο μια φορά κι αυτό διήρκησε για μερικές βδομάδες μόνο.

"Καίνε τα καύσιμα" και οι κάτοχοι αυτοκινήτου "σκούζουν απ' τα πλευρά". Αλλά οι ανατιμήσεις δεν πλήττουν μόνο τους άμοιρους "γιωταχήδες". Αλυσιδωτά αυξάνονται τα μεταφορικά, το κόστος παροχής υπηρεσιών, το κόστος παραγωγής και η τελική τιμή των προϊόντων. Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα καύσιμα - που αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας - έχουν επιπτώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Βεβαίως, καθόλου δεν πλήττονται οι εταιρίες καυσίμων - αντιθέτως αυξάνουν τα κέρδη τους - και το κράτος, που παρακρατεί ως φόρο πάνω από 160 δραχμές για κάθε λίτρο βενζίνης που καταναλώνεται. Τεράστια κέρδη, που συγκεντρώνονται στις τσέπες των Βαρδινογιάννηδων και των άλλων ισχυρών της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και στα κρατικά ταμεία, για να κατασπαταλώνται για αντιπαραγωγικούς σκοπούς.

Αυτά είναι τ' αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς, την οποία υπηρετούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια πολιτική που δεν επιτρέπει στο φτωχό εργαζόμενο να χαρεί το αυτοκινητάκι του - το οποίο κατόρθωσε ν' αποκτήσει με αιματηρές οικονομίες - και ταυτόχρονα προσκομίζει τεράστια κέρδη στους "χρυσοκάνθαρους" του χρήματος, "κολλητούς" της πολιτικής εξουσίας, και στις πολυεθνικές.

Και φυσικά αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τη στωική αφέλεια των ανεκδότων, ούτε με κατάρες για τον Ανδριανόπουλο και την Βάσω. Χρειάζεται μαζική αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Απαιτείται ενωτικός αγώνας του λαού για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, για το γκρέμισμα των εκφραστών της - του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - από την κυβερνητική εξουσία.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Παγκόσμια Μέρα της Γης χτες, αλλά οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την κατάσταση του περιβάλλοντος στον πλανήτη

Οι οικολογικές οργανώσεις της χώρας συντονίζονται και παλεύουν για μια σωστή διαχείριση των υδάτων που "πνίγονται" στη ρύπανση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ