ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική πανδαισία

«Ηλέκτρα» του Μίκλος Γιαντσό
«Ηλέκτρα» του Μίκλος Γιαντσό
Το «ευφυές πιραντελικό παιχνίδι πάνω στην αλήθεια», όπως χαρακτηρίζει ο κινηματογραφικός κριτικός Μπάμπης Ακτσόγλου την ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, «Ρασομόν», θα προβληθεί στις 26/1, 11.30 π.μ., στον «Απόλλωνα», στις «Κυριακάτικες συναντήσεις με το σινεμά της λογοτεχνίας», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Η ταινία «Ρασομόν» (στα ιαπωνικά σημαίνει «είσοδος στην κόλαση») συνθέτει δύο νουβέλες του Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα και συγκροτείται με τέσσερις, αλληλοαναιρούμενες, αφηγήσεις πάνω στο ίδιο συμβάν. Τη συνάντηση ενός ληστή με έναν σαμουράι και τη σύζυγό του σε ένα δάσος στην Ιαπωνία του 15ου αιώνα. Η ταινία πήρε το «Χρυσό Λιοντάρι» της Βενετίας (1951) και «Οσκαρ» ξένης ταινίας (1951). Τα διηγήματα του Ακουταγκάουα (1892 - αυτοκτόνησε το 1927) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» και «Παρατηρητής», σε μεταφράσεις του Γιούρι Κοβαλένκο και της Πόλας Ταχταλίδου, αντίστοιχα. Ο συγγραφέας θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιάπωνες λογοτέχνες.

Στις «Μουσικές Τρίτες» στο «Τριανόν» θα προβληθεί η ταινία «Φιορίλε» των αδερφών Ταβιάνι και θα δοθεί συναυλία του συνόλου «Affeti Musicali» του Μουσικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου ( 28/1, 9 μ.μ.).

Επίσης, στις «Ελληνικές Τετάρτες» στην «Ανδόρα», στις 29/1, θα προβληθούν οι ταινίες: «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, «Πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και «Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» του Δημήτρη Ινδαρέ.

Τέλος, από 24 - 30/1, στο «Τριανόν», θα προβάλλονται παράλληλα δύο αφιερώματα, το ένα με τίτλο «Πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας» και το άλλο, «Γερμανοί σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ». Το πρώτο αφορά στις ελληνικές και ξένες απόπειρες κινηματογραφικής παρουσίασης της αρχαίας τραγωδίας και το δεύτερο σε δείγματα της ενδιαφέρουσας «μείξης» των αυτοεξόριστων Γερμανών κινηματογραφιστών από τη ναζιστική Γερμανία με το Χόλιγουντ. Οι ταινίες των αφιερωμάτων είναι: «Ευριδίκη Β.Α.2037» του Νίκου Νικολαΐδη, «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Οιδίπους Τύραννος» του Παζολίνι, «Οι δολοφόνοι» του Ρόμπερτ Σιόντμακ (24/1), «Ορέστης» του Βασίλη Φωτόπουλου, «Κραυγή γυναικών» του Ζυλ Ντασέν, «Μήδεια» του Παζολίνι, «Η λεωφόρος της δύσεως» του Μπίλι Γουάιλντερ (25/1), «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα, «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Μάικ Νίκολς, «Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια» του Παζολίνι (26/1), «Η αυγή» του Μουρνάου, «Φαιδόρα» του Μπίλι Γουάιλντερ, «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Φαίδρα» του Ντασέν (27/1), «Ηλέκτρα» του Τεντ Σάρπα, «Ηλέκτρα» του Μίκλος Γιαντσό, «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, «Η εύθυμη χήρα» του Ερνστ Λιούμπιτς (29/1), «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο» του Κώστα Φέρρη, «Οι φωτογράφοι» του Νίκου Κούνδουρου, «Ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (30/1).

Επιχορηγήσεις ομάδων χορού

Σκηνή από παράσταση του χοροθεάτρου «Οκτάνα»
Σκηνή από παράσταση του χοροθεάτρου «Οκτάνα»
Σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Χορού για τις ετήσιες επιχορηγήσεις της περιόδου 2002-2003, που ανακοίνωσε, χτες, το ΥΠΠΟ, 23 σχήματα θα χρηματοδοτηθούν με 619.222 ευρώ.

Συγκεκριμένα, επιχορηγούνται: Χοροθέατρο Οκτάνα (73.368 ευρώ). Λάθος Κίνηση (58.694). Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης: «Οι χορευτές» (44.021). Σύλλογος Μοντέρνου Χορού (35.216). Ομάδα Σύγχρονου Χορού: «Sine Qua Non» (35.216). Ομάδα AD - LIB (29.347). Ελληνικός Σύλλογος Βασιλικής Ακαδημίας Χορού Λονδίνου - R.A.D. (26.412). Ομάδα Χορού Χ - ART (23.478). Πολιτιστικό Σωματείο Ροές (23.478). Ομάδα Χορού Αίρεσις (23.478). Αέναο Χοροθέατρο (23.478). Χοροθέατρο «Μετ' εμποδίων» (23.478). Ομάδα Σύγχρονου Χορού: «Πρόσχημα» (20.543). Ομάδα Χορού «Griffon» (20.543). Μικρό Χορευτικό Θέατρο (17.608). Studio Χορού: «Πρόσκαιρη Σύνθεση» (17.608). Ομάδα Χορού Μυΐα (17.608). «Ελατήριο» (17.608). Ομάδα Χορού «Αμάλγαμα» (17.608). Yelp Dance Co (17.608). Ομάδα ΑΚΙΝ (17.608). Ομάδα Χορού «Ελδωρ» (17.608). Ομάδα Vis Motrix (17.608).

Για την επιχορήγηση των παραπάνω ομάδων η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την πρόταση - φάκελο κάθε ομάδας και για όσους επιχορηγήθηκαν την περσινή περίοδο έλαβε υπόψη - όπως είχε με την περσινή ανακοίνωση επισημανθεί - τους απολογισμούς, την τήρηση των υποχρεώσεών τους έναντι των συνεργατών τους και την ολοκλήρωση του προγράμματός τους, σύμφωνα με την εγκριθείσα πρότασή τους. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Γιάννη Μέτση, Αννα Μπιλικάκη, Δημήτρη Καμινάρη και Νατάσα Χασιώτη.

Παραίτηση στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕ) ο Γιώργος Σίσκος (η θητεία του έληγε στις 30/4/2003).

Ο ίδιος ανέφερε ότι η παραίτησή του, που έγινε αποδεκτή, αποσκοπούσε στη διευκόλυνση του έργου του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ, προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς πίεση και να συνεκτιμήσει την κατάσταση. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (τηλ. 2510.220.876) προκήρυξε διαγωνισμό για τη θέση και εντός 15 ημερών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν γραπτώς αίτηση, συνοδευόμενη με βιογραφικό σημείωμα, με τις γενικές και ειδικές προτάσεις τους, και με γενικό πλάνο προγραμματισμού της θητείας τους.

Αρχαίο ναυάγιο στη Βάρνα

Αρχαίο ελληνικό πλοίο, που ναυάγησε στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, κοντά στο λιμάνι της Βάρνας, ανακάλυψε μια μεικτή βουλγαροαμερικανική αρχαιολογική αποστολή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βούλγαρου επικεφαλής της μεικτής αποστολής και καθηγητή του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της Βάρνας, Πέτκο Δημητρόφ, πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε βάθος 82 μέτρων και σε απόσταση 26 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Βάρνας. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 5ου και 3ου αιώνα π.Χ. Είχε μήκος 26 και πλάτος 8 μέτρα. Ο πρώτος αμφορέας που ανασύρθηκε είχε ύψος ένα μέτρο και ήταν στοιβαγμένος κοντά στους άλλους, όπως συνηθιζόταν στους κλασικούς χρόνους. Τα ανώτερα στρώματα του περιεχομένου του αμφορέα αποτελούνταν από ψαροκόκαλα, ενώ στον πάτο του βρέθηκε ρητίνη, που είχε χρησιμοποιηθεί ως μονωτικό υλικό ή ήταν το υπόλειμμα κρασιού. Η ανάλυση από τα κόκαλα έδειξε ότι ανήκαν σε μεγάλο γατόψαρο του γλυκού νερού τεμαχισμένο σε φιλέτα.

Η τεχνοτροπία του αμφορέα μαρτυρεί ότι προέρχεται από τη Σινώπη του Πόντου και συμπεραίνεται ότι το σκάφος είχε προορισμό τη Μεσόγειο, όπου τα αποξηραμένα φιλέτα ψαριού ήταν πολύ συνηθισμένη τροφή. Το εμπόρευμα ήταν συσκευασμένο σε μεγάλα πιθάρια, είκοσι από τα οποία συντηρούνται σε άριστη κατάσταση. Η ηλικία του πλοίου διαπιστώθηκε με τη μέθοδο της ραδιενεργούς ανάλυσης του άνθρακα από ειδικευμένο εργαστήριο των ΗΠΑ.

Η υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αμερικανού καθηγητή Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός με την ανακάλυψη του βυθισμένου «Τιτανικού».

Την επίσημη πρεμιέρα του μιούζικαλ «Ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» θα δώσει το θέατρο «Βέμπο», μεθαύριο (23/1, 9.15 μ.μ.), παρουσία επίσημων καλεσμένων από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Θυμίζουμε ότι στο έργο των Φρανκ Βίντχορν και Λέσλι Μπρίσους πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Ως «γενεαλογία του υποκόσμου» χαρακτηρίζουν οι «Τάιμς» της Ν. Υόρκης το βιβλίο του Χέρμπερτ Αζμπερι «Οι συμμορίες της Ν. Υόρκης». Στο βιβλίο αυτό βασίζεται και η ομότιτλη, νέα ταινία του Σκορτσέζε. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μετάφραση Γιώργου Τζήμα και με πρόλογο ένα κείμενο του Μπόρχες για το έργο. Η έκδοση περιλαμβάνει ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό και γκραβούρες από την εποχή που η Ν. Υόρκη, πριν γίνει η μητρόπολη του καπιταλιστικού κόσμου, έγινε «μητρόπολη» του εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ