ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών

Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ

To Κέντρο Τύπου την ημέρα των εκλογών

Associated Press

To Κέντρο Τύπου την ημέρα των εκλογών
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Δημοσιεύτηκε και άρχισε η ανάλυσή της στις κομματικές οργανώσεις της Απόφασης της 17ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ «Τα πολιτικά συμπεράσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος». Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μάη, έχουν μεγάλη σημασία για την παραπέρα ανάπτυξη του ίδιου του ΚΚΡΟ και για την καθημερινή του δουλιά μέσα στην κοινωνία. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά σε όλη την περίοδο ύπαρξής του από το Φλεβάρη 1993 έγινε μια τόσο αυστηρή αυτοκριτική εκτίμηση της δράσης του κόμματος και της ηγεσίας του, καθορίστηκαν τα καθήκοντα, η πραγματοποίηση των οποίων μπορεί να μετατρέψει το ΚΚΡΟ σε κύρια δύναμη της οργανωμένης μαζικής διαμαρτυρίας των εργαζομένων και της πάλης για την αναβίωση του σοσιαλισμού. Αναφέρουμε τα κύρια σημεία της Απόφασης:

- Οι εκλογικές εκστρατείες έδειξαν ότι το ΚΚΡΟ ήταν και παραμένει η μόνη στη χώρα πολιτική δύναμη, ικανή να αντισταθεί στο «κόμμα της εξουσίας». Στις συνθήκες πρωτοφανούς κινητοποίησης από το καθεστώς όλων των πόρων και με τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου στον αγώνα κατά της πατριωτικής αντιπολίτευσης, το ΚΚΡΟ και ο ηγέτης του κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όσο και στις περισσότερες περιοχές.

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση

Associated Press

Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση
- Το ΚΚΡΟ δεν μπόρεσε να διατυπώσει με σαφήνεια μια ελκτική «πανεθνική ιδέα», δεν έπεισε την κοινωνία για την αναγκαιότητα της αναδημιουργίας ενός ισχυρού κράτους του εργαζόμενου λαού, δεν μπόρεσε να σηκώσει τις μάζες στην ενεργό διαμαρτυρία ενάντια στη δημιουργία από τους ολιγάρχες αστυνομικού κράτους, για να διατηρήσουν την κλεμμένη ιδιοκτησία και να καταστέλλουν την αντίσταση των εργαζομένων.

- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα δεν πρότεινε στην κοινωνία ένα αρμονικό θετικό νομοθετικό πρόγραμμα, ένα εναλλακτικό σχέδιο Συντάγματος και προϋπολογισμού, δε διεξήγαγε «προπαγάνδα με τα νομοσχέδια» και υποστήριξε τον ατελή νόμο για τις εκλογές, ο οποίος λειτούργησε πρακτικά κατά του κόμματος.

- Παρατηρείται η τάση απώλειας θέσεων του κόμματος σε αγροτικές τοποθεσίες και σε μια σειρά εθνικές Δημοκρατίες της Ποβόλζιε και του Βόρειου Καυκάσου, καθώς και στις περιοχές της «κόκκινης ζώνης». Μια σειρά κυβερνήτες που είχε υποστηρίξει το κόμμα συμμάχησαν με το Κρεμλίνο.

- Η εξουσία επωφελήθηκε για τους ιδιοτελείς σκοπούς της από τη σταθεροποίηση της κατάστασης που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση Πριμακόφ - Μασλιουκόφ για την ανασύνταξη και την ενίσχυση των δεξιών δυνάμεων, ανεβάζοντας τη «δημοτικότητά» της με το «νικηφόρο πόλεμο», χρησιμοποιώντας «βρόμικες» εκλογικές τεχνολογίες και αναζητώντας προδότες στις γραμμές της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας.

Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς της αντιφασιστικής νίκης

Associated Press

Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς της αντιφασιστικής νίκης
- Σαν συνέπεια της συμφωνίας του Κρεμλίνου με επικεφαλής πολλών περιοχών, ιδιαίτερα από τις εθνικές Δημοκρατίας, με τη χοντροδεστάτη χρησιμοποίηση των διοικητικών πόρων, μονοπωλώντας τα ΜΜΕ όλων των επιπέδων, πιέζοντας βάναυσα του ψηφοφόρους με την καταιγιστική πολιτική διαφήμιση και με νόθευση αποτελεσμάτων εξασφαλίστηκε η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι κομματικές οργανώσεις δεν μπόρεσαν να αντισταθούν αποτελεσματικά στη μηχανή του «κόμματος της εξουσίας». Σαν αποτέλεσμα χειροτέρεψαν ουσιαστικά οι θέσεις του κόμματος και των συμμάχων του στο Κοινοβούλιο, πράγμα που δίνει μεγάλες δυνατότητες στο Κρεμλίνο να διαμορφώσει νομοθετικά την οριστική κατάργηση των κατακτήσεων της σοβιετικής εξουσίας.

- Η ομάδα Γέλτσιν αντικαταστάθηκε με την ομάδα Πούτιν, που θέτει ως καθήκον την περιφρούρηση της καταληστευμένης παλλαϊκής περιουσίας, την οριστική κατεδάφιση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, την καταστροφή της Ρωσίας σαν πολιτισμική - ιστορική, οικονομική και γεωπολιτική ακεραιότητα. Ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων με κύριο στόχο τη γρήγορη ιδιωτικοποίηση του τελευταίου εναπομείναντος πανεθνικού πόρου - της γης και των φυσικών μονοπωλίων.

- Συνεχίζεται η λανθασμένη πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που απειλεί την εθνική ασφάλεια και εγκατάλειψη των παραδοσιακών συμμάχων.

- Η ΚΕ του ΚΚΡΟ και το Προεδρείο της παραδέχονται την ευθύνη τους για τα λάθη στη στρατηγική και την τακτική και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική διόρθωση, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες. Το ΚΚΡΟ θεωρεί ως σημαντικότατο καθήκον της λαϊκοπατριωτικής αντιπολίτευσης την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και τη στροφή σε νέα οικονομική πολιτική και σε νέα κοινωνικοπολιτική οργάνωση της χώρας προς το συμφέρον του εργαζόμενου λαού.

- Το «κόμμα της εξουσίας» αρνείται να ακούσει τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, πλαστογραφώντας τα αποτελέσματα των εκλογών, αρνείται την πιθανότητα για την επίλυση των βαθιών κοινωνικών αντιθέσεων με το διάλογο και τη συνεργασία, σπρώχνοντας στην κοινωνική έκρηξη. Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΡΟ πρέπει να είναι έτοιμο για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων.

Η Ολομέλεια διαπιστώνει και αποφασίζει:

Σαν αποτέλεσμα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών δημιουργήθηκε στη χώρα μια θεμελιακά νέα πολιτική κατάσταση, που ενισχύει τις θέσεις των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών, που βαθαίνει την καπιταλιστικοποίηση της χώρας, την εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο, η οποία απειλεί με πλήρη κατάργηση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων. Η κυνική καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατικών κολεκτίβων περνάει όλο και περισσότερο σε ανοιχτή βία. Η εφαρμογή του νέου σχήματος κρατικής εξουσίας μπορεί να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης δικτατορίας του καθεστώτος και όχι του νόμου. Η εφαρμοζόμενη πολιτική μονόπλευρων υποχωρήσεων στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οδηγεί στην εξασθένηση του ρωσικού κράτους.

- Να ανατεθεί στο Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στις κομματικές επιτροπές όλων των επιπέδων να προχωρήσουν σε αλλαγές στη στρατηγική και την τακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες. Να επεξεργαστούν ένα σύνολο από οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά και υλικοτεχνικά μέτρα για το ενδυνάμωμα του κόμματος και της αριστερής αντιπολίτευσης για την κατάκτηση της ηγετικής θέσης στην κοινωνία, την αντίθεση στην παραπέρα επίθεση στα δικαιώματα του ανθρώπου, στην κατάπτωση των Ρώσων και την καταστροφή της Ρωσίας.

- Οι επιτροπές επαρχιών, πόλεων, περιοχών, περιφερειών και Δημοκρατιών του ΚΚΡΟ πρέπει να θεωρούν τη δουλιά για την οργάνωση του κινήματος διαμαρτυρίας των εργαζομένων για τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματά τους ως πρωταρχικό καθήκον, να επικεντρώνουν την προσοχή στις εξωκοινοβουλευτικές μορφές πάλης για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στη δουλιά μέσα στα συνδικάτα και στις κολεκτίβες εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό να ολοκληρωθεί η δουλιά για την αναδιοργάνωση των επαρχιακών κομματικών οργανώσεων, του δικτύου των τοπικών ΚΟΒ, οι οποίες αγκαλιάζουν όλες τις τοπικές κοινότητες του πληθυσμού (χωριά, συνοικισμούς, τετράγωνα, δρόμους, κατοικίες).

- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα, οι περιφερειακές κομματικές επιτροπές και οι βουλευτές να επιδιώξουν τη δικαστική εξέταση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, να προτείνουν τις ανάλογες αλλαγές στους ισχύοντες νόμους για τις εκλογές και τις εγγυήσεις για τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών.

- Σε σχέση με τη νέα διάταξη των δυνάμεων στη Δούμα, να μην επιτραπεί η υιοθέτηση νομοθετικών πράξεων που διευρύνουν τις νομικές δυνατότητες των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και ενισχύουν το καθεστώς.

- Να επιδιωχτεί η υιοθέτηση νόμων που θα αποτελούν τη βάση για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργατικών κολεκτίβων. Να γίνει η επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων Κώδικα Εργασίας, ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια στην Απόφαση αναφέρεται ότι πρωταρχικό καθήκον των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΡΟ όλων των επιπέδων είναι να αναπτύξουν τη δουλιά για τη στρατολογία νέων μελών στο κόμμα, κυρίως από τη νεολαία και τους ειδικούς στον τομέα της σύγχρονης διοίκησης και να αναδεικνύονται σε καθοδηγητικές θέσεις. Επίσης, σημαντικό καθήκον του κόμματος είναι η εντατικοποίηση της θεωρητικής δουλιάς, η λειτουργία δικτύου κομματικής μόρφωσης, πριν απ' όλα για τα κομματικά στελέχη και τη νεολαία, η έκδοση εκλαϊκευτικών φυλλαδίων για τον επιστημονικό σοσιαλισμό, την ιστορία της Ρωσίας, καθώς και η δημιουργία πολιτικών λεσχών. Για την αποτελεσματική εξήγηση της θέσης του και την αντίθεση στην αστική προπαγάνδα, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ θα πρέπει να ετοιμάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού -προπαγανδιστικού συμπλέγματος, έχοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις στον πληροφοριακό τομέα και τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης.

Τέλος, οι κομματικές οργανώσεις να εκτιμήσουν με βάση τις αρχές, τις παραβιάσεις της κομματικής πειθαρχίας στις γραμμές των κομματικών οργανώσεων, απαιτώντας να τηρούνται απόλυτα το Καταστατικό του ΚΚΡΟ και η απόφαση για την ενότητα του κόμματος.


ΡΩΣΙΑ
Επιχείρηση ελέγχου των κυβερνητών

Ο Β. Πούτιν προωθεί διοικητική και νομοθετική «μεταρρύθμιση»

O Βλ.Πούτιν σε παλιότερη συνάντηση με τον Χ.Σολάνα

Associated Press

O Βλ.Πούτιν σε παλιότερη συνάντηση με τον Χ.Σολάνα
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να προωθήσει σοβαρές διοικητικές και νομοθετικές αλλαγές, ώστε να ελέγχει από κοντά τους κυβερνήτες των 89 περιφερειών της Ρωσίας, αποκτώντας και το δικαίωμα να τους καθαιρεί σε περίπτωση παραβίασης απ' αυτούς των ομοσπονδιακών νόμων. Τα πρώτα βήματά του μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικού αξιώματος στις 7 του Μάη, συνδέονται στην ουσία με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση με σκοπό την ενίσχυση της κρατικής οργάνωσης. Σημειώνουμε ότι πρώτη απόφαση του Μπορίς Γιέλτσιν μετά τον ερχομό του στην εξουσία, που οδήγησε στη χαλάρωση της κρατικής εξουσίας, ήταν το διάταγμα για την κατάργηση της Επιτροπής Λαϊκού Ελέγχου της ΕΣΣΔ και ακολούθησε η παραίνεσή του προς τις περιοχές της Ομοσπονδίας: «Πάρτε τόση κυριαρχία, όση μπορείτε».

Επομένως, σε λίγο έγινε σαφές ότι το Κρεμλίνο έχασε τους μηχανισμούς ελέγχου και διοίκησης της αχανούς χώρας. Οι τοπικές αποφάσεις και νόμοι έρχονταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους ομοσπονδιακούς νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμφανίστηκαν οι τοπικοί «κυρίαρχοι μικροί τσάροι», με τους οποίους ο Γιέλτσιν ερωτοτροπούσε και μάλιστα τους έκανε «λόγω θέσης» μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή). Ωστόσο, αναγκάστηκε να διορίσει στις 89 περιοχές τον τοποτηρητή του - τον «εκπρόσωπο του Προέδρου» με σκοπό την «εφαρμογή της γραμμής του Κρεμλίνου». Το Κρεμλίνο δεν κατόρθωσε να πετύχει την επιθυμητή υπακοή των περιοχών.

Στο μεταξύ, η έξοδος από τον οικονομικό γκρεμό, στον οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα το καθεστώς, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, είναι αδύνατα χωρίς την αποκατάσταση της κάθετης νόμιμης εξουσίας. Ο πόλεμος στην Τσετσενία απλώς επιβεβαίωσε την ορθότητα αυτής της θέσης.

Στις 13 του Μάη ο Πούτιν εξέδωσε νέο διάταγμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση πραγμάτων. Αντί των 89 τοποτηρητών του Κρεμλίνου θα υπάρχουν στις περιοχές μόνο 7, οι οποίοι θα υπάγονται κατευθείαν στον Πρόεδρο. Οι 89 περιοχές θα διατηρούν το καθεστώς τους, αλλά θα συνενωθούν σε 7 «ομοσπονδιακές περιφέρειες». Είναι ενδεικτικό ότι γεωγραφικά αυτές συμπίπτουν με τις 7 στρατιωτικές περιφέρειες που έχουν χωριστεί έτσι με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της εθνικής ασφάλειας. Είναι ολοφάνερο ότι παράλληλα ο ρόλος των τοπικών κυβερνητών και προέδρων των αυτόνομων Δημοκρατιών αντικειμενικά μειώνεται.

Ο Πούτιν όμως δε σταμάτησε εδώ. Στις 17 του Μάη, την ίδια μέρα που η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) επικύρωσε τον νέο πρωθυπουργό και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα της Ρωσίας, προέβη σε διάγγελμα προς τον πληθυσμό της χώρας. Επισήμανε ότι «το κράτος δεν είναι απλώς ο τόπος στον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, δεν είναι απλώς το χαραγμένο από τα γεωγραφικά σύνορα έδαφος. Είναι πριν απ' όλα οι νόμοι, η συνταγματική τάξη και η πειθαρχία. Αν αυτά τα εργαλεία είναι αδύνατα, τότε αδύνατο είναι και το κράτος ή απλώς δεν υπάρχει». «Είναι κραυγαλέο γεγονός όταν το 1/5 των νομικών πράξεων που εκδίδονται στις περιοχές αντιβαίνουν στο Βασικό Νόμο της χώρας. Οταν τα Συντάγματα των Δημοκρατιών και οι Κανονισμοί των περιοχών διαφωνούν με το Σύνταγμα της Ρωσίας. Οταν ανάμεσα στις ρωσικές περιφέρειες και περιοχές δημιουργούνται εμπορικοί φραγμοί ή, ακόμα χειρότερα, τοποθετούνται ορόσημα. Συμβαίνει και αυτό. Οπως έδειξε η ζωή, οι συνέπειες απ' αυτές τις παραβιάσεις είναι καταστροφικές. Από παρόμοια επιμέρους ζητήματα σταγόνα σταγόνα ωριμάζουν οι αυτονομιστικές τάσεις, που γίνονται ενίοτε προγεφύρωμα για ένα πιο επικίνδυνο κακό - τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Πούτιν. Και κατέληξε: «Το ξεχαρβάλωμα της εξουσίας το πληρώνουν ακριβά τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων. Τίμημα της χαλαρότητας του κράτους είναι η προσωπική ασφάλεια, το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας και του άσυλου και τελικά η ευημερία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Μας χρειάζεται μια ισχυρή υπεύθυνη εξουσία. Και γι' αυτό υπολογίζω στην κατανόηση των ενεργειών που γίνονται τώρα. Ακριβώς γι' αυτό εκλέχθηκα Πρόεδρος της Ρωσίας. Αυτή την πολιτική σκοπεύω να εφαρμόσω στο εξής σταθερά και με συνέπεια. Ακριβώς έτσι, όπως κάνουμε σήμερα».

Επίσης, σε σχέση με τα παραπάνω, ο Πούτιν προτείνει και την αλλαγή της αρχής συγκρότησης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) με την έννοια ότι οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας των περιοχών δε θα πρέπει αυτομάτως, μετά την εκλογή τους, να γίνονται μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Κατά τον Πούτιν, την Ανω Βουλή δε θα πρέπει να τη συγκροτούν οι επικεφαλής της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, αλλά οι «εκπρόσωποί» τους και να συνεδριάζουν σε «μόνιμη βάση» και όχι μια φορά το μήνα, όπως συμβαίνει σήμερα. Η τρίτη πρόταση του Προέδρου, με σκοπό να «γλυκάνει το πικρό χάπι» για τους κυβερνήτες, τους δίνει το δικαίωμα να καθαιρούν για παραβάσεις τους επικεφαλής των κατώτερων αξιωμάτων στις διοικητικές περιοχές. Ολες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθούν με νομοσχέδια που θα καταθέσει ο Πρόεδρος στην Κρατική Δούμα.

Αντιδράσεις

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κοινωνία από καιρό περίμενε παρόμοια μέτρα. Ετσι, σε μια τελευταία δημοσκόπηση, το 54% των πολιτών θεωρεί ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση, το 46% ότι θα σταματήσει την αύξηση της εγκληματικότητας. Επίσης, είναι γενική η αντίληψη ότι όλα τα προαναφερόμενα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την αποκατάσταση της κάθετης κρατικής εξουσίας. Εκτός απ' αυτό, είναι πλέον πολύ διαδεδομένη η λογική ότι «αφού το πρότεινε ο Πούτιν, αυτό είναι καλό». Μόνο το 12% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Πούτιν «δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους ή μάλλον δεν τα εκφράζει».

Πράγματι, οι περισσότερες γνώμες για τις πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου είναι ευμενείς, ακόμα και μεταξύ των κυβερνητών, δηλαδή μεταξύ εκείνων που οι προτάσεις του Πούτιν περιορίζουν τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, τον κύριο φόβο εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι χωρίς την αποκατάσταση της κάθετης εξουσίας η χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση και «οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία χωρίς έλεγχο είναι πανούκλα για την κοινωνία, είναι σύμφυση της μαφίας και γέννημα της χούντας». Πρόσθεσε δε, ότι η υπαλληλική αυθαιρεσία μπορεί να αποτραπεί, αν όλοι οι καθοδηγητές της εκτελεστικής εξουσίας από τα κάτω μέχρι πάνω, μαζί και ο Πρόεδρος, θα λογοδοτούν μόνιμα στα Κοινοβούλια των διαφόρων επιπέδων. Γι' αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί ο έλεγχος των καθοδηγητών της περιφερειακής και ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας από μέρους των λαϊκών εκπροσώπων, μέσω των νομοθετικών συνελεύσεων όλων των επιπέδων. Τέλος, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι δεν έχει υπόψη του τα νομοσχέδια του Πούτιν, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι το προτεινόμενο σχήμα συγκρότησης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας «μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση της ομοσπονδιακής νομοθετικής εξουσίας». Το ΚΚΡΟ θα εξετάσει τις πρωτοβουλίες του Πούτιν, μαζί με άλλα ζητήματα, στην επικείμενη Ολομέλεια της ΚΕ του κόμματος.


Βλαντιμιρ Μασιν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ