ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ICOMOS
"Να διαφυλάξουμε τη μνήμη της Βαλκανικής"

Εκκληση για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας κάνει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει: "Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM παρακολουθεί με αγωνία την παρατεινόμενη κρίση στη Γιουγκοσλαβία και τους συνεχιζόμενους επί ένα και πλέον μήνα βομβαρδισμούς. Ανθρώπινες ζωές και πολιτιστική κληρονομιά - μνημεία, μουσεία και έργα τέχνης - απειλούνται απροστάτευτα"."Σε μία εποχή που πιστεύουμε ότι τα "ανθρώπινα δικαιώματα", οι "δημοκρατικές ελευθερίες",η "κοινωνική δικαιοσύνη" και τα "πολιτισμικά αγαθά" είναι αξίες απαραβίαστες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, διαπιστώνουμε, όχι μόνο ότι αμφισβητούνται, αλλά και ότι, εν ονόματί τους, διαπράττονται αδικήματα και με απρόβλεπτες για την τύχη της ανθρωπότητας συνέπειες".

"Το ελληνικό τμήμα του ICOM καταδικάζει τις επιθέσεις που καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά και απειλούν την ίδια την υπόσταση των λαών. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, κάνουμε έκκληση σε όλους τους οργανισμούς, που έχουν ως έργο τους την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αποτελεσματική δράση στην περιοχή των εχθροπραξιών".

"Οφείλουμε όλοι εμείς που έχουμε ταχθεί στην υπηρεσία των μουσείων και των μνημείων να απαιτήσουμε σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς και να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη που ενώνει τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου".

Αλληλέγγυοι και παρόντες

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στο Βελιγράδι

Την ώρα που τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά σπέρνουν το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία, οι Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί αξιοποιούν τα δικά τους "όπλα", συμπαραστεκόμενοι στο σερβικό λαό και καταδικάζουν τη σύγχρονη θηριωδία.Παρόντες και αλληλέγγυοι σε ένα λαό - θύμα της ΝΑΤΟικής εισβολής, Ελληνες εικαστικοί επισκέφτηκαν το Βελιγράδι (14-17/5). Δεκαεξαμελής αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,στην οποία συμμετείχαν ζωγράφοι, γλύπτες, φωτογράφοι, αλλά και ιστορικοί τέχνης και αρχιτέκτονες, μετέφερε υλικά ζωγραφικής που παρέδωσε στην "Ενωση Σέρβων Καλλιτεχνών" και φάρμακα.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά "σκοπός μας ήταν να δηλώσουμε με την παρουσία μας την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Να συμμετέχουμε σε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας και να σπάσουμε την απομόνωση που επιβάλλει το ΝΑΤΟ στο γιουγκοσλαβικό λαό".

"Από την πρώτη μέρα του πολέμου οι καλλιτέχνες της "Ενωσης Σέρβων Καλλιτεχνών" δουλεύουν καθημερινά μαζί, στην κεντρική γκαλερί "Ουλούς", όπου συνδημιουργούν εικαστικά έργα και δρώμενα, με γενικό θέμα "Πόλεμος με την τέχνη μας, ενάντια στην επίθεση κατά της χώρας μας", δημιουργώντας τη δική τους "Γκουέρνικα", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά".

Οι Ελληνες εικαστικοί εντάχτηκαν, τις μέρες που βρέθηκαν στο Βελιγράδι, σ' αυτά τα εικαστικά δρώμενα. Μαζί με Γιουγκοσλάβους καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο, μήκους 10 μέτρων, καταθέτοντας συμβολικά ο καθένας τη δική του γραφή πάνω στον κοινό καμβά. Την αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ συνάντησε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του.

Με τους καλλιτέχνες της "Ενωσης Σέρβων Καλλιτεχνών", συζητήθηκαν οι προοπτικές της συνεργασίας με το ΕΕΤΕ. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί (αρχές Ιουνίου) εικαστική έκθεση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους συμμετέχοντες Σέρβους καλλιτέχνες και στην Ενωσή τους, αλλά και σε ανθρωπιστική βοήθεια. Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή της "Ενωσης Σέρβων Καλλιτεχνών" στο "Β Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας".

"Θέλουμε να ελπίζουμε", τόνισε η Εύα Μελά, "ότι η έκθεση θα βρει ανταπόκριση και στήριξη από το κοινό. Θα ξαναπάμε στο Βελιγράδι (σ. σ. ήδη βρίσκεται δεύτερη μικρή αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ στο Βελιγράδι), δηλώνοντας "παρών", μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και υλικά ζωγραφικής, απαντώντας στο θάνατο που σκορπίζουν τα γεράκια του ΝΑΤΟ και η "νέα τάξη πραγμάτων", με τη ζωή και τη δημιουργία".

Ο "μαγικός" κόσμος των Χαρτών

Πριν δύο χρόνια, με πλήρη ομοφωνία των κομμάτων, νομοθετήθηκε ένα μακρόχρονο αίτημα - εθνική ανάγκη. Η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς "Εθνική Χαρτοθήκη" (εδρεύει στη Θεσσαλονίκη). Τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της η "Εθνική Χαρτοθήκη" έπρεπε να λύσει - και τα έλυσε - πολλά προβλήματα (στεγαστικά, διοικητικά, οικονομικά, οργανωτικά, κ. ο. κ.), για να μη μείνει ...μόνο στα χαρτιά. Παράλληλα άρχισε να "θεμελιώνει" τους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, εκδοτικούς και εθνικούς ιδρυτικούς στόχους της, καταρτίζοντας προγράμματα και προγραμματικές συμβάσεις με διαφόρους φορείς, τα οποία παρουσιάζουμε συνοπτικά:

Απόκτηση μιας συλλογής 22 Χαρτών (16ος-19ος αι., μεταξύ των οποίων και 6 Πτολεμαϊκοί χάρτες της Ελλάδας του 16ου αι.). Ιδρυση του "Κέντρου "Μάξιμος Πλανούδης" για τη Διαπεριφερειακή και Ευρωπαϊκή Συνεργασία στις Χαρτογραφικές Καινοτομίες", το οποίο συνεργάζεται στην προετοιμασία συνόδου πανεπιστημιακών χαρτογράφων από τις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες. Συνεργασία με τη "Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρεία Ελλάδας". Υπογραφή 5ετούς προγραμματικής σύμβασης με τη ΝΑ Θεσσαλονίκης για τους χάρτες της περιοχής. Υποβολή στο ΥΠΠΟ προγραμματικής σύμβασης για το πρόγραμμα "Αναξίμανδρος". Σε συνεργασία με το ΑΠΘ εκδόθηκε ένας γιγαντοχάρτης και μικρότεροι που συνοδεύονται με cd - rom με τίτλο "Διασπορά Ελλήνων". Υπογράφτηκαν με το ΑΠΘ δύο προγράμματα (παραγωγή χαρτών και δημιουργία της Χαρτοθήκης Κοζάνης). Σε συνεργασία με το ΑΠΘ προχωρά η έκδοση Χαρτών για τυφλούς.Σε συνεργασία με το ΕΜΠ προετοιμάζεται ηλεκτρονικό αρχείο χαρτών (θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβρη).

Η "Εθνική Χαρτοθήκη" έχει ήδη στο ενεργητικό της οργάνωση εκθέσεων (λ. χ. "Ιστορίες σε Χάρτες", "Χάρτες λιμένων των ελληνικών πόλεων του 20ού αιώνα"), σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη συνεργασία με φοιτητές, συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στον τομέα της ιστορικής χαρτογραφίας, δημιουργία της "Χαρτοθήκης Δωματίου", συνεργασία με το ΑΠΘ για σειρά χαρτών με τίτλο "8 Παράθυρα στη Θεσσαλονίκη", την οργάνωση της πρώτης συνόδου του ευρωπαϊκού δικτύου "Carto Tech" (27/11/98) κ. ά.

Προχτές το βράδυ η "Εθνική Χαρτοθήκη" έκανε και στην Αθήνα την πρώτη εκδοτική εμφάνισή της, παρουσιάζοντας (ενώπιον εκπροσώπων του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου) το εξαίρετο επιστημονικά, καλαίσθητο και πλούσια εικονογραφημένο έργο του προέδρου της και καθηγητή του ΑΠΘ Ευάγγελου Λιβιεράτου "Χαρτογραφίας και Χαρτών Περιήγησης: 25 αιώνες από τους Ιωνες στον Πτολεμαίο και τον Ρήγα" (χορηγός του βιβλίου οι εκδόσεις Π. Ζήση). Για την επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία του βιβλίου μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γεώργιος Βέης και η ιστορικός - γεωγράφος Μαριάννα Κορομηλά,ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης.

Το 260 σελίδων βιβλίο, με περισσότερες από 260 εικόνες (χάρτες, σχέδια, πίνακες), καταγράφει τη διαδρομή της χαρτογραφίας και των χαρτών από τον 7ο π. Χ. αι. έως τα τέλη του 18ου μ. Χ., φανερώνοντας την προαιώνια ανάγκη των ανθρώπων να σχεδιάζουν χάρτες για κάθε "πορεία" τους και αποδείχνοντας ότι οι αρχαίοι Ελληνες "θεμελίωσαν" το μαγικό κόσμο των χαρτών.Η πρώτη επιστημονική "θεμελίωση" της χαρτογραφίας έγινε από τους Ιωνες φιλοσόφους και ακολούθησαν άλλοι επιστήμονες πριν τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Από την πτώση της Ρώμης μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης "χάνεται" το σπουδαίο έργο του Πτολεμαίου, η "Γεωγραφία" και αναπτύσσεται η μεσαιωνική εκδοχή της χαρτογραφίας (με έντονη τη χριστιανική επίδραση στην ερμηνεία και εικαστική απεικόνιση του Κόσμου). Τον 13ο μ. Χ. αι. το Βυζάντιο "ανακαλύπτει" την πτολεμαϊκή "Γεωγραφία", η οποία συμβάλλει στις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις του 15ου αι. και στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Ακολουθεί η λεγόμενη "Δυτική" περίοδος της Πτολεμαϊκής Γεωγραφίας, η Μεγάλη Χαρτογραφική Αναγέννηση του 16ου και 17ου αιώνα. Η χαρτογραφία του 18ου αι. επηρεάζεται από τις επιστημονικές, αλλά και από τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις και ολοκληρώνεται με την περίφημη "Χάρτα" του Ρήγα, στην οποία αναφέρεται διεξοδικά το βιβλίο.

Α. Ε.

Εκδηλώσεις Γιορτής Βιβλίου

Με παράλληλες εκδηλώσεις, συνεχίζεται στο Πεδίον του Αρεως η 22η Γιορτή Βιβλίου.Σήμερα, πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους συγγραφείς Εμμανουέλ Μπενχάιμ (περίπτερο εκδόσεων "Ωκεανίδα") και Γκίλπερτ Σινουέ (αμφιθέατρο). Αύριο, με τον Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ (εκδόσεις "Λίμπρο"). Αύριο (8 μμ) και την Κυριακή (1 μμ) ο θίασος "Παίζω - δρόμος" παρουσιάζει το θέαμα "Οι φάρσες του Μολιέρου".Τη Δευτέρα (7.30 μμ) θα πραγματοποιηθεί "Η γιορτή της εικονογράφησης".

Αύριο (9.30 μμ) στο Θεατράκι της Γιορτής γίνεται συναυλία των Αναστασίας Μουτσάτσου, Πέμης Ζούνη, Λένας Αλκαίου και την Κυριακή (8 μμ) εκδήλωση οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα".

Τέλος στο περίπτερο του Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου,την Κυριακή (7 μμ), εκδήλωση με τον Ροζέ Μιλλιέξ και θέμα "Το έκτο ταξίδι στη Μεσόγειο του Φερνάντ Μπροντέλ: Πειραιάς - Μασσαλία μέσω Αλεξάνδρειας".Τη Δευτέρα (7.30 μμ) στον ίδιο χώρο θέμα της εκδήλωσης είναι "Τ, όπως Τουλούζ Λοτρέκ".

Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι εικαστικοί, δημιουργούν ένα κοινό έργο - μνημείο στην γκαλερί "Ουλούς" στο Βελιγράδι

Με εντατικούς ρυθμούς δούλεψε το συνεργείο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων για να αποκαταστήσει την καμένη ξυλόγλυπτη πόρτα και τα μάρμαρα της πρόσοψης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου οργανώνουν οι σύλλογοι των καθηγητών και οι μαθητές του λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα,το ερχόμενο Σάββατο, στις 8.30μμ. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο του λυκείου, για τον ποιητή θα μιλήσει η συγγραφέας Ρούλα Κακλαμανάκη.Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων του Ρίτσου και μουσικό πρόγραμμα από ορχήστρα ερασιτεχνών.

Εκτάκτως... χάριν του Πατριάρχη

Μοιάζει σαν να σταμάτησε χρόνος στο Μεσαίωνα. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός "στήθηκε" για την υποδοχή του Πατριάρχη. Δρόμοι έκλεισαν, συγκοινωνίες ακινητοποιήθηκαν, σύσσωμο το αστυνομικό Σώμα... Ενα κράτος παρέλυσε χάριν μίας θρησκευτικής "πανήγυρης", διότι, λένε, "η ορθοδοξία που βάλλεται".

Κι ενώ όλα τα έργα καθυστερούν, μπλέκονται μέσα σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και σταματούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα εκτελέσει, εντός μίας βδομάδας η Μητρόπολη "έπρεπε" να ανακαινιστεί ενόψει της επίσκεψης. Μία μολότοφ έκαψε την πόρτα του 19ου αιώνα και μπογιές χάλασαν τα μάρμαρα της πρόσοψης, στα οποία επενέβη ο Δήμος Αθηναίων και με υδροβολή έκανε "ριζικό καθαρισμό", αφαιρώντας μέρος της επιδερμίδας των κιόνων!

Πριν μία βδομάδα η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων κλήθηκε να αποσπαστεί από άλλα έργα (άραγε λιγότερο επείγοντα;) και να επιστρατεύσει 8 συντηρητές (Χ. Παπαθεολόγου, Χ. Καρδάμης, Δ. Γελαδάρης, Χ. Ναούμης, Χρ. Σπεράντζα, Γ. Μάκκας, Χ. Καραϊσκος), με επικεφαλής τον Αντώνη Πατεράκη (ξυλόγλυπτα) και την Ιωάννα Στυψιανού (γλυπτά), προκειμένου να αποκαταστήσουν την καμένη πόρτα και να καθαρίσουν τη μαρμάρινη πρόσοψη. Και το έργο ήταν έτοιμο εγκαίρως, αφού το συνεργείο δούλεψε ατέλειωτες ώρες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ