ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σπουδή» στο έργο του Βασίλη Ρώτα

Οσοι είχαν τη σπάνια τύχη στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια να παίξουν κάποιο από τα έργα του Βασίλη Ρώτα, στάθηκαν σίγουρα πολύ ευνοημένοι. Τώρα όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα βασικό οδηγό μελέτης της ζωής και του έργου του αλησμόνητου Βασίλη Ρώτα. Ο Θανάσης Καραγιάννης, έμπειρος συγγραφέας και εκπαιδευτικός, έγραψε το ενδιαφέρον βιβλίο «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους» που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για μια αξιόλογη μελέτη αναφοράς σε έναν κορυφαίο πνευματικό άνθρωπο, ακέραιο αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και πολύπλευρου δημιουργού.

«Εχουμε στα χέρια μας», είπε στην παρουσίαση του βιβλίου, την περασμένη Παρασκευή, ο Απόστολος Παπαϊωάννου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «μια μελάτη τεκμηρίων, μια συλλογή πηγών, έναν πολύτιμο οδηγό - εργαλείο σπουδής του έργου του Ρώτα που θέτει επιτακτικά το ζήτημα της έκδοσης των Απάντων ενός διανοούμενου που φοίτησε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, έλαβε μέρος στο κίνημα του δημοτικισμού, πολέμησε το φασισμό μέσα από την Εθνική Αντίσταση, υπηρέτησε το θέατρο, αγάπησε την αρχαία ελληνική γραμματεία και ανέδειξε τη σημασία του "λαϊκού λόγου", γενικότερα της λαϊκής δημιουργίας, εθνικής και διεθνούς».

«Το βιβλίο του Θανάση Καραγιάννη» - συμπλήρωσε ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων - «δεν πληροί απλώς τους όρους μια τυπικής διδακτορικής διατριβής. Είναι κυρίως ένα καλώς εννοούμενο πληθωρικό βιβλίο, ανάβρυσμα πληροφοριών, κρίσεων, στοιχείων, εικόνων, που μαρτυρούν την τεράστια προσπάθειά του να επιτύχει, και το πέτυχε, την πλήρη εξάντληση του υλικού».

«Θεατρολογική μονογραφία», χαρακτήρισε το βιβλίο η Κυριακή Πετράκου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ενδιαφέρουσα και χρηστική για τους παιδαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο, αλλά και για τους θεατρολόγους».

Για τον Βασίλη Ρώτα και το βιβλίο μίλησε και η φιλόλογος Ρίτα Νικολαΐδου, ενώ ποιήματα του Ρώτα και αποσπάσματα από θεατρικά έργα του διάβασαν ο Βασίλης Κολοβός και η Αιμιλία Υψηλάντη.

Τα βραβεία των Κανών

Στη γαλλική ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ, απονεμήθηκε ο «Χρυσός Φοίνικας» του φετινού 61ου Φεστιβάλ των Κανών. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση ενός καθηγητή με τους μαθητές ενός Λυκείου, σε μια φτωχική περιοχή του Παρισιού.

Το «Μέγα Βραβείο» απέσπασε η ταινία «Γκομόρα» του Ματέο Γκαρόνε. «Ειδικό Βραβείο»: Κατρίν Ντενέβ («Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» του Αρνο Ντεπλεσέν) και Κλιντ Ιστγουντ («Ανταλλαγή»). Βραβείο σκηνοθεσίας: Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν («Οι τρεις μαϊμούδες»). Βραβείο της επιτροπής: «Il divo» του Πάολο Σορεντίνο.

Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Μπενίσιο ντελ Τόρο («Τσε» του Στίβεν Σόντερμπεργκ). Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Σάντρα Κορβελόνι («Linha de pass?» των Βάλτερ Σάλες - Ντανιέλα Τομάς). Καλύτερου σεναρίου: Ζαν-Πιερ, Λικ Νταρντέν («Το μυστικό της Λόρνα»). «Χρυσή Κάμερα»: «Πείνα» του Στιβ ΜακΚουίν.

«Χρυσός Φοίνικας» για μικρού μήκους ταινία: «Megatron» του Μάριον Κρισάν. Βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους: «Jerrycan» του Τζούλιους Εϊβερι.

Βραβεία τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο τον Τούρκο Φατίχ Ακίν: Καλύτερης ταινίας στη ρωσική «Τουλπάν» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι. Ειδικό βραβείο στην «Tokyo Sonata» του Κιγιόσι Κουροσάουα. Βραβείο «Knockout»: «Τάισον» του Τζέιμς Τόμπακ.

Διεθνής Ενωση Κριτικών (FIPRESCI): Καλύτερη ταινία η ουγγρική «Δέλτα» του Κορνέλ Μουντρούκσο. Τα άλλα δύο βραβεία της απονεμήθηκαν στις ταινίες: «Πείνα» του Στιβ ΜακΚουίν και «Ελντοράντο» του Μπούλι Λάνερς.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της φετινής διοργάνωσης ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός - σκηνοθέτης Σον Πεν.

Ταινίες από τη Βενεζουέλα

Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, Ούγο Τσάβες, με την Αλέιδα Γκεβάρα
Ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, Ούγο Τσάβες, με την Αλέιδα Γκεβάρα
Μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον κινηματογράφο της Βενεζουέλας, μιας χώρας που πραγματοποιεί ένα ενδιαφέρον, ελπιδοφόρο εγχείρημα λαϊκής εξουσίας, προσφέρει η «NEW STAR», σε συνεργασία με την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, από 29/5 - 4/6 στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Τσάβες, η Βενεζουέλα και η νέα Λατινική Αμερική» (2004, 55'), μια συνέντευξη με τον Ούγο Τσάβες από την Αλέιδα Γκουεβάρα. «Μπολιβάρ για πάντα, πολίτης της ελευθερίας» (2006, 35') της ομογενούς από τη Βενεζουέλα Ευτέρπης Χαραλαμπίδη και του Beto Benites. Πρόκειται για ταινία από τη σειρά «Μπολιβάρ για πάντα», ένα τιτάνιο έργο για τον απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής, που πρόβαλε το νέο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας σε αρχική ιδέα του Τσάβες που θέλησε μ' αυτόν τον τρόπο να πολεμήσει τη «δικτατορία του Χόλιγουντ». Η Ευτέρπη Χαραλαμπίδη γύρισε το 2004 τη μικρού μήκους ταινία «Εl Chancecito» («Μία μικρή ευκαιρία»), που έλαβε τιμητική διάκριση σεναρίου στο 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. «Ενα σπίτι με θέα στη θάλασσα» (2001, 95') του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. Η ταινία έχει αποσπάσει συνολικά 12 βραβεία και έχει συμμετάσχει σε 57 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. «Μια ζωή, δυο μονοπάτια» (1997, 100') του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. «Η επανάσταση δε θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» (2003, 74'), ντοκιμαντέρ των Kim Bartley, Donnacha O'Briain. «Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, ο λαός στον αγώνα ενάντια στον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο» (2004, 76') του Marcelo Andrade Arreaza. «Μουσική και Επανάσταση» (2006, 70'), ντοκιμαντέρ του Αλμπέρτο Αρβελο Μεντόζα. «Δε θα επιστρέψουν - Η επανάσταση της Βενεζουέλας σήμερα», ντοκιμαντέρ των Melanie McDonald, William Roche. «Revolution: Απλά μαθήματα επαναστατικής πρακτικής» (2006, 85') του Charles Gervais.

Προβολές καθημερινά από τις 8.30 μ.μ., τρεις ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Νοτιοαφρικανική «Ορέστεια»

Σκηνή από τη «Μολόρα»
Σκηνή από τη «Μολόρα»
Η αισχυλική τριλογία «Ορέστεια» εμπνέει και θα εμπνέει πάντα και παντού τους ανθρώπους του θεάτρου. Ο κατά Αισχύλο ματωμένος Κύκλος των Ατρειδών ενέπνευσε και τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Νοτιοαφρικανή συγγραφέα και σκηνοθέτρια Yeal Farber, η οποία σε συνεργασία με τα θέατρα «Oxford Playhouse» και «Johannesburg Market Theatre», μέσα από την «Ορέστεια» θέλησε να μιλήσει για τις αγριότητες του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική. Η διασκευή της, γραμμένη και παιζόμενη σε νοτιοαφρικανική διάλεκτο Σοσότα, με τίτλο «Μολόρα» (στη διάλεκτο Σοσότα σημαίνει «Τέφρα»), θυμίζοντας την τέφρα - το καμένο κορμί του Ορέστη, όπως θαρρεί και θρηνεί η Ηλέκτρα, συμβολίζει το λείψανο του ρημαγμένου από το απαρτχάιντ γηγενούς αφρικανικού λαού.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση, ενταγμένη στο φεστιβάλ «Θέατρο πέρα από τα όρια» θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, 210.3612.500) από 28 έως 30/5 (9μμ). Πληροφορίες: 210.7225.469, 210.6457.406, 6944356721, 6944754242.

Πασαρέλα σαχλοτράγουδων

Ο γνωστός, εδώ και χρόνια, συνδυασμός γιουροβιζιονικής αποθέωσης της εμπορευματοποίησης, του γλυκανάλατου ποπ και των πολλών σαχλοτράγουδων έδωσε το στίγμα ενός ακόμη Διαγωνισμού - του 53ου - Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η ευρωφιέστα που στήθηκε φέτος στο Βελιγράδι, αυτή η τηλεοπτική πασαρέλα τραγουδιών φαστ - φουντ, που έχουν «μαγειρευτεί» βάσει των συνταγών των μεγαθηρίων της μουσικής βιομηχανίας και τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τίποτα κοινό με τον πολιτισμό της κάθε χώρας που «εκπροσωπείται», ολοκληρώθηκε. Για την ιστορία να πούμε ότι νικητής αναδείχτηκε ο Ρώσος Ντίμα Μπίλαν, που κατέκτησε την πρώτη θέση με το τραγούδι «Believe». Τη δεύτερη θέση έλαβε η Ani Lorak από την Ουκρανία με το «Shady Lady», ενώ την τρίτη πήρε η Καλομοίρα με το ελληνικότατο ...«Secret Combination». Αντε και του... χρόνου!

Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Κινηματογράφος: Τάσεις και προοπτικές» οργανώνει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (11/6, ελεύθερη είσοδος) στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα). Στόχος είναι «να υπογραμμίσει» ζητήματα σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία στον κινηματογράφο και «να θέσει τις βάσεις για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα συμβάλει στην επίσπευση της πορείας της χώρας μας προς την ψηφιακή προβολή». Συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, κινηματογραφιστές και εκπρόσωποι φορέων του κινηματογράφου.

«Χρώματα και Ολυμπισμός» είναι το θέμα της φετινής «Μπιενάλε του Πεκίνου» που θα πραγματοποιηθεί (9/8 - 17/9) στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Ελλάδα εκπροσωπούν: Αλεξίου Σώτος, Αλεξίου Σοφία, Γρατσίας Δημήτρης, Κασδά Πολυξένη, Κεσσίδης Τζέλας, Κυπριανού Μαρία (Κύπρος), Κυρίτσης Νίκος, Ντίκα Κορνέττη Πέννυ, Παλιάτσιος Γιώργος, Παπαδάκη Γεύσω, Παπαεμμανουήλ Στέλλα, Παπαθεοδώρου Βαλυράκη Ασημίνα, Σοφρά Βασιλική, Στεφόπουλος Αθανάσιος, Τζαβάκη Λορέττα, Ξαφοπούλου Αλεξία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ