ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδιο απόφασης για την ... έναρξη του πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέλω να δώσω στην ειρήνη μια ευκαιρία να επιτύχει...», δήλωνε χτες υποκριτικά ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντένβερ. Αυτό που εννοούσε δεν ήταν παρά η χαριστική βολή στην «εύθραυστη ειρήνη», για την έναρξη ενός νέου, στυγερού και πολλαπλώς επικίνδυνου πολέμου...

Οι βασικές «λεπτομέρειες» του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης για τις επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ στοχεύουν στη ριζική ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος στις επιθεωρήσεις όπλων, βάζοντας - ακόμη και από άποψη χρόνου... - το όπλο στον κρόταφο της Βαγδάτης. Το Ιράκ θα πρέπει μέσα σε επτά μέρες να αποδεχτεί τους ακόλουθους όρους:

-- Να δηλώσει μέσα σε 30 μέρες κάθε πρόγραμμα ή υλικό για την κατασκευή πυρηνικού, βιοχημικού ή βαλλιστικού όπλου. Εάν αρνηθεί ή κάνει «παραπλανητικές ανακοινώσεις ή παραλείψεις», τότε ένα μέλος του ΟΗΕ θα μπορεί να κάνει χρήση «όλων των αναγκαίων μέτρων» (δηλαδή πόλεμο...).

-- Προτείνεται η προστασία των επιθεωρητών, οι οποίοι θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση παντού (ακόμη και σε προεδρικά μέγαρα, τζαμιά και πάσης φύσεως διοικητικό ή άλλο κτίριο, που σημαίνει κατάργηση της - σχετικής με τις τοποθεσίες επιθεωρήσεων όπλων - συμφωνίας του '98) από μία «δύναμη ασφαλείας»! Η σύνθεση της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ απαιτείται να περιλαμβάνει και εκπροσώπους ενός εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας....

Οι μάλλον αναμενόμενες διατάξεις του σχεδίου είναι η ύστατη πρόκληση προς τα στοιχειώδη δικαιώματα μίας χώρας, ενώ επιχειρούν να επισπεύσουν εξελίξεις, «φιλτράροντάς» τες, απ' το κέντρο αποφάσεων του ΟΗΕ... Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο, ενώ η Κίνα έχει ανακοινώσει πως δεν υποστηρίζει μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ δίχως τη διενέργεια επιθεωρήσεων και δίχως καθαρές αποδείξεις που θα φέρουν την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λουτρό αίματος

Ενόσω ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κολομβίας βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με την αμερικανική ηγεσία, για το «μέλλον», όχι ευοίωνο εννοείται, στη νοτιοαμερικανική χώρα, οι μάχες μαίνονταν.

Ο Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη - όχι τυχαία - στις ΗΠΑ, αποζητούσε την ενεργότερη ανάμειξη των αμερικανικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας, ως μέσο για την επιτυχή έκβαση του ολοκληρωτικού πολέμου που έχει εξαπολύσει κατά των αριστερών ανταρτών, κυρίως των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP), δευτερευόντως δε κατά του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ELN).

Η επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι τοις πάσι γνωστή αλλά συγκεκριμενοποιείται ακόμη περισσότερο στο πρόσφατο νέο αμυντικό δόγμα «Νέα Στρατηγική για την ΕΘνική Ασφάλεια των ΗΠΑ», όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στην Κολομβία, έχουμε διαπιστώσει τη διασύνδεση τρομοκρατών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, που απειλούν την ασφάλεια του κράτους και επιδίδονται σε διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών, για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Εργαζόμαστε ώστε να βοηθήσουμε την Κολομβία να υπερασπιστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, να κατανικήσει τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, της Αριστεράς και της Δεξιάς, με την επέκταση της αποτελεσματικής άσκησης της κυριαρχίας σε όλη την εδαφική επικράτεια, και να παράσχει ασφάλεια στον κολομβιανό λαό».

Δε χρειάζεται μάλλον ιδιαίτερη επεξήγηση η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν σε σχέση με την Κολομβία. Εξάλλου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους ότι «η Κολομβία αποτελεί φυτώριο τρομοκρατών»; Πάντως, η επίσκεψη καρποφόρησε, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Αλφρέντο Κάστρο, που σε άρθρο του στο Anncol τονίζει ότι ο επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Γκάλεν Χάκμαν, πρότεινε στο Κογκρέσο την αύξηση της βοήθειας, οικονομικής και στρατιωτικής, προς την Κολομβία, αφού «οι αριστεροί αντάρτες αποτελούν μία συνεχώς αυξανόμενη απειλή για ολόκληρο το ημισφαίριο και η δράση τους ήδη έχει φτάσει μέσα στην Κεντρική Αμερική, στην Ευρώπη, ακόμη και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες»... χωρίς φυσικά να προβάλει κανενός είδους απόδειξη για τα λεγόμενά του.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Τζέιμς Τ. Χιλ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα στην Μπογκοτά για μυστικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, παρέδωσε σε ειδική τελετή μεταγωγικά Hercules C130 καθώς και 600.000 δολάρια... Μόλις την Παρασκευή το βρετανικό BBC, σε εκτενές ρεπορτάζ, κάλυψε το σκάνδαλο που συγκλονίζει Ουάσιγκτον και Μπογκοτά, όπου τα αμερικανικά κονδύλια κατακρατούνται σε μεγάλο βαθμό από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, προς ίδιον όφελος.

Γεγονός όμως παραμένει ότι το μέτωπο κρούσης συνεχώς διευρύνεται, με άδηλο τέλος.

Ανεξέλεγκτη και φονική δράση των «ταγμάτων του θανάτου»

Μόνο αυτή τη βδομάδα, όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον από την κεντρική στρατιωτική διοίκηση, μέλη της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ενωμένη Αυτοάμυνα της Κολομβίας» (AUC) και δύο αντάρτες των FARC-ΕΡ και του ELN σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών που έγιναν σε διάφορα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, στο χωριό Ακακίας της επαρχίας Μέτα οι στρατιώτες σκότωσαν τον Χέσους Βάργκας ή «Φλαμίνιο», διοικητή των FARC-ΕΡ και στενό συνεργάτη του υπαρχηγού της οργάνωσης, Χόρχε Μπρισέπο.

Την ίδια στιγμή οι μάχες συνεχίζονται στην κολομβιανή πόλη Μεντεγίν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αστικών ομάδων ανταρτών των FARC-ΕΡ και του ELN, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Anncol. Στις συγκρούσεις, που έγιναν στη γειτονιά Comuna 13, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν έναν θρησκευτικό ηγέτη, τον πατέρα Jose Luis Arroyave, εξαιτίας της συμπάθειας που έτρεφε προς τους πολιτικούς στόχους των ανταρτών.

Παράλληλα, μάχες μαίνονται σε διάφορες συνοικίες της πόλης Μεντεγίν, όπου μέσα σε αυτό το χρόνο πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί. Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφους, στρατός και αστυνομία προσπαθούν να περικυκλώσουν ορισμένες φτωχές γειτονιές της πόλης, με τη βοήθεια των παραστρατιωτικών. Στις περιοχές που οι δυνάμεις ασφάλειας έχουν εδραιωθεί μέχρι τώρα, παραστρατιωτικοί τρομοκρατούν ήδη τους κατοίκους και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ημερών τουλάχιστον 80 οικογένειες διατάχτηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, συμπαθούν τους επαναστάτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανεξάρτητα, πάντα, πηγές, σειρά επιθέσεων λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία της Κολομβίας. Πάντα συντονισμένες επιθέσεις του κολομβιανού στρατού με τα τάγματα θανάτου, όπως στην περίπτωση της πόλης Πούντα ντε λος Ρεμέδιος, στην επαρχία της Λα Γκουαχίρα, όπου οι παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στην πόλη και εκτέλεσαν δύο κατοίκους στην κεντρική πλατεία αφού πρώτα τους έσυραν έξω από τα σπίτια τους και παρά τις εκκλήσεις των αθώων πολιτών προς την αστυνομία, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, να παρέμβει. Μετά, το τάγμα θανάτου εξανάγκασε 6 ακόμη κατοίκους να επιβιβαστούν σε φορτηγό. Βρέθηκαν σφαγιασμένοι λίγο αργότερα, μόλις μισό μίλι έξω από την πόλη.

Σε άλλη επίθεση περίπου 100 οικογένειες, από έξι δήμους της περιφέρειας Λα Πάλμα, εκδιώχθηκαν βίαια όταν τα τάγματα θανάτου εισέβαλαν στους δήμους. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν καταφύγιο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, και οι περισσότεροι κατέφυγαν στην πόλη Ταλάουτα, που ελέγχεται από τους FARC-ΕΡ. Από εκείνη τη στιγμή οι μάχες μαίνονται προκειμένου να φύγουν παραστρατιωτικοί και στρατός.


Χρ. Μ

Φωνές αντίδρασης στον ιμπεριαλισμό...

Associated Press

Την πραγματική σημαία των ΗΠΑ κρατά στα χέρια ο Αμερικανός διαδηλωτής στην Ουάσιγκτον. Ξέρει, πως εδώ και χρόνια τα αστέρια έχουν αντικατασταθεί απ' τα σύμβολα των πολυεθνικών, που απομυζούν την εργατική τάξη της πατρίδας του και μιας πλειάδας άλλων χωρών της υφηλίου... Ο νέος πυρετός διαδηλώσεων κατά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών πολέμων κορυφώνεται, την ίδια ώρα, σε Βρετανία και Αυστραλία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ