Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτάκτως... χάριν του Πατριάρχη

Μοιάζει σαν να σταμάτησε χρόνος στο Μεσαίωνα. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός "στήθηκε" για την υποδοχή του Πατριάρχη. Δρόμοι έκλεισαν, συγκοινωνίες ακινητοποιήθηκαν, σύσσωμο το αστυνομικό Σώμα... Ενα κράτος παρέλυσε χάριν μίας θρησκευτικής "πανήγυρης", διότι, λένε, "η ορθοδοξία που βάλλεται".

Κι ενώ όλα τα έργα καθυστερούν, μπλέκονται μέσα σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και σταματούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα εκτελέσει, εντός μίας βδομάδας η Μητρόπολη "έπρεπε" να ανακαινιστεί ενόψει της επίσκεψης. Μία μολότοφ έκαψε την πόρτα του 19ου αιώνα και μπογιές χάλασαν τα μάρμαρα της πρόσοψης, στα οποία επενέβη ο Δήμος Αθηναίων και με υδροβολή έκανε "ριζικό καθαρισμό", αφαιρώντας μέρος της επιδερμίδας των κιόνων!

Πριν μία βδομάδα η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων κλήθηκε να αποσπαστεί από άλλα έργα (άραγε λιγότερο επείγοντα;) και να επιστρατεύσει 8 συντηρητές (Χ. Παπαθεολόγου, Χ. Καρδάμης, Δ. Γελαδάρης, Χ. Ναούμης, Χρ. Σπεράντζα, Γ. Μάκκας, Χ. Καραϊσκος), με επικεφαλής τον Αντώνη Πατεράκη (ξυλόγλυπτα) και την Ιωάννα Στυψιανού (γλυπτά), προκειμένου να αποκαταστήσουν την καμένη πόρτα και να καθαρίσουν τη μαρμάρινη πρόσοψη. Και το έργο ήταν έτοιμο εγκαίρως, αφού το συνεργείο δούλεψε ατέλειωτες ώρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ