ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Καλοί», «κακοί» κι ο «μετανιωμένος»

Εξαλλοι και με το δίκιο τους είναι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Διαγόρα Χρονόπουλου σε κυριακάτικη εφημερίδα. Απροκάλυπτα αποκαλεί «κακούς» ηθοποιούς αυτούς που αποτελούν τον πυρήνα του θιάσου στο κρατικό θέατρο της Θεσσαλονίκης και πως τάχα δεν τους απολύει λόγω κοινωνικής ευαισθησίας. Οπως λέει, «έρχεται και σου λέει έχω οικογένεια, παιδιά». Από την άλλη, όμως, μπορεί να υπερηφανεύεται ο Διαγόρας Χρονόπουλος και να δηλώνει «ξαναφέραμε τον κόσμο στο θέατρο». Πώς το έκανε αυτό; Με ποιους ηθοποιούς; Μ' αυτούς που κατηγορεί ή με τους 3-4 που μετακάλεσε από την Αθήνα; Γιατί δεν είναι καλοί οι ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν έχουν τηλεοπτικές παραγωγές για να γίνουν φίρμες;

Σε ανοιχτή επιστολή της η πενταμελής επιτροπή των ηθοποιών εργαζόμενων στο ΚΘΒΕ μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Αρνούμεθα τους χαρακτηρισμούς - διακρίσεις σε "καλούς" και "κακούς" ηθοποιούς, εκτός και αν η καλλιτεχνική διεύθυνση θεσπίσει καλλιτεχνικά κριτήρια "γούστου" ή ανακαλύψει στο μέλλον κάποιο ταλεντόμετρο... Τα συμβόλαιά μας εδώ και 40 χρόνια υπογράφονται ύστερα από πρόταση του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή».

Από την πλευρά του ο Διαγόρας Χρονόπουλος, σε μια απολογητική επιστολή προς τον Τύπο, προσπαθεί να «μαζέψει» τα «αμάζευτα», λέγοντας πως «το εν λόγω δημοσίευμα οφείλεται προφανώς σε παρανόηση των όσων ελέχθησαν» και ότι «θεωρεί τους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ συνεργάτες και συνυπεύθυνους για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Νέος Τουρκικός Κινηματογράφος

Από την ταινία του Ρεΐς Τσελίκ «Ας μη σβήσει το φως»
Από την ταινία του Ρεΐς Τσελίκ «Ας μη σβήσει το φως»
Ξεκινά σήμερα στο «Τριανόν» το αφιέρωμα στο Νέο Τουρκικό Κινηματογράφο, που διοργανώνει το εναλλακτικό δίκτυο διανομής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), «Filmcenter». Το αφιέρωμα θα διαρκέσει έως τις 8/3 και θα περιλάβει δέκα ταινίες της τελευταίας πενταετίας, ενώ θα παρουσιαστούν Τούρκοι σκηνοθέτες και παραγωγοί και θα δοθούν συναυλίες τουρκικών συγκροτημάτων.

Το αφιέρωμα είναι ανταπόδοση για το αφιέρωμα στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο (πέρσι το φθινόπωρο στην Κωνσταντινούπολη) και εντάσσεται, έμμεσα, στο γενικότερο κλίμα της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», όπως άλλωστε φάνηκε από τα λεγόμενα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, του προέδρου του ΕΚΚ, Μ. Ευστρατιάδη.

Παρά το αμερικανόπνευστο αυτό πλαίσιο, που καμία σχέση δεν έχει με το ζητούμενο της φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών, οι Ελληνες κινηματογραφόφιλοι θα γνωρίσουν χαρακτηριστικές εικόνες του σύγχρονου κινηματογραφικού «τοπίου» της Τουρκίας.

Σήμερα (έναρξη 6.30 μ.μ.) θα προβληθούν οι ταινίες: «Χαρτί εξόδου» του Τουντς Μπασαράν (ειρωνική προσέγγιση της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Τουρκίας μέσα από την κριτική του ψυχιατρικού συστήματος), παρουσία του παραγωγού Καντρί Γιουρντατάπ, «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», παρουσία του σκηνοθέτη Ντερβίς Ζαΐμ (μαύρη κωμωδία, βραβευμένη στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Τορίνο, κ.α.), «Η πόλη κάτω από τα φτερά μου», παρουσία του σκηνοθέτη Μουσταφά Αλτιοκλάρ (ιστορική αλληγορική ταινία με μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Τουρκία). Επίσης, συναυλία με το συγκρότημα «SAZ GRUBU» (μουσική και τραγούδια «σάζι»).

Αύριο: «Ας μη σβήσει το φως», παρουσία του Ρεΐς Τσελίκ, του πλέον πολιτικοποιημένου, σήμερα, Τούρκου σκηνοθέτη (η πρώτη τουρκική ταινία που αναφέρεται ανοιχτά στο κουρδικό πρόβλημα με σαφή αντιπολεμική διάθεση), «Αντίο αύριο» του ίδιου (η αληθινή, συγκλονιστική ιστορία της δίκης και της εκτέλεσης τριών αριστερών φοιτητών το 1971 από το καθεστώς), «Στο πλοίο», παρουσία του σκηνοθέτη Σερντάρ Ακάρ (δείγμα της δουλιάς της ομάδας «Νέοι Κινηματογραφιστές», για την οποία δούλεψε αφιλοκερδώς το τεχνικό προσωπικό), συναυλία του συγκροτήματος «SAZ GRUBU».

Κυριακή: «Αζιζέ» του Κουντρέτ Σαμπαντσί («δίδυμη» και συμπληρωματική ταινία με τη «Στο πλοίο»), «Πιάσε τον παρά και τρέχα» του Ρεχά Ερντέμ (αλληγορία για τον πυρετό του κέρδους, προτάθηκε για «Οσκαρ» ξένης ταινίας πέρσι), «Ο ληστής» του Γιαβούζ Τουργκούλ (λαϊκό έπος και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Τουρκία), συναυλία του συγκροτήματος «ORIENT 'XPRESS» (λαϊκή τουρκική μουσική).

Δευτέρα: «Ας μη σβήσει το φως»,«Ο καϊκτσής» της Μπικέτ Ιλχάν (λαϊκό μελό ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής), συναυλία των «ORIENT 'XPRESS».

Τρίτη: «Στο πλοίο», «Αζιζέ», «Η πόλη κάτω από τα φτερά μου», συναυλία.

Τετάρτη: «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», «Χαρτί εξόδου», «Ο ληστής», συναυλία του συγκροτήματος «ΙΜΕΡΟΣ» (κλασική, οθωμανική μουσική).

Πέμπτη: «Πιάσε τον παρά και τρέχα», «Αντίο αύριο», συναυλία.

Να σημειωθεί πως η παρουσία Τούρκων παραγωγών δεν είναι τυχαία, αφού ήδη έχουν αγοράσει ελληνικές ταινίες για την τουρκική αγορά, ενώ το αμφίδρομο εμπορικό ενδιαφέρον είναι έντονο.

Για την έντεχνη ελληνική μουσική

Εβδομάδα ελληνικής μουσικής διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, με στόχο την προβολή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Οι συναυλίες, που θα ξεκινήσουν στις 6 του Μάρτη με παρουσίαση έργων των Χ. Ζερμπίνου, Σ. Ζάννα, Β. Πετσάλη και Γ. Χατζημιχελάκη, φιλοξενούνται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες με έργα Μ. Αδάμη, Χ. Χατζή, Ν. Ξανθούλη, Π. Κούκου (7/3), μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών με σολίστ του Ιονίου Πανεπιστημίου (8/3), Θ. Σλιώμη, Α. Κουνάδη, Α. Ανισέγκου, Φ. Τσαλαχούρη (9/3) και Θ. Αντωνίου (10/3).

Παράλληλα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει στις 8/3 (10πμ), στον ίδιο χώρο, ημερίδα με θέμα «Ελληνική Μουσική και Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Ο Γ. Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, αναφερόμενος στην πολύμοχθη πορεία της έντεχνης ελληνικής μουσικής και στην πλημμελή κρατική στήριξή της, σημειώνει πως η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για μια ολομέτωπη αντεπίθεση», που εξαρτάται από την αξιοποίηση κρατικών μουσικών φορέων, δημιουργών και ερμηνευτών.

Ο χαρακτήρας, πάντως, που έχει προσδοθεί από τους αρμοδίους στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, δείχνει ότι τέτοιες ελπίδες είναι φρούδες...

Πρεμιέρες «εντός» και «εκτός»

«Ο εχθρός του ποιητή» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Ο εχθρός του ποιητή» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Βεάκη» με το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ, σε διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική επιμέλεια Σταμάτη Γιατράκου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Νίκος Σεργιανόπουλος και Ρένια Λουιζίδου. Ο Ολλανδός συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή ενός ζευγαριού. Περιγράφει στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους, από τη μέρα που γνωρίζονται μέχρι τη δύση της ζωής τους. Μια κοινή ζωή με πανικούς, ζήλιες, κόντρες, προβλήματα, αλλά και χαρές.

  • Πρεμιέρα, τη Δευτέρα στο «Επίκεντρο» της Πάτρας, όπου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει το έργο του Γιώργου Χειμωνά «Ο εχθρός του ποιητή», στο πλαίσιο της ενότητας «Λογοτεχνία επί σκηνής». Η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Λεωνίδας Κακούρης, Ναταλία Καποδίστρια, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Χορεύουν: Δημήτρης Κεφσερίδης και Τζίνα Καλαντζή. Το πεζογραφικά ποιητικό έργο του Γιώργου Χειμωνά είναι μια κραυγή αγωνίας για την ουσία της τέχνης, μέσα από την ιστορία ενός 37χρονου ποιητή που σκιαγραφεί τα γεγονότα της ζωής του.
Η ΚΝΕ πάει θέατρο

Στο πλαίσιο των θεατρικών προτάσεών της η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, προτείνει την παράσταση των Στέφανου Ληναίου και Ελλης Φωτίου στο θέατρο «Αλφα» με τη λαϊκή κοινωνική κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω... Δεν πληρώνω». Η παράσταση ανεβαίνει σε απόδοση - σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου, μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου, σκηνικά Νίκου Σαριδάκη και μουσική Βασίλη Δημητρίου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ιατρίδης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάρκος Λεζές. Ετσι, λοιπόν, σήμερα και στις 9 του Μάρτη οι θεατές που θα προμηθευτούν προσκλήσεις από την είσοδο της ΚΟΑ, θα πληρώσουν εισιτήριο 3.000 δρχ. στο ταμείο του θεάτρου (Πατησίων και Στουρνάρη).

Κύκλος συναυλιών

«Νέοι Μαέστροι - Νέοι σολίστες» τιτλοφορούνται οι συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και των υποσυνόλων της, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), οι οποίες ξεκινούν σήμερα (8.30μμ). Με μαέστρο τον Ελ. Καλκάνη και σολίστες τους Νίκο Νικόπουλο (φλάουτο) και Ηρόδοτο Καμβάση (τσέλο), η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα Λίμπερμαν, Μπάρμπερ κ.ά. Ακολουθούν συναυλίες: της Ορχήστρας Δωματίου του δήμου (7/3), με διεύθυνση των Νίκου Χαλιάσα και Μανώλη Παπαγιάννη, της Μεγάλης Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του δήμου, με μαέστρο τον Μιχάλη Οικονόμου (16/3) και της Συμφωνικής με μαέστρο τον Μιχάλη Οικονόμου (23/3) και με μαέστρο τον Ελ. Καλκάνη (18/5). Είσοδος ελεύθερη.

Ελληνικές ταινίες στην Κύπρο

Αρχίζει σήμερα και λήγει στις 14/3 στη Λευκωσία, το αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, που συνδιοργανώνουν το «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος», η «Ταινιοθήκη της Κύπρου» και η «Κινηματογραφική Λέσχη» του κινηματογράφου «Studio» της Λευκωσίας.

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Οι περιπέτειες του Βιλάρ», «Ο μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά, «Ο δράκος» και «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, «Το τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Το κανόνι και τ' αηδόνι» του Γιώργου Καμπανέλλη, «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, «Τα χρώματα της ίριδος» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Πέτρινα χρόνια» και «Ολα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Μπαλαμός» του Σταύρου Τορνέ, «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα, «Παράσταση για ένα ρόλο» του Διονύση Γρηγοράτου, «Τα παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, «Μια τόσο μακρινή απουσία» του Σταύρου Τσιώλη, «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα, «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» του Θάνου Λαμπρόπουλου, «Αγέλαστος πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή, «Το σπίτι του Κάιν» του Χρήστου Καρακέπελη και «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου.

Ο Δήμος Πάρου, οι εκδόσεις «Δωδώνη» και το Πολιτιστικό Κέντρο Πάρου «Ανθέμιον» σήμερα (6μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Κυριακής Ραγκούση -Κοντογιώργου «Πάρος - Αντίπαρος, με τα μάτια των χαρτογράφων και περιηγητών (15ος-19ος αιώνας)». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Βασίλης Βλ. Σφυρόερας, Μιχάλης Μερακλής, Αννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη και ο λυκειάρχης Πάρου και γλύπτης Αριστείδης Βαρριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ