Στην εκλογή των τριών μητροπολιτών των λεγόμενων «νέων χωρών» (Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Ελευθερούπολης), προχώρησε χτες η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που διεκδικεί το δικαίωμα να καθορίζει τον κατάλογο των υποψηφίων, ενώ ήδη προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος, αφού πρώτα επικύρωσε τη «συναινετική πρόταση» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1ης Μάρτη 2004 της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφού προχώρησε στην άμεση ανακοίνωση αυτής της επικύρωσης στο Πατριαρχείο, έστησε τις κάλπες για την εκλογή των νέων μητροπολιτών.
Στις μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδος (τις λεγόμενες «νέες χώρες»), εκλέχτηκαν ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος (με το μεταθετό, βάσει του νόμου 2690/99) για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο αρχιμανδρίτης Αβαγιανός Χρυσόστομος για την Ελευθερούπολη και ο αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου για τη μητρόπολη Κοζάνης. Επίσης μητροπολίτης Μεσογαίας Λαυρεωτικής εκλέχτηκε ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου.
Στην εισήγηση που κατέθεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε, ανάμεσα στ' άλλα, στις προσπάθειες που έγιναν για να προσαρμοστεί ο Ε` όρος της Πατριαρχικής Πράξης στις προβλεπόμενες διατάξεις της έννομης τάξης της Ελλάδος. Οι πρωτοβουλίες μητροπολιτών, οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν σε αυτό το πνεύμα και στη μη αμφισβήτηση από την Εκκλησία της Ελλάδος ότι οι «Ν. Χώρες» της έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς από το Πατριαρχείο.
Βάσει αυτής της εισήγησης κατατέθηκε από τον αρχιεπίσκοπο:
- Η πρόταση της επικύρωσης της «συναινετικής πρότασης» της ΔΙΣ της 1ης Μάρτη με άμεση ανακοίνωση στο Πατριαρχείο που υπερψηφίστηκε από 52, ενώ 10 καταψήφισαν και τέσσερις ψήφισαν λευκό.
- Η πρόταση για παροχή της ΔΙΣ περαιτέρω εξουσιοδότησης για χειρισμό του γενικότερου θέματος, δηλαδή όσα ζητήματα τίθενται με τα τελευταία έγγραφα από το Πατριαρχείο ή και παραπομπή τους σε διμερείς επιτροπές (42 ναι, 17 όχι, πέντε λευκά).
- Η πρόταση άμεσης διενέργειας εκλογών «επί τη βάσει του επί της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας εντός των νόμιμων προθεσμιών καταρτισθέντος και νομικώς τελειωθέντων καταλόγων εκλογίμων», που πήρε 35 ναι, 23 όχι, οκτώ λευκά.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν πέντε μητροπολίτες, οι δύο για λόγους υγείας. Κατά τη διάρκεια αποχώρησαν τέσσερις, μεταξύ αυτών ο Ζακύνθου και ο Περιστερίου, που μίλησε «για κανονικές εκλογές εξ απόψεως κείμενης νομοθεσίας και άκυρες εξ απόψεως εκκλησιολογίας». Να υπενθυμίσουμε ότι το Πατριαρχείο, ήδη, με επιστολή του το Σάββατο λέει ότι θα θεωρήσει άκυρες τις εκλογές και «θα διακόψει την κοινωνία» με τον αρχιεπίσκοπο.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι για το «ζήτημα της εκλογής των μητροπολιτών, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι σαφής» και ότι «οι σχετικές διατάξεις του θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».
«Κατευθυνόμενη», χαρακτήρισε για άλλη μια φορά ο συνήγορος Αλ. Κούγιας, τη μάρτυρα κατηγορίας Σ. Κυριακίδου στη δίκη του ΕΛΑ. Χτες κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας συνεννοείται επί μακρόν μέσω του κινητού της τηλεφώνου και ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να απαγορεύσει στη μάρτυρα να καταθέτει με σημειώσεις. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη της συνέστησε να απομακρύνει την τσάντα της και να κρατά κλειστό το κινητό της κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
Στην αρχή της εξέτασής της, απαντώντας σε ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης Αλ. Ζορμπαλά, που της ζήτησε να κατονομάσει ποιος ήταν καθοδηγητής της στον ΕΛΑ, είπε πως «οτιδήποτε αφορούσε αυτό το χώρο το γνώριζα από τον τέως σύζυγό μου», προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω την έννοια καθοδηγητής».
Στη συνέχεια εξεταζόμενη από τον Αλ. Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Αγγ. Κανά, ρωτήθηκε γιατί ενώ στο δικαστήριο έχει δηλώσει ότι στη δεύτερη κατάθεσή της στον Γ. Διώτη προσήλθε αυθόρμητα, σε συνέντευξή της σε εκπομπή της Α. Παναγιωταρέα είχε υποστηρίξει πως την είχε καλέσει ο εισαγγελέας. Η ίδια υποστήριξε ότι την παραχώρησε τη συνέντευξη κάτω από κακές, για την ίδια, ψυχολογικές συνθήκες. Σε ερώτηση πότε η μάρτυρας είδε την Ε. Βεντούρη, τωρινή σύζυγο του Αγγ. Κανά, ανέφερε πως το 1986 τους είδε μαζί έξω από διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Πάτμου 51 στην Κυψέλη. Σε επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης αν ήταν παντρεμένη με τον κατηγορούμενο, απάντησε ότι «ήμασταν παντρεμένοι, αλλά δε συζούσαμε». Στη συνέχεια ανακάλεσε λέγοντας ότι χρησιμοποίησε λάθος έκφραση, ισχυριζόμενη πως για 1-2 μήνες ήταν μαζί, αφού η σχέση τους περνούσε κρίση. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το διαζύγιο που πήραν ήταν συναινετικό. Ομως, λίγο αργότερα, η υπεράσπιση κατέθεσε τη με αριθμό 3673/1996 δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το διαζύγιο εκδόθηκε σε αντιδικία. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος είχε υποβάλλει αίτηση από τις 4 Οκτώβρη 1995, επικαλούμενος τετραετή διακοπή του γάμου. Η ίδια έχει καταθέσει ότι έπαψαν να είναι ζευγάρι από το 1993.
Σε ερώτηση γιατί οι λογαριασμοί, οι άδειες και άλλα δημόσια έγγραφα του Αγγ. Κανά έφεραν τη διεύθυνση της κατοικίας της μητέρας του το χρονικό διάστημα που η μάρτυρας υποστηρίζει ότι ζούσαν στο ίδιο διαμέρισμα αρμονικά, η Σ. Κυριακίδου υποστήριξε ότι αυτό συνέβαινε για λόγους συνωμοτικότητας. Για το διαμέρισμα της οδού Πάτμου, το οποίο η ίδια ισχυρίζεται πως ήταν κρησφύγετο του ΕΛΑ, ρωτήθηκε αν έμαθε την ύπαρξή του από παρέμβαση της μητέρας του κατηγορούμενου και όχι από έναν λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ που βρήκε στις τσέπες του. Μετά από επιμονή της υπεράσπισης, δεν απέκλεισε την πιθανότητα πως κάποια στιγμή μπορεί η μητέρα του να πήρε από εκεί ρούχα για να τα πλύνει.
Απειλή για την υγεία των κατοίκων του Δήμου Μελιβοίας Λάρισας αποτελεί η ύπαρξη υψηλών τιμών της τοξικής ουσίας αρσενικό στο νερό, όπως έδειξαν μετρήσεις σε πηγές της περιοχής. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, ύστερα από σχετικές καταγγελίες, οι τιμές του αρσενικού στο νερό κυμαίνονται από 18 έως 35 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια είναι 10 μικρογραμμάρια. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις πηγές «Μπουρμπουλήθρας», που βρίσκονται πάνω από τον Αγιόκαμπο και από τις οποίες υδρεύονται ο Αγιόκαμπος (2.000 παροχές), η Σκήτη (400 παροχές) και το Πολυδένδρι (250 παροχές), καθώς και στο νερό από γεώτρηση της Ανω Σωτηρίτσας (40 παροχές).
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, το πρόβλημα οφείλεται πιθανότατα σε πέτρωμα και αντιμετωπίζεται με αλλαγή των πηγών υδροδότησης. Η λύση του, όμως, μ' αυτό τον τρόπο είναι προσωρινή, καθώς κατά τους θερινούς μήνες, που η κατανάλωση αυξάνεται, αφού πρόκειται για μία παραθεριστική περιοχή, η δυναμικότητα αυτών των παροχών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και είναι ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης η άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οριστική επίλυσή του.
Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε χτες ερήμην από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο φυγόδικος φασίστας, ηγετικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνης Ανδρουτσόπουλος γνωστότερος ως «Περίανδρος». Η ποινή αυτή αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν της σύστασης και συμμορίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας που του είχαν απαγγελθεί μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από αυτόν και άλλα μέλη της φασιστικής οργάνωσης του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή τον Ιούνη του '98 σε καφετέρια έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Το περιστατικό είχε γίνει μετά από συγκέντρωση στην Ευελπίδων μελών της «Χρυσής Αυγής», οι οποίοι καταδίωξαν ομάδα φοιτητών έξω από τα δικαστήρια.
Σε βάρος του Αντ. Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος καταζητείται, έχει απαγγελθεί για την ίδια υπόθεση και κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαθμό κακουργήματος, που όμως έχει διαχωριστεί από τη δικογραφία και η δίωξη έχει ανασταλεί μέχρι τη σύλληψή του.
Μέσα στα πλαίσια του «Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και των αναγκαστικών συνεργασιών που επιτάσσει η Συνθήκη Σένγκεν καθώς εντάσσεται σ' αυτή, έγινε χτες η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη και του Αλβανού ομολόγου του, Ιγκλι Τόσκα. Σ' αυτή, συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες τις μορφές του, ενώ τονίστηκε πως βάση για τη νέα συνεργασία των δύο χωρών θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η συγκρότηση ειδικών επιτροπών και η υπογραφή νέων πρωτοκόλλων συνεργασίας.
Ο Γ. Βουλγαράκης, μετά το τέλος της συνάντησης τη χαρακτήρισε «ως πολύ καλή συνεργασία που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου μιας βαλκανικής ασπίδας, που θα προστατεύσει τις χώρες της Βαλκανικής, γενικότερα». Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της διείσδυσης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Νοτιανατολικά Βαλκάνια με στόχο την «πολιτική σταθερότητα» και την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν, είχαν συναντηθεί ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φ. Νασιάκος με την αλβανική αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Ι. Τόσκα ενώ ακολούθησαν ειδικότερες συναντήσεις των Αλβανών αξιωματικών με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.