ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η τραγωδία των φυλακών συνεχίζεται

Από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Κωνσταντινούπολη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Κωνσταντινούπολη
«Η απεργία πείνας πρέπει να τερματιστεί το ταχύτερο... δε θέλουμε να δημιουργηθεί άσκοπα πρόβλημα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση» (Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, Αγκυρα, 1η Μάη 2001).

Η δήλωση του - πάλαι ποτέ «αριστερού» και νυν αριστερού άλλοθι - προεδρεύοντος της μεικτής επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκικού Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει με ανατριχιαστική καθαρότητα το πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους: Ως ένα ενοχλητικό εμπόδιο στην «καλυτέρευση» των σχέσεών της με την υπερπολύτιμη σύμμαχο Τουρκία, ως κάποιους, που «άσκοπα» παλεύουν, άσκοπα κάνουν απεργία πείνας, άσκοπα πεθαίνουν. Ακόμη και το γεγονός ότι στην επίσκεψή του στην Τουρκία ο Κον - Μπεντίτ, στην κοινή του δήλωση με τον ευρωβουλευτή Γιοχάνες Σβόμποντα, κάλεσε για «διάλογο» με αυτούς, εντάσσεται στη λογική της ψιμυθίωσης της εικόνας που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές. Της συνεχιζόμενης τραγωδίας της τουρκικής Αριστεράς, που εξακολουθεί να βιώνει στο πετσί της την καταστολή, που παραπέμπει στη χούντα του Κενάν Εβρέν και των παλικαριών του.

Από το Μάρτη έως τώρα, είκοσι είναι οι νεκροί μεταξύ των απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων και συγγενών τους, ενώ τουλάχιστον διακόσιοι πενήντα βρίσκονται αντίκρυ με το θάνατο. Αλλοι οχτακόσιοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Ζητούν την ακύρωση της απόφασης μεταφοράς τους στις φυλακές Τύπου F, των «Λευκών Κελιών», όπου απομένουν στο (ανύπαρκτο) έλεος των βασανιστών τους. Ζητούν παραπομπή των ενόχων για τις δολοφονίες 30 εξ αυτών το Δεκέμβρη, τους βασανισμούς, τους ξυλοδαρμούς, τους βιασμούς, τον εξευτελισμό των ίδιων, των συγγενών τους και των δικηγόρων τους, σε δικαστήρια. Ζητούν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους. Μόνο που η κυβέρνηση του επίσης πάλαι ποτέ «αριστερού»Μπουλέντ Ετσεβίτ - που πολύ άνετα συγκυβερνά με τους φαιούς ακροδεξιούς του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το κόμμα του Τούρκου πολιτικού, που καταρρίπτει κάθε ρεκόρ στα σκάνδαλα διαφθοράς, Μεσούτ Γιλμάζ - αρνείται κάθε διάλογο με τους πολιτικούς κρατουμένους.

Ως προς αυτό έχει, αναμφιβόλως, την αμέριστη υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία» σε διεθνές επίπεδο, που κυκλοφόρησε τη βδομάδα που πέρασε και στα αποσπάσματά της για την Τουρκία, με ανυπόκριτη ικανοποίηση, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε ως «υψηλή προτεραιότητα» την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», καθότι «αριστερές τρομοκρατικές ομάδες», μεταξύ άλλων, «απειλούσαν τη σταθερότητά της». Πάλι καλά, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κάλεσε την Αγκυρα να εξοντώσει τους πολιτικούς κρατούμενους μια ώρα αρχύτερα...

Η τροποποίηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου που ψηφίστηκε, στις αρχές της βδομάδας, από τους Τούρκους βουλευτές δεν εντυπωσίασε τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των τροποποιήσεων - που δίνουν τη δυνατότητα για αθλοπαιδιές και συναντήσεις μεταξύ των κρατουμένων - επαφίεται στους διευθυντές των φυλακών και τους δεσμώτες τους...

Κι όμως, οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι μητέρες τους, οι αδελφές τους, τα παιδιά τους, εξακολουθούν να παλεύουν. Ανάμεσά τους η 22χρονη Φατμά, που πραγματοποιεί απεργία πείνας για συνολικά 173 μέρες. «Δοκιμάσαμε κάθε μορφή διαμαρτυρίας... Δεν άλλαξε τίποτα», λέει. Και κατέφυγε στο έσχατο μέσο διαμαρτυρίας - την απεργία πείνας μέχρι θανάτου.


Μπ. Γ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Απόφαση υπέρ μελών του ΙΡΑ!

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

«Σαφέστατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέστησαν δέκα μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, που δολοφονήθηκαν από τις βρετανικές και τοπικές ειδικές δυνάμεις κατά τη δεκαετία 1982 - '92», αποφάνθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα το Στρασβούργο, σε μία «πρωτοφανή» για τα χρονικά απόφαση, που, μάλιστα, διέταξε αποζημίωση 10.000 βρετανικών λιρών στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα μέλη του δικαστηρίου εξέτασαν ενδελεχώς τέσσερις διαφορετικές και ξεχωριστές περιπτώσεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, εκ των οποίων δέκα ήταν μέλη του ΙΡΑ, ένα μέλος του πολιτικού σκέλους του ΙΡΑ, του «Σιν Φέιν», καθώς και ένας απλός πολίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αποδείξεις για τις δολοφονίες, που φέρουν τις ειδικές βρετανικές μονάδες SAS, τις δυνάμεις της Βόρειας Ιρλανδίας RUC, καθώς και τις φιλοβρετανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις «Ενωση Αμυνας του Ολστερ» (Ulster Defence Association), να συνωμοτούν και να ενεργούν απολύτως παρανόμως, με σκοπό να διαπράξουν δολίως τις δολοφονίες. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει ότι έγιναν σαφέστατες παραβιάσεις, όσον αφορά στις δολοφονίες οχτώ μελών του ΙΡΑ από τις μυστικές ομάδες της SAS στην περιοχή Λάουγκχολ της κομητείας του Αρμάγκ το 1987, καθώς και στην περίπτωση των δολοφονιών ακόμη δύο μελών του ΙΡΑ από μέλη των δυνάμεων του RUC, όπως και ότι οι παραβιάσεις προκλήθηκαν από την έλλειψη θέλησης της βρετανικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών του Ολστερ να διερευνήσουν με τον ορθό τρόπο και εις βάθος τις συνθήκες των δολοφονιών. Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα των ερευνών, όσον αφορά στη δολοφονία του μέλους του «Σιν Φέιν» Πάτρικ Σάναγκαν, ευρήματα που εμπίπτουν στο άρθρο 2 της Χάρτας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Αποφάσισε μίνι «εμπάργκο» σε βάρος της Λιβερίας...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Εμπάργκο στις εισαγωγές και εξαγωγές διαμαντιών στη Λιβερία και απαγόρευση της εξόδου ανώτερων αξιωματούχων της Λιβερίας στο εξωτερικό επέβαλε προχτές στη Λιβερία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικαλούμενο την «αποτυχία του καθεστώτος του Φριτάουν να κόψει τους δεσμούς της με τους αντάρτες του "Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου" της Σιέρα Λεόνε». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν σε βάρος της Λιβερίας και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, υποστήριξε πως είναι «περιορισμένης εμβέλειας και στοχεύουν μόνον την ηγεσία της Λιβερίας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται το κύμα βίας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Αυτοκίνητο - βόμβα εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενός ξενοδοχείου της πόλης Κάλι, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ να τραυματιστούν, οι πέντε εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβάρο Ντέβια, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος της πόλης, που μετέδωσε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, «αφήνοντας έναν μεγάλο κρατήρα και καταστρέφοντας πολλά αυτοκίνητα», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τοπικός ραδιοφωνικός μεταδίδει ότι την ευθύνη ανέλαβε, με φαξ που απεστάλη στα γραφεία του, η οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι σκότωσε έξι ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς μαχητές και συνέλαβε τέσσερις άλλους. Τη βδομάδα αυτή, συνολικά, ο στρατός σε ξεχωριστές μάχες σκότωσε 13 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, κάτι που αποδίδεται από πολιτικούς παρατηρητές στην πίεση, από πλευράς ΗΠΑ, να καμφθεί η δράση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ