ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
Υψηλή προστασία στον Βαγιωνή

Η αστυνομία συνέλαβε τον αντιδήμαρχο που επέβλεπε δημοτικό έργο στο ρέμα το οποίο έχει μπαζώσει ο βιομήχανος. Νομαρχία και ΕΥΔΑΠ ευνοούν με τη στάση τους τον καταπατητή

Το έργο είναι γνωστό. Ενας μεγαλοεπιχειρηματίας λειτουργεί το εργοστάσιό του χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας και όπως θέλει αυτός. Επεκτείνει, χωρίς άδεια πάλι, τις εγκαταστάσεις του όποτε αποφασίσει αυτός. Μπαζώνει ρέματα χωρίς να τον ενδιαφέρει αν βάζει σε κίνδυνο περιουσίες και ζωές.

Από την άλλη οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν, ή "κάνουν τα στραβά μάτια". Οταν δε η δημοτική αρχή αποφασίσει να παρέμβει, τότε ξαφνικά οι αρχές ξυπνούν και επεμβαίνουν άμεσα και δυναμικά. Οπως προχτές το βράδυ που όργανα της τάξης από το Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης συνέλαβαν τον αντιδήμαρχο της Λυκόβρυσης Παναγιώτη Ασβεστά.Ο αντιδήμαρχος επέβλεπε τις εργασίες αντιπλημμυρικού έργου σε συνοικία της πόλης.

Η συνοικία αυτή όμως, έχει την κακή τύχη να έχει μέσα στα όριά της τη βιομηχανία ΕΛΚΟ - Βαγιωνής.Μια επιχείρηση που έχει επεκταθεί μπαζώνοντας το ρέμα Δαμάσκου που αποτελεί μια από τις φυσικές λεκάνες περισυλλογής των βρόχινων νερών της Λυκόβρυσης, της Πεύκης, της Κηφισιάς και του Ν. Ηρακλείου.

Το πρόβλημα

Οπως μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Π. Ασβεστάς, ο Δήμος Λυκόβρυσης με τους 7.500 κατοίκους, συγκεντρώνει βρόχινα νερά από όμορους δήμους τα οποία μέσω δύο ρεμάτων - το ένα είναι το ρέμα Δαμάσκου - διοχετεύονται στον Κηφισό. "Χωρίς άδεια από την πολεοδομία, ο Βαγιωνής έχτισε πάνω στο ρέμα, τοποθετώντας δύο μικρούς αγωγούς. Σήμερα μάλιστα οι εκπρόσωποι της εταιρίας αμφισβητούν την ύπαρξή του", μας λέει.

Ομως η ύπαρξή του βεβαιώνεται από το 187661/27 - 3 - 95 έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που απαιτεί από την ΕΛΚΟ: "να απομακρύνετε τον αγωγό που παράνομα τοποθετήσατε στον χείμαρρο, σε προθεσμία 30 ημερών από την ημέρα παραλαβής της ειδοποίησης αυτής". Η Πολεοδομία Αθήνας, επίσης, με απόφασή της έχει κρίνει παράνομη και κατεδαφιστέα την οικοδομή που έχει κτιστεί πάνω στο ρέμα. Μια βόλτα από την περιοχή όμως πείθει, ότι όλα βρίσκονται στη θέση τους κι αυτό γιατί με απόφασή της (1505/27 - 10 - 95) η Νομαρχία Αθήνας έδωσε εξάμηνη προθεσμία "προς κατασκευή κατάλληλης τεχνικής συγκρότησης... ".

Το έργο

Το αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται στην οδό Επτανήσου, άρχισε πριν 2,5 μήνες. "Από τότε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα σταμάτησε δυο φορές τα συνεργεία στέλνοντας στο αυτόφωρο τους εργάτες. Φυσικά αθωώθηκαν", μας λέει ο αντιδήμαρχος. "Προχτές πάλι ο "ενδιαφερόμενος" ειδοποίησε την Αστυνομία και με συνέλαβαν. Οταν ρώτησα το διοικητή, ποιος τον ειδοποίησε, δεν πήρα απάντηση. Το έργο είναι κοινωφελές, αλλά κατά τα λεγόμενα του διοικητή, ο δήμος παρανομεί. Απείλησε μάλιστα με ποιο σκληρά μέτρα αν συνεχιστεί το έργο".

Την επόμενη μέρα (σ.σ. χτες) μόλις το συνεργείο έφτασε στον τόπο που εκτελείται το έργο, μέσα σε πέντε λεπτά κατέφθασε υπαστυνόμος από το Τμήμα της Πεύκης. "Είμαστε έτοιμοι... ", δήλωσε στον αντιδήμαρχο. Ηδη στο Αστυνομικό Τμήμα υπήρχαν εισαγγελέας και λεωφορείο με δύναμη των ΜΑΤ.

Σκοπιμότητες

"Ο Βαγιωνής θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες κατασκευές του. Στην προσπάθειά του να "εξαφανίσει" με ταχυδακτυλουργίες το ρέμα, βάζει εμπόδια στο έργο" υπογραμμίζει ο Π. Ασβεστάς. "Ο δήμος από τις 30 Ιανουαρίου έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ να τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα πραγμάτωσης του έργου, οι αναγκαίες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από το δήμο, αλλά η ΕΥΔΑΠ φέρνει αντιρρήσεις στηριζόμενη στο ν.1068".

Οπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος, τη μελέτη κάθε αντιπλημμυρικού έργου την κάνει η ΕΥΔΑΠ. Η νομοθεσία όμως για τους ΟΤΑ αναφέρει ότι στην αρμοδιότητα των δήμων ανήκουν η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία συστημάτων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. "Δηλαδή στην ουσία πρόκειται για άλλη μια κουτσουρεμένη αρμοδιότητα των ΟΤΑ", συμπληρώνει ο Π. Ασβεστάς. "Το περίεργο είναι ότι για άλλα αντιπλημμυρικά έργα η ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετηθεί θετικά. Η υπόθεση έχει "κολλήσει" λόγω γραφειοκρατίας ή συμβαίνει κάτι άλλο; ", αναρωτιέται ο αντιδήμαρχος.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ο Αγιος Δημήτριος και ο Μίκι Μάους

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης είναι χτισμένη, ως είθισται στην εκκλησιαστική παράδοση, πάνω σε αρχαία κτίσματα. Στην προκειμένη περίπτωση πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα λουτρά δε θάφτηκαν εντελώς, αλλά μπορεί ο επισκέπτης να τα δει, κατεβαίνοντας από μια μικρή είσοδο μέσα στο ναό. Βέβαια, μη φανταστεί κανείς ότι η εκκλησία έχει αρχαιολογικές ευαισθησίες. Απλά, η ιστορία της λέει ότι εκεί μαρτύρησε ο Ρωμαίος στρατιωτικός Δημήτριος, λόγω των χριστιανικών του πεποιθήσεων.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ναός δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο των βυζαντινών χρόνων. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1917 και ξαναχτίστηκε πάνω στα παλιά σχέδια. Ελάχιστα κομμάτια ψηφιδωτών έχουν απομείνει στους τοίχους. Στην πρωτότυπη μορφή του, το εσωτερικό ήταν καλυμμένο στην ολότητά του από αυτά τα θαυμάσια ψηφιδωτά. Τώρα, είναι καλυμμένο από το γνωστό στρώμα του σοβά. Μπροστά από το ιερό έχει τοποθετηθεί ένα πλαστικό κιγκλίδωμα, προφανώς δείγμα της νεοχριστιανικής αισθητικής, ή, πιο συγκεκριμένα, κακογουστιάς.

Αυτό όμως που προκαλεί, με την πρώτη επίσκεψη στο μνημείο, είναι η εμπορική του αξιοποίηση από την εκκλησία. Μέσα στο ναό, μόλις περνάς την είσοδο, σε "υποδέχονται" ...χριστιανικές καρτ ποστάλ, τοποθετημένες στις γνωστές περιστρεφόμενες θήκες των τουριστικών καταστημάτων. Δεξιά, μια επίπεδη βιτρίνα πουλάει εκκλησιαστικά... "αξεσουάρ". Μετά απ' όλα αυτά, είναι δύσκολο να μην... διαολιστείς, σκεπτόμενος ότι και το ρωμαϊκό μνημείο διασώθηκε, γιατί προφανώς ...θα "τραβήξει" κόσμο...

Για έναν χριστιανό και μόνο το γεγονός ότι η εκκλησία λειτουργεί σαν μαγαζί αποτελεί σοβαρό λόγο μελαγχολίας ή και θυμού. Για τους υπόλοιπους, που έχουμε πιο... επίγειες αγωνίες, αποτελεί το λιγότερο σκάνδαλο να εκμεταλλεύεται η εκκλησία εμπορικά ένα μνημείο, που ανήκει επί της ουσίας στην πολιτιστική κληρονομιά ενός ολόκληρου λαού. Φαντάζεστε τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης μεταλλαγμένη σε εκκλησιαστική Ντίσνεϊλαντ; Σκάνδαλο αποτελεί επίσης και το γεγονός των αυθαίρετων παρεμβάσεων στο εσωτερικό της εκκλησίας, με τη χρήση υλικών, τουλάχιστον, ασύμβατων με το μνημείο. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ξεσηκώθηκε πρόσφατα ενάντια στις αυθαίρετες επεμβάσεις της εκκλησίας στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η εκκλησία, εδώ και καιρό, δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις της. Κόβει και ράβει την παράδοση στα μέτρα της και πλουτίζει εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό αίσθημα του λαού, που η ίδια δημιούργησε με όχι και τόσο χριστιανικούς τρόπους μέσα στους αιώνες. Πόσος καιρός πέρασε από τότε που σας προκάλεσε απορία το γεγονός της απαγόρευσης των γυναικών στη χερσόνησο του Αθω; Πιο εκκλησιαστικό δίκαιο είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα και με τα οποία δημιουργούν πολιτικό προφίλ ακόμη και οι απολογητές και διαχειριστές αυτού του συστήματος; Είναι προφανές και έχει διαπιστωθεί από την ιστορία. Οσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η εκκλησία χρειάζεται στο σύστημα. Αλλά ακόμη και στα πλαίσια αυτά, μπορεί να διασωθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος από τις αρπακτικές της διαθέσεις.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Μπαζωμένο το ρέμα Δαμάσκου. Οι δυο σωλήνες αντικατέστησαν ολόκληρο το

Μπαζωμένο το ρέμα Δαμάσκου. Οι δύο σωλήνες αντικατέστησαν ολόκληρο το ρέμα

Το αντιπλημμυρικό έργο. Στο βάθος το εργοστάσιο της ΕΛΚΟ

Το αντιπλημμυρικό έργο. Στο βάθος, το εργοστάσιο της ΕΛΚΟ

"Ο Βαγιωνής θέλει να νομιμοποιήσει της παρανομίες του" μας λένε ο

"Ο Βαγιωνής θέλει να νομιμοποιήσει τις παρανομίες του", μας λένε ο δήμαρχος Χ. Σκαμάκης και ο αντιδήμαρχος Π. Ασβεστάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ