ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρούν με απεργία στη διάλυση των νοσοκομείων

Την απόφαση για την πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης απεργίας στις 19 του Δεκέμβρη, αλλά και την κατεύθυνση προς τις πενταμελείς επιτροπές της να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και γενικές συνελεύσεις, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, πήρε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στη χτεσινή συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών στο «Σωτηρία», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξάωρης στάσης εργασίας τους.

Η ΕΙΝΑΠ έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και έχει ζητήσει την απόσυρσή του, ενώ έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας προκειμένου από κοινού να παλέψουν ώστε να μην υλοποιηθούν τα διαλυτικά σχέδια του υπουργείου για τη δημόσια υγεία.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε προχτές, με πρωτοβουλία της ΕΙΝΑΠ, σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, εργατικών συνδικάτων και χρηστών υπηρεσιών υγείας.

Οι αλλαγές που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο, τονίστηκε στη σύσκεψη, στην ουσία οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων. Κι αυτό συμβαίνει με τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών, στις οποίες εκχωρούνται σχεδόν όλες οι λειτουργίες των υγειονομικών σχηματισμών, ακόμα κι αν το κόστος υπερβαίνει την κάλυψη των αναγκών αυτών υπό δημόσιο έλεγχο και με μόνιμο προσωπικό, με την ανεξέλεγκτη δυνατότητα του διοικητή να αναθέτει απευθείας προμήθειες και έργα των νοσοκομείων σε ιδιώτες και με την εισαγωγή της παραοικονομίας και επίσημα πια μέσα στα δημόσια νοσοκομεία με το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η εφαρμογή του αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με την παντοδυναμία του διοικητή που αποφασίζει και διατάζει ακόμα και για επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα του δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν μονομελές πειθαρχικό όργανο ακόμα και με την υποψία παραπτωμάτων εκ μέρους του προσωπικού. Με την κατάργηση επίσης της διοικητικής αυτοτέλειας των νοσοκομείων και την παράδοση των εργαζομένων τους στην ομηρία του «Υγειονομικού Καποδίστρια». Με την ουσιαστική κατάργηση κάθε εκλεγμένου οργάνου των γιατρών, των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποκατάστασή τους από ελεγχόμενα όργανα που κι αυτά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Με την άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους και το πογκρόμ διώξεων που ετοιμάζει για τους μόνιμους γιατρούς μέσα από τη διαδικασία των συνεχών ταπεινωτικών και κομματικών κρίσεων.

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ
Απροστάτευτοι Αφγανοί πρόσφυγες

Κάτω από δέντρα, μέσα σε θάμνους και αυτοσχέδιες σκηνές από νάιλον, ζουν δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες στο Πεδίον του Αρεως. Εφυγαν από το Αφγανιστάν όπου «αδελφός σκοτώνει αδελφό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας από αυτούς, αφού μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα και αναγκάστηκαν να φύγουν. Η περιπλάνησή τους από το Αφγανιστάν μέχρι τη χώρα μας είναι συγκλονιστική. Περπάτησαν τρεις μήνες οι περισσότεροι από αυτούς μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφού ήταν αναγκασμένοι να περπατούν μόνο τη νύχτα και τη μέρα να κρύβονται και να κοιμούνται στο ύπαιθρο. Η τροφή τους λιτή. Κονσέρβα ψάρι και λίγο ψωμί. Γι' αυτό, άλλωστε, όσοι έχουν οικογένεια την άφησαν στο Αφγανιστάν.

Το μόνο που ζητάνε αυτή τη στιγμή είναι μια στέγη και δουλιά, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δε θέλουν ελεημοσύνη, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τους ίδιους, αλλά και τα αιτήματά τους δεν τα έχει ακούσει καμία αρμόδια δημόσια υπηρεσία, με αποτέλεσμα οι Αφγανοί πρόσφυγες να βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους, χωρίς την παραμικρή μέριμνα μέχρι στιγμής από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη δημόσια υπηρεσία που τους επισκέφτηκε ήταν η Αστυνομία, η οποία και θέλησε να τους διώξει από το Πεδίον του Αρεως. Πού, όμως, να πάνε;

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, που όχι μόνον είναι ελάχιστα, αλλά και υπολειτουργούν, είναι σα να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να μην έχουν πού να μείνουν. Επειδή, όμως, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν εξαγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων υποδοχής, αναρωτιέται κανείς πού να βρίσκονται αυτά.

Φαρμακερές κόντρες σε βάρος της υγείας

Την αδράνεια της κυβέρνησης καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος  Αττικής 

Την αδράνεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων όσον αφορά τη δημόσια υγεία από την έλλειψη πολλών φαρμάκων, που, με τις «παράλληλες εξαγωγές», αντί να διατίθενται στην ελληνική αγορά, εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό, καταγγέλλει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ο ΦΣΑ τονίζει ότι, παρόλο που υπάρχει νόμος που προβλέπει την επάρκεια φαρμάκων στις εταιρίες για 14 μέρες, οι ελλείψεις πολλαπλασιάζονται, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις φάρμακα απαραίτητα στην ελληνική αγορά εξάγονται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, παρά τις παρεμβάσεις του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας (τμήμα εξαγωγών) και Υγείας και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, δεν υπήρξε καμία απάντηση, κάτι που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος.

Η αρνητική αυτή κατάσταση, όμως, αποτέλεσε και την αφορμή για μια ακόμα αυθαιρεσία των φαρμακευτικών εταιριών σε βάρος των ασθενών. Η εταιρία GLAXO, με έναν υποκριτικό τρόπο για τη δήθεν αντιμετώπιση των λεγόμενων «παράλληλων εξαγωγών» φαρμάκων, αλλά με κύριο στόχο την εξασφάλιση φιλέτου απ' το χονδρεμπόριο των φαρμάκων αρνείται να προμηθεύσει με φάρμακα την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών. Αντίθετα, με πρόσχημα τις «παράλληλες εξαγωγές», αποφάσισε να διαθέτει απ' ευθείας στα φαρμακεία, μέσω μιας εταιρίας διανομών, τρία φάρμακα (serevent, lamictal, imigran), που παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη κυκλοφορία.

«Ο τρόπος αυτός διανομής είναι βραδύς και επικίνδυνος, αφού ο κίνδυνος να παραμείνουν οι ασθενείς για πολλές μέρες ακάλυπτοι είναι υπαρκτός», τονίζει ο ΦΣΑ και επισημαίνει ότι είναι απορίας άξιο ότι η εταιρία επέλεξε αυτό τον τρόπο «αντίδρασης» στις εξαγωγικές δραστηριότητες των διαφόρων επιτήδειων και δεν προσπάθησε να καταστείλει τις δραστηριότητες αυτές μέσω των αρμόδιων υπουργείων και του ΕΟΦ.

Ο ΦΣΑ, τέλος, τονίζει ότι είναι αντίθετος στις ανεξέλεγκτες αυτές εξαγωγικές δραστηριότητες, που έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες ασθενείς, ενώ υπογραμμίζει ότι προέχει η ελληνική αγορά και η υγεία των Ελλήνων, «η οποία για τους αρμόδιους υπολείπεται της κερδοσκοπίας των επιτηδείων.

Φαρμακερή υποκρισία

Με το προκάλυμμα της ...ευαισθησίας του για την υγεία των πολιτών, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Αμπατζόγλου, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα όσα προβλέπει το ΠΔ 67/2000 για τη συνταγογράφηση των αγροτικών γιατρών.

Οι περιορισμοί που θέτει το ΠΔ στη συνταγογράφηση των αγροτικών γιατρών, οι οποίοι, ελλείψει δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν το μοναδικό γιατρό, έχουν οδηγήσει στην απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔ προβλέπει πως οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μόνο στα οξέα περιστατικά και μόνο ένα εμβαλάγιο ανά φάρμακο και αν απαιτηθεί συνέχιση της θεραπείας να εκδίδουν νέα συνταγή. Για τα χρόνια περιστατικά, απαιτείται η γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας, ανερυθρίαστα, απάντησε ότι «οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στη συνταγογράφηση των αγροτικών είναι προς προστασία των ασφαλισμένων και των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της χώρας και στόχο έχουν την ασφάλεια των ασθενών και τη βελτίωση στην ποιότητα της περίθαλψής τους».

«ΩΝΑΣΕΙΟ»
Αναβρασμός των εργαζομένων

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους είναι οι εργαζόμενοι στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο μετά και την πρόσφατη 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν. Αιτία είναι οι αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ωνασείου» που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές ήταν για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, αν και οι εργαζόμενοι έχουν επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα σε εργαζόμενους ίδιων καθηκόντων, τα χρόνια προβλήματα δε βρίσκουν λύση.

Το ΔΣ του «Ωνάσειου» αποφάσισε: Αύξηση 1.000 δραχμών στην αναμονή και 1.000 δρχ. στην κλήση, για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο θεσμό της εφημερίας αυτής. Το επίδομα του παιδικού σταθμού από 10.000 αυξήθηκε στις 20.000 για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά σε σταθμούς. Για όλους τους νοσηλευτές, από μεταφορείς μέχρι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το επίδομα τμήματος αυξήθηκε κατά 5.000 δρχ. Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας κατά δύο νοσηλευτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, αφού επισημαίνει ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα στο Κέντρο από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά», αναφέρει πως τα μέλη της διοίκησης δε θεώρησαν αναγκαίο να τους ενημερώσουν για το τι πρόκειται να κάνουν για τις νοσηλεύτριες στην περιπέτεια που τις έχουν εμπλέξει δικαστικά καλούμενες να πληρώσουν τις ελλείψεις διοίκησης ολόκληρου του Κέντρου. Για τις σημαντικές ελλείψεις σε νευραλγικά τμήματα του Κέντρου και τη μη εφαρμογή κανονισμών της Εργατικής Νομοθεσίας. Για τα χάσματα των μισθών μεταξύ συναδέλφων και τα τερατουργήματα, όπως χαρακτηρίζουν, της μισθολογικής τους πολιτικής. Για τη διεύθυνση του Κέντρου προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική. Για την εγκατάλειψη του διοικητικού προσωπικού.

Τέλος, αφού επισημαίνουν τις αποχωρήσεις εργαζομένων από το Κέντρο αναζητώντας αλλού εργασία, τονίζουν την αδράνεια από την πλευρά του υπουργού Υγείας να επέμβει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο «Ωνάσειο» ή έστω να ανταποκριθεί στο αίτημα των εργαζομένων να συναντηθεί μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ