Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν αύξηση της ΣΑΤΑ

Να αυξηθούν οι πόροι που εισπράττουν οι δήμοι μέσω του επενδυτικού προγράμματος ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και να αλλάξουν τα κριτήρια κατανομής του, ζητούν οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σε κοινή συνεδρίαση που είχαν οι δύο ΤΕΔΚ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε το αίτημα για αύξηση της ΣΑΤΑ στα 500 εκατομμύρια ευρώ και για αύξηση του μεριδίου που εισπράττουν οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρότι συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας, δέχονται περιορισμένη επιχορήγηση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Βέβαια το οικονομικό πρόβλημα των δήμων δε λύνεται με τέτοια ημίμετρα, καθώς παραμένει η πολιτική της πενιχρής επιχορήγησής τους, την ίδια ώρα μάλιστα που οι υποχρεώσεις - κυρίως με τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων - μεγαλώνουν. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια τέτοια κατεύθυνση που δε θα χρειάζεται οι δήμοι να γίνονται επαίτες, και μάλιστα των δικών τους χρημάτων, πολλά από αυτά θυμίζουμε ότι έχουν παρακρατηθεί από την κεντρική διοίκηση.

Στη συνεδρίαση πάντως ζητήθηκε να αποδοθεί στους δήμους της Αττικής το 26% της ΣΑΤΑ και της Θεσσαλονίκης το 10%. Παράλληλα, οι δύο ΤΕΔΚ με κοινή απόφασή τους προτείνουν την εφαρμογή μιας σειράς κριτηρίων για την κατανομή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο αφορά άμεσες επενδύσεις σε έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι.

Ειδικότερα, ως κριτήρια κατανομής της ΣΑΤΕ προτείνονται: Ο πληθυσμός. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Η έκταση του δήμου και ο αριθμός των δημοτικών του διαμερισμάτων. Το ποσοστό ανεργίας. Η πληθυσμιακή πυκνότητα. Ο δείκτης των οικονομικών μεταναστών και ο δείκτης προβληματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ