Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Βουλευτικές εκλογές

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο 28 Ιούνη στον Καναδά, όπου θα λάβουν μέρος 8 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά με 50 υποψήφιους βουλευτές.

Μιλώντας για τις εκλογές ο ηγέτης του ΚΚ Καναδά, Μιγκέλ Φιγκουερόα είπε ότι «η κυβέρνηση Μάρτιν αντιπροσωπεύει μια ακόμα πιο δεξιά μετακίνηση... Ο πρόσφατος προϋπολογισμός κάνει ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μάρτιν θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, περικόπτοντας τις δαπάνες και ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες, αυξάνοντας τις δαπάνες για το στρατό, μειώνοντας τη φορολογία για το κεφάλαιο - όλα προς όφελος των πλουσίων φίλων και ευεργετών τους».

Η εκλογική διακήρυξη του ΚΚ Καναδά αναφέρει ότι «υπάρχουν δύο επιλογές του Καναδού εκλογέα: είτε να επιλέξει να συνεχιστούν οι πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο των Φιλελευθέρων αλλά και της "αντιπολίτευσης" των Συντηρητικών, ή να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στη δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική και να υποστηρίξει πολιτικές που βάζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων πρώτα απ' όλα».

«Ενας άλλος Καναδάς είναι εφικτός! Αυτοί οι υψηλοί στόχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με το κτίσιμο των εργατικών και λαϊκών κινημάτων που να είναι ενωμένα σε ένα γνήσιο εναλλακτικό πρόγραμμα που θα βάζει την εξουσία στα χέρια του λαού και όχι των πολυεθνικών», τονίζεται.

«Σε αυτές τις εκλογές, μπορούμε να το καταφέρουμε εκλέγοντας ένα μεγάλο μπλοκ προοδευτικών βουλευτών, συμπεριλαμβάνοντας κομμουνιστές, που μπορούν να δουλέψουν μαζί με τα λαϊκά κινήματα ώστε να προωθηθούν πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για ισότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα, την κυριαρχία του Καναδά και την ειρήνη».

Και η διακήρυξη ρωτά: «Γιατί κανείς να ψηφίσει τους κομμουνιστές; Επειδή είναι ο καλύτερος, ξεκάθαρος τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα σ' αυτές τις εκλογές ότι αντιτίθεσαι στην κυριαρχία του κεφαλαίου, στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο».

Σημειώνουμε ότι το ΚΚ κατεβάζει σ' αυτές τις εκλογές υποψηφίους σε ολόκληρη τη χώρα σε μια ριζοσπαστική πλατφόρμα για μια «Λαϊκή Εναλλακτική» για τον Καναδά.

Τα άλλα κόμματα...

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Πολ Μάρτιν, που μεταξύ των άλλων, υπέγραψε τη ΝΑΦΤΑ, προχώρησε σε περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα και στη φοροαπαλλαγή των πλουσίων.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Στέφεν Χάρπερ υπόσχεται μείωση του φόρου κατά 25% για τα μεσαία στρώματα και τις επιχειρήσεις και αύξηση στις δαπάνες της Υγείας και της Αμυνας.

Το εθνικιστικό Μπλοκ του Κεμπέκ - το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο - προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία του στην Οτάβα για να προστατέψει, όπως αναφέρει, τα συμφέροντα του Κεμπέκ.

Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που ηγούνταν του Τζακ Λέιτον, που μιλάει για περισσότερες δαπάνες για κοινωνικά ζητήματα, και την αντίθεση της ανάμειξης του Καναδά στην αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ.

Το Κόμμα των Πρασίνων - που καλεί για μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ