ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Μεταβίβαση» στο αδιέξοδο

Με τον τρόμο της ιρακινής αντίστασης...

Associated Press

Με τον τρόμο της ιρακινής αντίστασης...
Ούτε τρεις μέρες δεν απομένουν μέχρι την πολυσυζητημένη «μεταβίβαση της εξουσίας» στο Ιράκ, και η χώρα μοιάζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος. Μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και τις πολύωρες σκληρές μάχες με αντάρτες στους δρόμους πέντε ιρακινών πόλεων, την Πέμπτη, όλοι οι διθύραμβοι περί της «επιτυχημένης πορείας του Ιράκ προς τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία» φαίνεται να περνούν για τα καλά στο περιθώριο.

Η κατοχική διοίκηση βρίσκεται στην αντιφατικά ειρωνική θέση να «παραδίδει», όπως υποστηρίζει, την πολιτική εξουσία σε μια κυβέρνηση, που η ίδια διόρισε και της οποίας η επιβίωση (συμβολικά και κυριολεκτικά) εξαρτάται αποκλειστικά από την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Δεκατέσσερις μήνες μετά την πανηγυρική επίσημη κήρυξη της λήξης του πολέμου στο Ιράκ, είναι, πλέον, κοινή αποδοχή ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα για τους κατακτητές και για τους συνεργάτες τους.

Το αιματοκύλισμα της Πέμπτης, που είχε ως κύριο στόχο αστυνομικά τμήματα και ιρακινά σώματα ασφαλείας που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις, εισάγει, σαφέστατα, στο προσκήνιο μια νέα πραγματικότητα, που είχε, ήδη, αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και καιρό: τον καλύτερο συντονισμό των πολυάριθμων και προφανώς, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, αντιστασιακών οργανώσεων. Η κατοχική διοίκηση και η διορισμένη κυβέρνησή της επιμένουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται ξένοι μαχητές και φαίνεται ότι έχουν βρει μια προσφιλή επωδό που ονομάζεται Μουσάμπ Αμπού αλ Ζαρκάουι.

Ο Ιορδανός που φέρεται να είναι πρωτοπαλίκαρο της «αλ Κάιντα» κατονομάζεται ως ο βασικός εγκέφαλος πίσω από όλη την αντικατοχική κλιμάκωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Εντούτοις, αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο αλ Ζαρκάουι είχε αναφερθεί νεκρός από τις κατοχικές δυνάμεις σε επιδρομή τους στη Βαγδάτη, πριν από αρκετό καιρό.

Επίσης σημαντικό είναι το ότι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους από τη Φαλούτζα, Ιρακινοί αντάρτες χαρακτήριζαν πρόσχημα την όλη επωδό περί Ζαρκάουι και τόνιζαν ότι στην πόλη τους δεν υπάρχουν καν ξένοι μαχητές. Λίγη ώρα αργότερα, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για τρίτη φορά μέσα σε μία βδομάδα κτίρια στην πόλη προκαλώντας δεκάδες νεκρούς ανάμεσα στους αμάχους.

Εκτός ελέγχου, γενικώς

Το τελευταίο αυτό κύμα αντικατοχικών επιθέσεων ανάγκασε ακόμη και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, να παραδεχτεί ότι η κατάσταση δεν «είναι καθόλου καλή» στο Ιράκ και ότι η κατοχική διοίκηση «δεν είχε εκτιμήσει επιτυχώς την εμβέλεια και την ένταση της εξέγερσης». Αν λάβει κανείς υπόψη του, μάλιστα, το γεγονός ότι εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, οι εκτιμήσεις των κατακτητών έχουν διαψευστεί οικτρά και στον τομέα κάθε είδους υποδομής (από την ανοικοδόμηση της χώρας μέχρι τις εξαγωγές του ιρακινού πετρελαίου) λόγω των επιθέσεων της αντίστασης, τότε, σίγουρα, η «μεταβίβαση της εξουσίας» δε θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πληροφορίες που θέλουν το Πεντάγωνο να αποφασίζει την αποστολή άλλων 15.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, μάλλον, βρίσκονται κοντά στην αλήθεια. Πόσο μάλλον, που οι ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (Γερμανία, Γαλλία)εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση στις νέες ιρακινές δυνάμεις αλλά όχι να στείλουν στρατεύματα. Οσο, δε, το Ιράκ ολισθαίνει περισσότερο προς το χάος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες άλλες χώρες να προσφερθούν να αποστείλουν στρατεύματα ενώ εξανεμίζεται και η ελπίδα της αθρόας προσέλευσης Ιρακινών για να στελεχώσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που θα απεγκλωβίσουν τα κατοχικά στρατεύματα από το αδιέξοδο, που πλέον, είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουν περιέλθει.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΚΑΝΑΔΑΣ
Βουλευτικές εκλογές

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο 28 Ιούνη στον Καναδά, όπου θα λάβουν μέρος 8 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά με 50 υποψήφιους βουλευτές.

Μιλώντας για τις εκλογές ο ηγέτης του ΚΚ Καναδά, Μιγκέλ Φιγκουερόα είπε ότι «η κυβέρνηση Μάρτιν αντιπροσωπεύει μια ακόμα πιο δεξιά μετακίνηση... Ο πρόσφατος προϋπολογισμός κάνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μάρτιν θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, περικόπτοντας τις δαπάνες και ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες, αυξάνοντας τις δαπάνες για το στρατό, μειώνοντας τη φορολογία για το κεφάλαιο - όλα προς όφελος των πλουσίων φίλων και ευεργετών τους».

Η εκλογική διακήρυξη του ΚΚ Καναδά αναφέρει ότι «υπάρχουν δύο επιλογές του Καναδού εκλογέα: είτε να επιλέξει να συνεχιστούν οι πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο των Φιλελευθέρων αλλά και της "αντιπολίτευσης" των Συντηρητικών, ή να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στη δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική και να υποστηρίξει πολιτικές που βάζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων πρώτα απ' όλα».

«Ενας άλλος Καναδάς είναι εφικτός! Αυτοί οι υψηλοί στόχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με το κτίσιμο των εργατικών και λαϊκών κινημάτων που να είναι ενωμένα σε ένα γνήσιο εναλλακτικό πρόγραμμα που θα βάζει την εξουσία στα χέρια του λαού και όχι των πολυεθνικών», τονίζεται.

«Σε αυτές τις εκλογές, μπορούμε να το καταφέρουμε εκλέγοντας ένα μεγάλο μπλοκ προοδευτικών βουλευτών, συμπεριλαμβάνοντας κομμουνιστές, που μπορούν να δουλέψουν μαζί με τα λαϊκά κινήματα ώστε να προωθηθούν πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα, την κυριαρχία του Καναδά και την ειρήνη».

Και η διακήρυξη ρωτά: «Γιατί κανείς να ψηφίσει τους κομμουνιστές; Επειδή είναι ο καλύτερος, ξεκάθαρος τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα σ' αυτές τις εκλογές ότι αντιτίθεσαι στην κυριαρχία του κεφαλαίου, στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο».

Σημειώνουμε ότι το ΚΚ κατεβάζει σ' αυτές τις εκλογές υποψηφίους σε ολόκληρη τη χώρα σε μια ριζοσπαστική πλατφόρμα για μια «Λαϊκή Εναλλακτική» για τον Καναδά.

Τα άλλα κόμματα...

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Πολ Μάρτιν, που μεταξύ των άλλων, υπέγραψε τη ΝΑΦΤΑ, προχώρησε σε περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στη φοροαπαλλαγή των πλουσίων.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Στέφεν Χάρπερ υπόσχεται μείωση του φόρου κατά 25% για τα μεσαία στρώματα και τις επιχειρήσεις και αύξηση στις δαπάνες της Υγείας και της Αμυνας.

Το εθνικιστικό Μπλοκ του Κεμπέκ - το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο - προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία του στην Οτάβα για να προστατέψει, όπως αναφέρει, τα συμφέροντα του Κεμπέκ.

Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που ηγούνταν του Τζακ Λέιτον, που μιλάει για περισσότερες δαπάνες για κοινωνικά ζητήματα, και την αντίθεση της ανάμειξης του Καναδά στην αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ.

Το Κόμμα των Πρασίνων - που καλεί για μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας.


Κ. Χ.

Η αδυναμία περιορισμού των ενεργειών εναντίον του δυνάμεων κατοχής και φίλα προσκείμενων σ' αυτές δυνάμεων συνέχιζε να είναι προφανής το Σάββατο, ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ όπου το Ιράκ επρόκειτο να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς:

  • στην Μπαακούμπα, σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες κατά των γραφείων του - τοποθετούμενου υπέρ των δυνάμεων κατοχής - σιιτικού κόμματος CSRII με ένα νεκρό κι έναν τραυματία,
  • στην ίδια πόλη, ανατινάχτηκαν τα γραφεία του κόμματος του δοτού «πρωθυπουργού» Αλάουι,
  • στην Ιρμπίλ του υπό κουρδικό έλεγχο βορείου Ιράκ, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυμάτισε σοβαρά τον «υπουργό Πολιτισμού» του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζάνι, σκότωσε ένα σωματοφύλακά του και τραυμάτισε ελαφρύτερα κάπου 40 άλλους,
  • στα περίχωρα της Βαγδάτης, αναφέρονταν εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων, ενώ στο κέντρο, ερρίφθησαν 4 ρουκέτες κατά του κατοχικού αρχηγείου δίχως να βρουν στόχο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ