Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΝΑΙ του Γ. Φίσερ στους βομβαρδισμούς του Ιράκ

Με τον πρωτοσέλιδο τετράστηλο τίτλο «ΝΑΙ του Γ. Φίσερ στους βομβαρδισμούς (του Ιράκ)» κυκλοφόρησε η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (την Πέμπτη, 22/2), ενώ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», επίσης πρωτοσέλιδα, πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «Οι "Πράσινοι" κριτικάρουν την εμφάνιση του Φίσερ στις ΗΠΑ» και ότι οι «δηλώσεις του για το στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ προκαλούν ανησυχία». Παρόμοιοι οι τίτλοι και άλλων γερμανικών εφημερίδων.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» εξηγεί ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε στην Ουάσιγκτον σχετικά με τους βομβαρδισμούς του Ιράκ από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι (οι Γερμανοί) «δεν έχουμε (λόγο) να κριτικάρουμε τις ΗΠΑ» και ότι «η - γερμανική - ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι η περιοχή (η Μέση Ανατολή) αποτελεί μεγάλο ρίσκο ασφάλειας». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» της ίδιας μέρας αναφέρει ότι η «γεμάτη κατανόηση στάση του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για το αμερικανο-βρετανικό αεροπορικό πλήγμα κατά του Ιράκ προκάλεσε ανησυχία στους "Πράσινους"».

Οι δύο εφημερίδες - όπως και άλλα φύλλα της Πέμπτης - καταχωρούν σχετικές δηλώσεις στελεχών και της βάσης των «Πρασίνων» για τις δηλώσεις κάλυψης των βομβαρδισμών από τον Φίσερ. Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» υπογραμμίζει ότι από διάφορα τηλεφωνήματα από τους κόλπους του κόμματος των «Πρασίνων» ο ομοσπονδιακός (Πράσινος) υπουργός Περιβάλλοντος Γίργκεν Τριτίν αντιλήφθηκε «έκπληξη ως δυσχέρεια». Οι Πράσινοι του κρατιδίου του Σλέσβιγκ - Χολστάιν ζήτησαν τη σύγκληση των κομματικών διευθύνσεων των κρατιδίων, ενώ το στέλεχος Αγκελα Μπέερ δήλωσε ότι, οι Πράσινοι καταδικάζουν το αεροπορικό πλήγμα και δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης αυτής της στάσης. Παρόμοιες κριτικές δηλώσεις έκαναν και άλλοι επώνυμοι Πράσινοι, ενώ επίσης κριτική ασκήθηκε από την πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ, Γκαμπριέλα Τσίμερ, και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, βουλευτίνα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Σαμπίνα Λόιτχοϊσερ - Σαρενμπέργκερ.

«Πολιτική της κυβέρνησης»

Θα ήταν ωστόσο σφάλμα να θεωρηθεί ότι ο Φίσερ έδρασε αυτόβουλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κ. Χάγε δήλωσε στο Βερολίνο ότι «οι δηλώσεις του Φίσερ είχαν συμφωνηθεί μέσα στην κυβέρνηση».

Πρόκειται πραγματικά για την αμετάβλητη εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ουάσιγκτον, για την οποία η εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ» (21/2) έγραφε ότι ο Φίσερ εδώ και λίγο καιρό «τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια από κάθε προηγούμενη φορά για το σφαιρικό ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (21/2) είχε υπογραμμίσει τη δήλωση του Φίσερ ότι: «Σκέφτεται πως οι ΗΠΑ θα μείνουν η μοναδική υπερδύναμη και ότι την ισχύ της Αμερικής την επιθυμεί το Βερολίνο. Αυτή (η Αμερική) είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας».

Οπως είναι γνωστό η γαλλική στάση είναι διαφορετική. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ρ. Βεντρίν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα (19/2): «Οτι (αεροπορικές) επιθέσεις δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία με τη στάση τους αυτή είναι μόνες».

Και ο Σάρπινγκ στο Πεκίνο

Ουσιαστική κάλυψη της πολιτικής των ΗΠΑ πρόσφεραν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, στο Πεκίνο. Ενώ η Κίνα, η Ρωσία ανησυχούν και καταδικάζουν τα νέα αμερικανικά σχέδια για τον πόλεμο των άστρων, ο Γερμανός υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει την κινεζική ηγεσία. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν οριστικά αποφασίσει, ότι υπάρχουν ανυπέρβλητες τεχνητές δυσκολίες και ότι ως την πραγματοποίηση των αμερικανικών σχεδίων θα περάσουν αρκετά χρόνια.

Η κινεζική απάντηση υπήρξε άμεση. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» αποτυπώνει δήλωση από τον ηγέτη της χώρας Γιανγκ Ζεμίν: «Το αμυντικό πυραυλικό σχέδιο (των ΗΠΑ) ζημιώνει την παγκόσμια ειρήνη, σαμποτάρει το σφαιρικό στρατηγικό ισοζύγιο και έχει αρνητική επιρροή στον εξοπλιστικό έλεγχο και τον αφοπλισμό».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ