ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ακμαίο σθένος

Δεν περίμεναν την εαρινή διάθεση του καιρού οι απόμαχοι της δουλιάς για να κινητοποιηθούν και πάλι. Παρά το σχεδόν απαγορευτικό της ηλικίας τους, με το συνακόλουθο των νοσημάτων, που επικρατεί στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται, εκ νέου, επί "ποδός πολέμου"! Η αγωνιστική τους πρόθεση κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, όπου συζητείται η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την αύξηση των αποδοχών τους. Οι εκφραστές των παροπλισμένων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με την αδύναμη φωνή τους, κατήγγειλαν την κυβερνητική ανακολουθία. Υπενθύμισαν στη συμπολίτευση τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις μεγαλαυχίες του ηγέτη της! Δεν αρνήθηκαν ακόμα και να προσκομίσουν αποδειχτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η αρπαγή των χρημάτων τους από το κράτος. Νούμερα, όπως τα 900 δισεκατομμύρια δραχμές, που χρωστάνε στο ΙΚΑ οι μεγαλοεργοδότες, και τρία τρισεκατομμύρια, τα οποία καταληστεύτηκαν σε μια τριακονταετία, από το αυτό ίδρυμα - και άλλα ασφαλιστικά ταμεία - ρίχτηκαν στο "τραπέζι" των κοινοβουλευτικών. Κι επίσης, δεν παραλείφτηκε να τονιστεί, το αδιάσειστο δεδομένο, πως το εισόδημα των υπερήφανων γηρατειών συρρικνώθηκε, με την πολιτική της λιτότητας, κατά σαράντα, και πλέον, τοις εκατό!

Σ' αυτά τα αδιάψευστα η κυβερνητική επιχειρηματολογία αδυνατούσε να αντιπαρατεθεί. Και αναγκάστηκε, ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, να χαρακτηρίσει "δίκαια τα αιτήματα". Με τον ισχυρισμό, όμως, ότι "δεν αντέχει η οικονομία" και την προβολή των "δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης", απέρριψε την εισήγηση του ΚΚΕ. Ανάλογη υπήρξε και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω κι αν ωραιοποίησε, φραστικά, και τη δική της πρόσδεση στις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ! Οσον αφορά τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχάνων, αυτός είναι, που ανερυθρίαστα δήλωσε: "Ολοι θέλουμε να είμαστε στον παράδεισο, ποιος όμως θα πληρώσει το κόστος;" Δηλαδή, οι εκμεταλλευτές του ιδρώτα των εργαζομένων... δικαιούνται να κυκλοφορούν με θαλαμηγούς και κότερα και ν' απολαμβάνουν τ' αγαθά της ζωής! Ενώ εκείνοι, που εξάντλησαν το βίο τους στη φάμπρικα και ανάμεσα σε απάνθρωπες, συχνά, συνθήκες, να στερούνται και το ψωμί! Ο,τι και ν' απαντήσεις, στον κάθε καπιταλιστή, η ντροπή δε θα τον αγγίξει... Το πνεύμα της αστικής του παιδείας φρόντισε, εγκαίρως, να τον γαλουχήσει με καντάρια αναισθησίας! Βαπτίζονται στα νάματα της αναλγησίας όσοι προσφέρονται να υπηρετήσουν, ενσυνειδήτως, την αναισχυντία. Απαρνούνται τη συγκίνηση και περιβάλλονται το μανδύα του στυγνού υπολογιστή.

Βέβαια, οι όποιες θέσεις και μεθοδεύσεις των ανά τον κόσμο εκμεταλλευτών, για να ευδοκιμήσουν, έχουν τους υποτακτικούς τους. Και πρώτιστο καθήκον τους η μέριμνα της εξασφάλισης "εξουσιαστικού" προσωπικού. Αυτές οι... οικονόμοι των φεουδαρχικών αντιλήψεων, που τοποθετούνται σε θώκους περίβλεπτους - οι "Φιλιππινέζες", για τα ενεστώτα - υπεραμύνονται των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών τους. Και η παρούσα περίπτωση, των δικαίων αιτημάτων των συνταξιούχων, ανεμένετο να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης; Δεν αμφέβαλλε γι' αυτό ο παλαίμαχος εργάτης. Ψευδαισθήσεις αισιοδοξίας δεν έτρεφε ο λιτοδίαιτος! Για τη ζωή του, ωστόσο, και για την επιστροφή των "κλεμμένων", δε θ' απουσιάσει από το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις δώδεκα του Μάρτη. Θα υψώσουν τα φλάμπουρα της ειρηνικής μάχης τα γεροντικά χέρια. Και θα επιδείξουν, με τη γροθιά τους, το αποθεματικό του δυναμισμού τους, για τη δικαίωσή τους. Κι αν τολμήσουν να στείλουν οι κρατούντες τους ένστολους και ένοπλους κουκουλοφόρους - που... έδρασαν, την περασμένη βδομάδα, με περισσή αγριότητα, στον παραγκοσυνοικισμό του Ασπρόπυργου - θα πειστούν πως το ψυχικό σθένος και του απόμαχου εργάτη και υπάλληλου διατηρείται ακμαίο!

Ο συνάδελφος


ΝΕΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επαναφέρουν την ιδιωτική πολεοδόμηση!

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν, εκτός από τα πρόστιμα, θα πληρώνουν και την έκδοση οικοδομικής άδειας

Την ιδιωτική πολεοδόμηση εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων, αλλά και τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, προβλέπει ουσιαστικά ο νέος οικιστικός νόμος, που πρόκειται να προωθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους θα πρέπει να πληρώνουν, όχι μόνο τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, αλλά και την οικοδομική άδεια. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει από τα αυθαίρετα δεκάδες δισ. δρχ., ώστε να τροφοδοτήσει τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό!

Η κυβέρνηση με το νέο οικιστικό νόμο, που άρχισε να καταρτίζεται πριν ενάμιση χρόνο, πρόκειται να αντικαταστήσει πολλές διατάξεις του νόμου Τρίτση (1337/83), φιλοδοξώντας να τακτοποιήσει τις νέες οικιστικές πιέσεις, που δημιουργούν όσοι θεωρούν κάθε κομμάτι γης ως μέσο πλουτισμού και μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι βασική διάταξη του νέου νόμου είναι αυτή που προβλέπει το χαρακτηρισμό Περιοχών ως Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), διάταξη η οποία θα επιτρέψει την ασύδοτη τσιμεντοποίηση τεράστιων εκτάσεων μη αστικών περιοχών, μόνο και μόνο εφόσον το θέλουν μερικοί ιδιώτες. Ουσιαστικά, επαναφέρονται οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική πολεοδόμηση, που θεσμοθέτησε πρώτος, προ πενταετίας, ο Στ. Μάνος και αναθεώρησε προς το χειρότερο ο Χρ. Κατσιγιάννης. Ειδικότερα, στην Αττική με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να νομιμοποιηθούν χιλιάδες αυθαίρετα στις περιοχές της Κερατέας, της Ραφήνας, της Αναβύσσου, του Μαρκόπουλου, του Ωρωπού, του Καλάμου, της Μαλακάσας κ.ά. και να τσιμεντοποιηθεί οικιστική αγροτική γη χιλιάδων στρεμμάτων.

Από το σχέδιο νόμου εξαιρείται τυπικά οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε δασικές περιοχές, σε αρχαιολογικούς χώρους, βιοτόπους και ρέματα, αλλά ουσιαστικά "σπάει" ο χωροταξικός ιστός, αφού πλέον οι προστατευόμενες αυτές περιοχές θα αποτελούν "νησίδες", που θα περιστοιχίζονται από οικισμούς. Με τον τρόπο αυτό, "λύνονται τα χέρια" και σε δεκάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δεν μπορούσαν να χτίσουν επειδή μεγάλο μέρος των εκτάσεων που κατέχουν είναι δασικές ή αναδασωτέες, αλλά και σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων - "φιλέτων", που θέλουν να τις αξιοποιήσουν οικιστικά.

Μία από τις διαφορές με την ιδιωτική πολεοδόμηση, που προέβλεπε ο νόμος του Χρ. Κατσιγιάννη, είναι ότι αυτή θα μπορεί να γίνεται τουλάχιστον σε εκτάσεις 100 στρεμμάτων και άνω, έναντι 50 στρεμμάτων. Η κυβέρνηση κατέφυγε σ' αυτό το τέχνασμα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μπλοκάρει δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα που αφορούσαν την ιδιωτική πολεοδόμηση με το προηγούμενο σύστημα και την είχε ουσιαστικά καταργήσει στην πράξη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πολεοδόμηση των ΠΕΡΠΟ θα γίνεται με βάση ειδική μελέτη, που θα εκπονείται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών της έκτασης και θα εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τροποποίηση της πολεοδομικής αυτής μελέτης θα είναι δυνατή μετά την πάροδο δύο ετών, χωρίς όμως αύξηση του συντελεστή δόμησης που σε κάθε περίπτωση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% της συνολικής έκτασης (όπως προβλεπόταν και μέχρι τώρα), ενώ η εισφορά σε χρήμα των ιδιοκτητών περιορίζεται στο 10%. Επίσης προβλέπεται ότι η μεταβίβαση κυριότητας κτισμάτων ή έκτασης εντός των περιοχών αυτών επιτρέπεται μόνο μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την ολοκλήρωση της κατασκευής των κοινόχρηστων έργων υποδομής, που θα γίνουν με δαπάνη των ιδιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ