ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ανάγκη η ένταξή του στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Ιατρικής είναι αντίθετος με τη διχοτόμηση της σχολής

Μια γενική άποψη των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, το οποίο - στις πινακίδες τουλάχιστον - αναφέρεται ως Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο και όχι αμιγώς πανεπιστημιακό, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση
Μια γενική άποψη των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, το οποίο - στις πινακίδες τουλάχιστον - αναφέρεται ως Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο και όχι αμιγώς πανεπιστημιακό, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση
Το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω περιοχών, αλλά και ταυτόχρονα να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας, που θα υπηρετεί το σύνολο των πολιτών.

Προχτές, όμως, το βράδυ, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, πάρθηκε η απόφαση για τη διχοτόμηση της Ιατρικής Σχολής και τη μεταφορά του ενός τμήματος στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου, το οποίο θα «στεγάζει αμιγώς πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια» και «θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ», όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο Χάρης Ζαχαρόγιαννης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) επισήμανε τα εξής: «Πρώτον: Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας δεν πρέπει να διχοτομηθεί. Δεύτερον: Το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω περιοχών. Ετσι, είναι εκ των ων ουκ άνευ η ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν πρέπει να ακολουθήσει το νέο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι το μοντέλο άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που έχουν κλειστές τις πόρτες τους στο λαό (Π.χ. ΝΙΜΤΣ ή τα στρατιωτικά νοσοκομεία). Στο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι μπορούν να αναπτυχθούν και πανεπιστημιακές και κρατικές κλινικές, με στόχο πάντα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολυπληθών και υγειονομικά υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Είναι απαραίτητο με την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου Χαϊδαρίου να υπάρχει μια εργασιακή σχέση για όλους τους λειτουργούς της υγείας, που θα εργάζονται εκεί και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα αναπαράγει καταστάσεις του παρελθόντος, που για πολλά χρόνια έχουμε ζήσει, τόσο στα Γιάννενα, όσο στην Πάτρα και το Ηράκλειο».

Ειδικότερα για το θέμα της προπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών, ο Χ. Ζαχαρόγιαννης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το πρόβλημα δε θα βρει λύση, εάν δεν τεθούν όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην υπηρεσία της προπτυχιακής εκπαίδευσης. Αυτό, βέβαια, πρέπει να γίνει με ανάλογα κίνητρα (απονομή τίτλων κλπ.) για τους κρατικούς γιατρούς που θα συμμετέχουν σε αυτή».

Οι αντιδράσεις των φοιτητών

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Αθήνας (ΣΦΙΑ), σε χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι με «βάση τις αποφάσεις των τελευταίων γενικών συνελεύσεων του ΣΦΙΑ» δεν αποδέχεται και αντιτίθεται στην απόφαση για διχοτόμηση της Ιατρικής Σχολής, που πάρθηκε σε σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, του πρύτανη και του προέδρου της σχολής.

Ο ΣΦΙΑ καταγγέλλει «την παράτυπη πράξη του πρύτανη Κ. Δημόπουλου και του προέδρου Αντ. Κουτσελίνη, οι οποίοι προχώρησαν σε συμφωνία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, παρόλο που δεν έχει ληφθεί απόφαση υπέρ της διχοτόμησης από τη γενική συνέλευση του τμήματος. Η ενέργεια αυτή, που επικαλείται αυτόβουλα το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, συμπληρώνει πλήρως το παζλ της κοροϊδίας και εξαπάτησης, που με μεθοδικό τρόπο διεργάζονταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επιλέχθηκε η εξεταστική περίοδος, για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της πράξης τους, με σκοπό να παρακάμψουν την αντίδραση των φοιτητών».

Το ΔΣ του ΣΦΙΑ αποφάσισε να κάνει παράσταση στην έκτακτη γενική συνέλευση τμήματος στις 9/2/2000, στις 12 το μεσημέρι, και απαιτεί την αρνητική τοποθέτησή της στη συγκεκριμένη απόφαση.

Τέλος, το ΔΣ του ΣΦΙΑ καταγγέλλει τις παρατάξεις ΔΑΠ και «Νέοι Ορίζοντες», που αποχώρησαν προκλητικά, χωρίς να υπολογίζουν τους φοιτητές.

Με ανακοινώσεις τους, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η ΕΙΝΑΠ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), αντιμετωπίζουν μόνο τη μια πλευρά της απόφασης της κυβέρνησης.

Ετσι, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ δεν ασχολούνται καθόλου με τη διχοτόμηση της Ιατρικής Σχολής, ενώ ο ΙΣΑ ασχολείται μόνο με τη διχοτόμηση της Ιατρικής.

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει αδιέξοδη την παραχώρηση αποκλειστικά στο πανεπιστήμιο και ζητά την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου με τη μεταφορά στο Χαϊδάρι του νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» και του παλιού της Δυτικής Αττικής.

Το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου χαρίστηκε στο υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών έχουν ανάγκη από δημόσιο νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα τους ανήκει εξ ολοκλήρου και όχι από πανεπιστημιακό, που δε θα χρησιμοποιούν ούτε το μισό, καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ο ΙΣΑ, τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της διχοτόμησης, αλλά απλώς εκφράζει το σκεπτικισμό του για το χρόνο που επιλέχτηκε να δημοσιοποιηθεί το μείζον αυτό ζήτημα.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η καρέκλα και πώς να τη χρησιμοποιήσετε!

Κάτι είχα γράψει σε προηγούμενο μου σημείωμα σχετικά περί ήθους και ύφους. Και δεν περίμενα να επαληθευτώ για μια ακόμα φορά τόσο σύντομα.

Βασικά η καρέκλα έχει κατασκευαστεί για να κάααθεσαι... Οπως έλεγε κι ο συχωρεμένος ο Φωτόπουλος. Κι όχι μόνο να κάααθεσαι, αλλά να στρώνεις για καλά τον ποπό σου και να μη λες να το κουνήσεις με το τίποτα, εκτός εάν σε πάρουν σηκωτό. Τότε δεν έχει άλλο τρόπο να αμυνθείς, παρά να χρησιμοποιήσεις την καρέκλα σου.

Την αρπάζεις και τη ρίχνεις στο κεφάλι αυτού που σε ενοχλεί ή απειλεί να στην υπαρπάξει. Ή για ευκολότερη χρήση, την αναλύεις σε τέσσερα κομμάτια τα λεγόμενα καρεκλοπόδαρα - εξυπηρετείσαι καλύτερα - και τα εκσφενδονίζεις, για τον πάτο της καρέκλας μπορεί να το φέρεις καπάκι και κολάρο στο κεφάλι του διπλανού σου που σε αμφισβητεί.

Τώρα, γιατί θέλεις να κάθεσαι τόσο αναπαυτικά και να μην το κουνάς ούτε με μπουρλότο, ο λόγος είναι γνωστός πασίγνωστος. Κόμμα εξουσίας είστε. Κάτι θα περισσέψει και για σας από την κουτάλα της μοιρασιάς. Κορόιδα είστε να την απαρνηθείτε, στους ρυθμούς της ρουσφετολογίας και της μίζας χορεύετε.

Αυτό και μόνο αυτό!

Κι όσο για ιδέες, δημοκρατίες και οράματα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τίποτα δε σ' άγγιζε από τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο και ιδιαίτερα τη νεολαία και το λαϊκό κίνημα.

Τίποτα δε σας έκανε πιο σεμνούς, πιο συνετούς, πιο σκεπτόμενους. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», σκούζετε. Μα και βέβαια αγαπητοί μας «σύντροφοι» το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Κανείς δεν αμφιβάλλει γι' αυτό. Κι αν κάποιος αμφιβάλλει εσείς με τον τρόπο σας φροντίζετε να τους το υπενθυμίζετε. Κανένας άλλος εκτός από σας (δεν μπορεί να) έχει τέτοιες (άθλιες) συμπεριφορές.

Και η καρεκλομαχία, η κλοτσοπατινάδα, οι γροθιές και τα έκτροπα καλά κρατούν. Εικόνες διασυρμού, παρασκηνίων και πολιτικής νεολαιίστικης ξεφτίλας. Το πάθος για την καρέκλα είναι πάθος αληθινό, είναι προοπτική καριέρας, είναι τρόπος ζωής και δε μοιράζεται εύκολα με το διπλανό, έστω κι αν αυτός θεωρείται σύντροφος.

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι, τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονται, πέφτουν οι καρέκλες σύννεφο κι αυτοί λένε χιονίζει.

Ο δικός τους ο αρμόδιος επί των δικών λέει: «Αυτό είναι καλό, πολύ καλό. Δείχνει ζωντάνια κι ενδιαφέρον». «Ναι... παιδιά είναι. Τι να τους κάνουμε, το αίμα τους βράζει», λέει κυνικά η κυρία επί των εσωτερικών. Και διάφοροι άλλοι κολλητοί, συμφωνούν και επαυξάνουν «πως δεν έγινε δα και τίποτα σημαντικό».

Κι όσο για την «αγαπημένη» όλων των Ελλήνων, που την πληρώνουν, την κρατική ΕΤ; Ετσι το πέρασε, στο ντούκου. Για το ψητό τίποτα. Για καρεκλομαχία γρι. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Επί 20 λεπτά μας ενημέρωνε (και μας έδειχνε τον πρωθυπουργό) για την ομιλία του πως έγινε μέσα σ' ένα κλίμα λίγο ανήσυχο, αλλά βαθύτατα ενωτικό και συντροφικό.

Για σοβαρότητα και αξιοπιστία είπατε; Αυτό ξεχάστε το. Είναι εκείνο το ήθος και το ύφος που μιλήσαμε πριν!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ