ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απολύσεις στη μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία

Μια εμπειρία για το πώς η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου πρωταγωνίστησε στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Η πρόσφατα ιδιωτικοποιημένη «Tupras», η οποία κυριαρχεί στην τουρκική πετρελαϊκή αγορά με τα διυλιστήρια που διαθέτει, ανακοίνωσε στο τέλος του Ιούλη το πρώτο στάδιο του σχεδίου αναδιαμόρφωσής της, το οποίο προβλέπει την απόλυση 828 εργαζομένων ή 16% του συνολικού της εργατικού δυναμικού σε εθνικό επίπεδο. Πριν τη διαδικασία αυτή, η «Tupras» απασχολούσε περίπου 5.000 εργαζόμενους.

Η «Tupras» εξαγοράστηκε τον Γενάρη του 2006 από μια κοινοπραξία του ομίλου «Κοτς» - του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, που δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία, περιλαμβανομένων της ενέργειας, της λιανικής, των τηλεπικοινωνιών, της άμυνας κ.ά. - στην οποία μετέχει και η αγγλο-ολλανδική υπερδύναμη της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας «Royal Dutch Shell PLC». Επισήμως, η κοινοπραξία αγόρασε το 51% των μετοχών της «Tupras». Η κίνηση αναμένεται να ωφελήσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα της οικογένειας Κοτς, που βρέθηκε το 2005 στην 103η θέση του καταλόγου του περιοδικού «Forbes» για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Το εκπληκτικό στην υπόθεση δεν ήταν η ανακοίνωση της νέας διοίκησης της εταιρίας, η οποία στο πλαίσιο του άγριου κυνηγιού του κέρδους στέλνει τους εργαζομένους της στο δρόμο και καταδικάζει τις οικογένειές τους στην ανέχεια και την ανασφάλεια της ανεργίας, αλλά η στάση του συνδικαλιστικού οργάνου των απολυμένων, της Ενωσης Εργαζομένων στη Βιομηχανία Χημικών, Πετρελαίου και Ελαστικών, γνωστότερης ως Petrol-Is: απλούστατα, το συνδικάτο παρέμεινε απολύτως αδρανές και δεν έκανε καν το στοιχειωδέστερο, δηλαδή να ανακοινώσει έστω και μια αντίδραση. Αναλυτές σημείωσαν ότι αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμο: η γραφειοκρατία του συνδικάτου έλαβε μέρος στη διαδικασία που οδήγησε στις απολύσεις. Σε άλλη μια θλιβερή απόδειξη της κατάντιας του συμβιβασμένου με το σύστημα συνδικαλισμού, η ηγεσία της Petrol-Is μοιάζει να επιχείρησε να φανεί χρήσιμη και ευέλικτη στη νέα ιδιοκτησία της «Tupras».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Petrol-Is έπαιξε ενεργό ρόλο στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης, επιχειρώντας να κατευνάσει τους εργαζόμενους στην έως πρότινος κρατική αυτή εταιρία ώστε να μην συνεχίσουν την κινητοποίησή τους εναντίον της. Μάλιστα, πριν τέσσερα χρόνια, σημειώνουν παρατηρητές, η ηγεσία της Petrol-Is έκανε μια πανάκριβη διαφημιστική εκστρατεία που εκτέλεσε για λογαριασμό της μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία που ανήκει σε στενό φίλο του προέδρου της Ενωσης, Μουσταφά Οζτασκίν. Κεντρικό μήνυμά της ήταν το ότι «δε θέλουμε απλώς να περιορίσουμε τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα που λένε "ναι" ή "όχι". Θέλουμε να οργανώσουμε έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο για την ιδιωτικοποίηση. Η τουρκική κοινή γνώμη δεν έχει συζητήσει το ζήτημα».

Είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικό ότι η ιδεολογική γραμμή αυτή είναι πανομοιότυπη με εκείνην του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) όσον αφορά το ζήτημα της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η Petrol-Is έκανε πέρυσι - και πάλι, μέσω της ίδιας διαφημιστικής - μια νέα ακριβή διαφημιστική εκστρατεία με το εντελώς αντίστροφο περιεχόμενο: «η "Tupras" είναι το μέλλον μας, δεν μπορεί να ξεπουληθεί» (!). Με αυτή την εκστρατεία, και μερικές μονοήμερες κινητοποιήσεις, η ηγεσία της Petrol-Is ουσιαστικά «ξεμπέρδεψε» με τη... δράση της εναντίον της ιδιωτικοποίησης στη μεγαλύτερη επιχείρηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία διαθέτει το 7ο μεγαλύτερο διυλιστήριο στην Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει να προσλάβει νέο προσωπικό από το 1996, όταν δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της. Η μείωση του προσωπικού της συνοδεύτηκε από μια ραγδαία μείωση των μισθών - και πάλι, με την Petrol-Is να παίζει βοηθητικό ρόλο στις εργοδοτικές προθέσεις. Οι μισθοί των εργαζόμενων στην "Tupras" δε φθάνουν ούτε το μισό των εργαζόμενων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες, παρά την υπερτίμηση της νέας τουρκικής λίρας. Αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η διοίκηση της εταιρείας θα προωθήσει όποιες νέες προσλήψεις γίνουν με βάση τον κατώτατο μισθό στη χώρα! Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, σημειωτέον, είναι περίπου 195 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια έχει οριστεί στα 270 ευρώ! Αυτό άραγε είναι το «όραμα» της συνδικαλιστικής ηγεσίας και της τουρκικής «κεντροαριστεράς»;


Μπ. Γ.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΣΕ
«Αγγελιοφόρος της Ειρήνης»

«ΝΑΙ στην ειρήνη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό και τη νεοαποικιοκρατία»

Η πρώτη σελίδα στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)
Η πρώτη σελίδα στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)
Εδώ και λίγες βδομάδες κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή η εφημερίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), «Peace Messenger» (Αγγελιοφόρος της Ειρήνης), με μια σειρά σημαντικών ενημερωτικών άρθρων για θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην Κούβα, στο Ιράν, στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ αλλά και σε δραστηριότητες που έχει το ΠΣΕ παγκοσμίως. Η εφημερίδα αυτή κυκλοφορεί και ανατυπώνεται με ευθύνη των μελών του ΠΣΕ ανά τον κόσμο, που συμβάλλουν με άρθρα και ανταποκρίσεις, την δε επιμέλεια και την ευθύνη της έκδοσης έχει η έδρα του ΠΣΕ στην Αθήνα. Σύντομα μάλιστα θα μπορεί κανείς να το αναζητήσει στα αγγλικά και στην ιστοσελίδα του ΠΣΕ στο www.wpc-in.org, ενώ το νέο φύλλο της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης» αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται πως μετά από τρεις μεγάλους πολέμους - στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ - «βρισκόμαστε μπροστά σε νέες πολεμικές απειλές στο Ιράν και σε άλλες χώρες», ενώ επισημαίνονται και οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και η γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι λαοί του κόσμου (σ.σ.: Η συγκεκριμένη έκδοση είχε ολοκληρωθεί πριν την ιμπεριαλιστική επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και το Λίβανο). Επίσης, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται πως «η πάλη για ειρήνη κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα πρέπει, τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να συνδέεται με την πάλη των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων». Θα πρέπει «άμεσα να συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να χαλιναγωγήσει την επιθετικότητά του, να αλλάξει τις ισορροπίες των πολιτικών δυνάμεων και να τις ανατρέψει», προστίθεται. Ως άμεση προτεραιότητα το κύριο άρθρο σημειώνει «την αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», και προσθέτει πως «ιδιαίτερη σημασία για τα κινήματα ειρήνης έχει ο αγώνας σε εθνικό επίπεδο για να σταματήσουν τη συμμετοχή των κυβερνήσεών τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».


Από την πρόσφατη διεθνή ημερίδα που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ
Από την πρόσφατη διεθνή ημερίδα που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ