Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σπουδή» στο έργο του Βασίλη Ρώτα

Οσοι είχαν τη σπάνια τύχη στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια να παίξουν κάποιο από τα έργα του Βασίλη Ρώτα, στάθηκαν σίγουρα πολύ ευνοημένοι. Τώρα όλοι μπορούν να αποκτήσουν ένα βασικό οδηγό μελέτης της ζωής και του έργου του αλησμόνητου Βασίλη Ρώτα. Ο Θανάσης Καραγιάννης, έμπειρος συγγραφέας και εκπαιδευτικός, έγραψε το ενδιαφέρον βιβλίο «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους» που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για μια αξιόλογη μελέτη αναφοράς σε έναν κορυφαίο πνευματικό άνθρωπο, ακέραιο αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και πολύπλευρου δημιουργού.

«Εχουμε στα χέρια μας», είπε στην παρουσίαση του βιβλίου, την περασμένη Παρασκευή, ο Απόστολος Παπαϊωάννου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «μια μελάτη τεκμηρίων, μια συλλογή πηγών, έναν πολύτιμο οδηγό - εργαλείο σπουδής του έργου του Ρώτα που θέτει επιτακτικά το ζήτημα της έκδοσης των Απάντων ενός διανοούμενου που φοίτησε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, έλαβε μέρος στο κίνημα του δημοτικισμού, πολέμησε το φασισμό μέσα από την Εθνική Αντίσταση, υπηρέτησε το θέατρο, αγάπησε την αρχαία ελληνική γραμματεία και ανέδειξε τη σημασία του "λαϊκού λόγου", γενικότερα της λαϊκής δημιουργίας, εθνικής και διεθνούς».

«Το βιβλίο του Θανάση Καραγιάννη» - συμπλήρωσε ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων - «δεν πληροί απλώς τους όρους μια τυπικής διδακτορικής διατριβής. Είναι κυρίως ένα καλώς εννοούμενο πληθωρικό βιβλίο, ανάβρυσμα πληροφοριών, κρίσεων, στοιχείων, εικόνων, που μαρτυρούν την τεράστια προσπάθειά του να επιτύχει, και το πέτυχε, την πλήρη εξάντληση του υλικού».

«Θεατρολογική μονογραφία», χαρακτήρισε το βιβλίο η Κυριακή Πετράκου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ενδιαφέρουσα και χρηστική για τους παιδαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο, αλλά και για τους θεατρολόγους».

Για τον Βασίλη Ρώτα και το βιβλίο μίλησε και η φιλόλογος Ρίτα Νικολαΐδου, ενώ ποιήματα του Ρώτα και αποσπάσματα από θεατρικά έργα του διάβασαν ο Βασίλης Κολοβός και η Αιμιλία Υψηλάντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ