ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το γεράκι βγήκε παγανιά...

ΚΑΪΡΟ.-

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετέβη χτες στην Αίγυπτο, αρχικό σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με προφανή στόχο να εξασφαλίσει υποστήριξη από τον αραβικό κόσμο στις κυρώσεις κατά του Ιράκ.

Στο Κάιρο ο Πάουελ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αμρ Μούσα, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών οργανώθηκε με στόχο να γνωρίσουν αλλήλους και να διερευνήσουν τις θέσεις τους και δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στο μακρύ κατάλογο με τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Οι Πάουελ και Ιβανόφ θεωρείται πως θα καταρτίσουν το χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση τελματωμένων διμερών θεμάτων, που αφορούν τον έλεγχο των όπλων και την αντιβαλλιστική άμυνα, το Ιράκ και το Μεσανατολικό.

Οι άλλες στάσεις της 4ήμερης περιοδείας του Πάουελ στη Μέση Ανατολή είναι η Ιερουσαλήμ, η Γάζα, το Αμάν, το Κουβέιτ, η Δαμασκός και το Ριάντ, ενώ πριν την επιστροφή του, την Τρίτη, στην Ουάσιγκτον θα κάνει και μία στάση στις Βρυξέλλες.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΝΑΙ του Γ. Φίσερ στους βομβαρδισμούς του Ιράκ

Με τον πρωτοσέλιδο τετράστηλο τίτλο «ΝΑΙ του Γ. Φίσερ στους βομβαρδισμούς (του Ιράκ)» κυκλοφόρησε η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (την Πέμπτη, 22/2), ενώ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», επίσης πρωτοσέλιδα, πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «Οι "Πράσινοι" κριτικάρουν την εμφάνιση του Φίσερ στις ΗΠΑ» και ότι οι «δηλώσεις του για το στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ προκαλούν ανησυχία». Παρόμοιοι οι τίτλοι και άλλων γερμανικών εφημερίδων.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» εξηγεί ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους βομβαρδισμούς του Ιράκ από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι (οι Γερμανοί) «δεν έχουμε (λόγο) να κριτικάρουμε τις ΗΠΑ» και ότι «η - γερμανική - ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι η περιοχή (η Μέση Ανατολή) αποτελεί μεγάλο ρίσκο ασφάλειας». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» της ίδιας μέρας αναφέρει ότι η «γεμάτη κατανόηση στάση του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για το αμερικανο-βρετανικό αεροπορικό πλήγμα κατά του Ιράκ προκάλεσε ανησυχία στους "Πράσινους"».

Οι δύο εφημερίδες - όπως και άλλα φύλλα της Πέμπτης - καταχωρούν σχετικές δηλώσεις στελεχών και της βάσης των «Πρασίνων» για τις δηλώσεις κάλυψης των βομβαρδισμών από τον Φίσερ. Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» υπογραμμίζει ότι από διάφορα τηλεφωνήματα από τους κόλπους του κόμματος των «Πρασίνων» ο ομοσπονδιακός (Πράσινος) υπουργός Περιβάλλοντος Γίργκεν Τριτίν αντιλήφθηκε «έκπληξη ως δυσχέρεια». Οι Πράσινοι του κρατιδίου του Σλέσβιγκ - Χολστάιν ζήτησαν τη σύγκληση των κομματικών διευθύνσεων των κρατιδίων, ενώ το στέλεχος Αγκελα Μπέερ δήλωσε ότι, οι Πράσινοι καταδικάζουν το αεροπορικό πλήγμα και δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης αυτής της στάσης. Παρόμοιες κριτικές δηλώσεις έκαναν και άλλοι επώνυμοι Πράσινοι, ενώ επίσης κριτική ασκήθηκε από την πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ, Γκαμπριέλα Τσίμερ, και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, βουλευτίνα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Σαμπίνα Λόιτχοϊσερ - Σαρενμπέργκερ.

«Πολιτική της κυβέρνησης»

Θα ήταν ωστόσο σφάλμα να θεωρηθεί ότι ο Φίσερ έδρασε αυτόβουλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κ. Χάγε δήλωσε στο Βερολίνο ότι «οι δηλώσεις του Φίσερ είχαν συμφωνηθεί μέσα στην κυβέρνηση».

Πρόκειται πραγματικά για την αμετάβλητη εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ουάσιγκτον, για την οποία η εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ» (21/2) έγραφε ότι ο Φίσερ εδώ και λίγο καιρό «τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια από κάθε προηγούμενη φορά για το σφαιρικό ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (21/2) είχε υπογραμμίσει τη δήλωση του Φίσερ ότι: «Σκέφτεται πως οι ΗΠΑ θα μείνουν η μοναδική υπερδύναμη και ότι την ισχύ της Αμερικής την επιθυμεί το Βερολίνο. Αυτή (η Αμερική) είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας».

Οπως είναι γνωστό η γαλλική στάση είναι διαφορετική. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ρ. Βεντρίν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα (19/2): «Οτι (αεροπορικές) επιθέσεις δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία με τη στάση τους αυτή είναι μόνες».

Και ο Σάρπινγκ στο Πεκίνο

Ουσιαστική κάλυψη της πολιτικής των ΗΠΑ πρόσφεραν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, στο Πεκίνο. Ενώ η Κίνα, η Ρωσία ανησυχούν και καταδικάζουν τα νέα αμερικανικά σχέδια για τον πόλεμο των άστρων, ο Γερμανός υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει την κινεζική ηγεσία. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν οριστικά αποφασίσει, ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες τεχνητές δυσκολίες και ότι ως την πραγματοποίηση των αμερικανικών σχεδίων θα περάσουν αρκετά χρόνια.

Η κινεζική απάντηση υπήρξε άμεση. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» αποτυπώνει δήλωση από τον ηγέτη της χώρας Γιανγκ Ζεμίν: «Το αμυντικό πυραυλικό σχέδιο (των ΗΠΑ) ζημιώνει την παγκόσμια ειρήνη, σαμποτάρει το σφαιρικό στρατηγικό ισοζύγιο και έχει αρνητική επιρροή στον εξοπλιστικό έλεγχο και τον αφοπλισμό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με τη βοήθεια και μερικών Αμερικανών βουλευτών, πίεσαν και πέτυχαν το κλείσιμο της διάσημης, για πολύ θλιβερούς λόγους, «Σχολής της Αμερικής», εξέφρασαν και πάλι έντονη ανησυχία, λέγοντας πως πολύ φοβούνται ότι το Ινστιτούτο που πρόκειται να αντικαταστήσει την εν λόγω Σχολή θα συνεχίσει να έχει τον ίδιο νεοφασιστικό προσανατολισμό στην εκπαίδευση Λατινοαμερικανών στρατιωτικών.

Στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου και αφού είχε εδραιωθεί η Κουβανέζικη Επανάσταση, μέσω μιας μακαρθικής αντικομμουνιστικής σταυροφορίας, δημιουργήθηκε η «Σχολή της Αμερικής», η οποία λειτούργησε στο Φορτ Μπένιγκ της πολιτείας της Τζόρτζια, ώσπου έκλεισε τις πύλες της στις 14 του περασμένου Δεκέμβρη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που τότε είχαν γιορτάσει το γεγονός, εκφράζουν τώρα φόβους ότι το «Ινστιτούτο Συνεργασίας για την Ασφάλεια του Δυτικού Ημισφαιρίου» που ιδρύθηκε στις 17 Γενάρη 2001 επίσης στο Φορτ Μπένιγκ, ανέλαβε να συνεχίσει τις δραστηριότητες της γνωστής και ως «Σχολής των Δολοφόνων».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, η εν λόγω Σχολή εκπαίδευσε 61.034 στρατιωτικούς, από τους οποίους 9.588 Κολομβιανούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων της Σχολής είχαν αναμειχθεί σε συνωμοσίες και στρατιωτικά πραξικοπήματα, όπως το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ ενάντια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Στην Κολομβία, στην Κεντρική Αμερική και σε άλλες περιοχές της ηπείρου, οι απόφοιτοι της «Σχολής των Δολοφόνων» συμμετείχαν στην εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων, ταγμάτων θανάτου και ταξιαρχιών «κοινωνικής καθαρότητας» ή ανοιχτά φασιστικής απόχρωσης, όπως η Αργεντινή Αντικομμουνιστική Συμμαχία.

Μόλις έγιναν γνωστές οι εγκληματικές δραστηριότητες της «Σχολής της Αμερικής», πολύ σύντομα άρχισαν να πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορα διεθνή φόρα.

Η Κολομβία έφτασε να θεωρείται ο «καλύτερος πελάτης» της τρομερής σχολής. Οπως ανέφερε η Αλισον Σνόου, διευθύντρια της Americas School Watch, έγινε απλώς μία αλλαγή ονόματος, αφού το νέο ινστιτούτο «θα έχει τις ίδιες λειτουργίες με την πολεμική σχολή»...


Κύμα βίας στην Ινδονησία

Κύμα προσφύγων από την έξαρση της βίας

Associated Press

Κύμα προσφύγων από την έξαρση της βίας
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Οι νεκροί από τις άγριες εθνικές συγκρούσεις που μαίνονται επί μια εβδομάδα στο νησί Βόρνεο της Ινδονησίας έφτασαν τους 210, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι νεκροί ανέρχονται σε 210», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τζαουχάρ Παούζνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο «Ρόιτερ» από την πόλη Σαμπίτ, όπου συγκρούστηκαν οι ιθαγενείς Νταγιάκ με μετανάστες από το νησί Μαντούρα, στα ανοιχτά της Ιάβας. «Η κατάσταση στην πόλη βελτιώνεται, αλλά παραμένει ελαφρώς τεταμένη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ