Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενάντια στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων

Αγωνιστικά υπερασπίζονται την περιοχή τους από τον κίνδυνο παραπέρα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Με μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν χτες βράδυ αλλά και το πρωί της Κυριακής, διεκδίκησαν να μην τσιμεντοποιηθούν τα στρατόπεδα «Παύλου Μελά» και «Καρατάσου».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε χτες βράδυ έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Πολίχνης, απαίτησαν ο χώρος του στρατοπέδου «Καρατάσου», μετά την απόδοσή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιηθεί ολόκληρος σαν χώρος πρασίνου κόντρα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Αμυνας που θέλει να οικοπεδοποιήσει και να τσιμεντοποιήσει μεγάλο μέρος της έκτασής του.

Με σύνθημα, τα στρατόπεδα να γίνουν φράγμα πρασίνου και ανάσα ζωής, οι κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τους μοναδικούς ελεύθερους χώρους που άντεξαν στην οικιστική επιδρομή.

Το στρατόπεδο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν χώρος πρασίνου, και μαζί με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ανοιχτής κοίτης του ρέματος Μυτιλήνης και των Βυζαντινών Νερόμυλων, να αποτελέσουν ένα σημαντικό ενιαίο φυσικό οικοσύστημα, υπόδειγμα για όλη τη Θεσσαλονίκη και χώρο πολλαπλών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής, με κινητοποίηση που έγινε στο Πάρκο της οδού Κανάρη στην Πολίχνη, σε απόσταση λίγων μέτρων από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό για δημιουργία υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ μέσα σε έκταση 4 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οπως κατήγγειλαν, εγκυμονεί κινδύνους στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας γειτονεύει με δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πολίχνης.

Επίσης, η δημιουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ, έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού η οποία προβλέπει την εγκατάσταση, στο χώρο του στρατοπέδου, υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα υπερτοπικής εμβέλειας (Σχολή Καλών Τεχνών, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μνημεία, κλπ.).

Πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης ανακοίνωσε το σταμάτημα των εργασιών προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο χωροθέτησης της μονάδας σε άλλο σημείο, πάντα εντός του στρατοπέδου. Η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετους φορείς και κατοίκους. Μάλιστα την αντίθεσή του εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πολίχνης, με ομόφωνη έγκριση του σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία για την Πολίχνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ