Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Εξέλεξε μητροπολίτες στις λεγόμενες «νέες χώρες»
  • Παρά την προειδοποίηση του Πατριαρχείου ότι θα θεωρήσει άκυρες τις εκλογές και θα «διακόψει την κοινωνία» με τον αρχιεπίσκοπο
  • Στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος

Στην εκλογή των τριών μητροπολιτών των λεγόμενων «νέων χωρών» (Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Ελευθερούπολης), προχώρησε χτες η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, που διεκδικεί το δικαίωμα να καθορίζει τον κατάλογο των υποψηφίων, ενώ ήδη προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού πρώτα επικύρωσε τη «συναινετική πρόταση» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 1ης Μάρτη 2004 της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφού προχώρησε στην άμεση ανακοίνωση αυτής της επικύρωσης στο Πατριαρχείο, έστησε τις κάλπες για την εκλογή των νέων μητροπολιτών.

Στις μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδος (τις λεγόμενες «νέες χώρες»), εκλέχτηκαν ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος (με το μεταθετό, βάσει του νόμου 2690/99) για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο αρχιμανδρίτης Αβαγιανός Χρυσόστομος για την Ελευθερούπολη και ο αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαλεξίου για τη μητρόπολη Κοζάνης. Επίσης μητροπολίτης Μεσογαίας Λαυρεωτικής εκλέχτηκε ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου.

Στην εισήγηση που κατέθεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε, ανάμεσα στ' άλλα, στις προσπάθειες που έγιναν για να προσαρμοστεί ο Ε` όρος της Πατριαρχικής Πράξης στις προβλεπόμενες διατάξεις της έννομης τάξης της Ελλάδος. Οι πρωτοβουλίες μητροπολιτών, οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν σε αυτό το πνεύμα και στη μη αμφισβήτηση από την Εκκλησία της Ελλάδος ότι οι «Ν. Χώρες» της έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς από το Πατριαρχείο.

Βάσει αυτής της εισήγησης κατατέθηκε από τον αρχιεπίσκοπο:

- Η πρόταση της επικύρωσης της «συναινετικής πρότασης» της ΔΙΣ της 1ης Μάρτη με άμεση ανακοίνωση στο Πατριαρχείο που υπερψηφίστηκε από 52, ενώ 10 καταψήφισαν και τέσσερις ψήφισαν λευκό.

- Η πρόταση για παροχή της ΔΙΣ περαιτέρω εξουσιοδότησης για χειρισμό του γενικότερου θέματος, δηλαδή όσα ζητήματα τίθενται με τα τελευταία έγγραφα από το Πατριαρχείο ή και παραπομπή τους σε διμερείς επιτροπές (42 ναι, 17 όχι, πέντε λευκά).

- Η πρόταση άμεσης διενέργειας εκλογών «επί τη βάσει του επί της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας εντός των νόμιμων προθεσμιών καταρτισθέντος και νομικώς τελειωθέντων καταλόγων εκλογίμων», που πήρε 35 ναι, 23 όχι, οκτώ λευκά.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν πέντε μητροπολίτες, οι δύο για λόγους υγείας. Κατά τη διάρκεια αποχώρησαν τέσσερις, μεταξύ αυτών ο Ζακύνθου και ο Περιστερίου, που μίλησε «για κανονικές εκλογές εξ απόψεως κείμενης νομοθεσίας και άκυρες εξ απόψεως εκκλησιολογίας». Να υπενθυμίσουμε ότι το Πατριαρχείο, ήδη, με επιστολή του το Σάββατο λέει ότι θα θεωρήσει άκυρες τις εκλογές και «θα διακόψει την κοινωνία» με τον αρχιεπίσκοπο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι για το «ζήτημα της εκλογής των μητροπολιτών, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι σαφής» και ότι «οι σχετικές διατάξεις του θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ