ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βδομάδα αποφάσεων για τις εκποιήσεις

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση του «συμβούλου» ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, η «συνεργασία» της Εμπορικής με την Κρεντίν Αγκρικολέ και το μέλλον της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»

Βδομάδα λήψης αποφάσεων για την καρατόμηση δημόσιων τραπεζών και ΔΕΚΟ είναι αυτή που διανύουμε, καθώς τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά σχήματα για την ιδιωτικοποίηση, «της Ολυμπιακής Αεροπορίας», του ΟΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας. Επίσης, σε χτεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι στον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται η ΕΤΒΑ και η Γενική Τράπεζα, ενώ δεν περιέλαβε «στην παρούσα φάση» την Εθνική Τράπεζα. Στα πλαίσια των «επιθετικών» πολιτικών ιδιωτικοποίησης, όπου η πλειοψηφία των μετοχών των ΔΕΚΟ (και φυσικά ο έλεγχος) θα περνά στους ιδιώτες, ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι ιερός αριθμός το 51% για την ελληνική οικονομία». Μεταφέροντας επίσης τη νέα «ευρωπαϊκή φιλοσοφία» περί απασχολήσιμων, φέρεται να δηλώνει ότι για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα κάτω από τα επίπεδα του 10%, θα πρέπει να επεκταθεί η μερική απασχόληση... Οπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι με την ακολουθούμενη πολιτική η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται, ενώ μπορούμε να την «εξαλείψουμε» από τους στατιστικούς πίνακες, «μοιράζοντας» τη σταθερή εργασία του ενός σήμερα απασχολούμενου σε δυο-τρεις ή και τέσσερις απασχολήσιμους!

Βδομάδα ιδιωτικοποιήσεων

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να ανακοινώσει το όνομα του διεθνούς τραπεζικού οίκου, που θα αναλάβει την εξεύρεση του «στρατηγικού εταίρου» για τον ΟΤΕ. Η επιλογή πρόκειται να γίνει ανάμεσα στους οίκους Μόργκαν Στάνλεϊ, Μέρι Λιντς, Γουόρμπουργκ Ριντ Ντίλον, Σάλομον Μπάρνεϊ και Κρέντιντ Σουίς Φερστ Μπόστον. Δίνοντας το σύνθημα της ολοκληρωτικής παράδοσης των μεγάλων ΔΕΚΟ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται να δηλώνει σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι «δεν είμαστε προσηλωμένοι στο 51% - ο έλεγχος της επιχείρησης μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερο ποσοστό. Αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε τη "νέα τάξη πραγμάτων" στη μετα-ΟΝΕ εποχή με ανοιχτό πνεύμα». Αλλα όμως δήλωνε ο ίδιος υπουργός προεκλογικά κατά την επίσκεψή του στον ΟΤΕ, όταν πήγε να «συμμαζέψει» τις δηλώσεις Μαντέλη, ο οποίος είχε πρώτος αναφερθεί σε πώληση μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες κατά ποσοστό 51% και άνω.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η «συμμαχία» της Εμπορικής Τράπεζας με τη γαλλική Κρεντίν Αγκρικολέ, με την εξαγορά από την τελευταία του 10% (σε πρώτη φάση) των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας. Η γαλλική τράπεζα στα πλαίσια των στρατηγικών της επιλογών για την αντιμετώπιση της μετα-ΟΝΕ εποχής, συνάπτει περιφερειακές συμμαχίες με στόχο την κάλυψη της ενιαίας πλέον αγοράς και στη λογική αυτή κινείται και το ενδιαφέρον της για την Εμπορική, που της επιτρέπει να βάλει «πόδι» στην ελληνική αγορά, ενώ ανοίγει «παράθυρο» και στα Βαλκάνια.

Συνάντηση εξάλλου των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών με τη διοίκηση της Μπρίτις Αιργουέις έχει προγραμματιστεί προς το τέλος της βδομάδας, για το μέλλον της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Η κυβέρνηση «καίγεται» για το «ναι» των Βρετανών, τους ζητά όμως - για την εξαγορά του 20% των μετοχών της ΟΑ - να υποβάλουν «αξιοπρεπή» πρόταση εξαγοράς, ώστε να μην κινδυνεύσει - η κυβέρνηση - να κατηγορηθεί για «ξεπούλημα». Οι Βρετανοί, όμως, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να ξεφορτωθεί την ΟΑ, εκβιάζουν να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί. Με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και για τη διασφάλιση ενός «αξιοπρεπούς ξεπουλήματος» του εθνικού αερομεταφορέα, αντιτείνει το καθόλου πειστικό επιχείρημα, ότι αν η Μπρίτις Αιργουέις δεν υποβάλει ικανοποιητική πρόταση εξαγοράς, θα καταφύγει στη λύση του διεθνούς διαγωνισμού...

Τέλος, την ερχόμενη Πέμπτη 1η του Ιούνη, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα το «άνοιγμα» των «κλειστών» σήμερα επαγγελμάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών επιχειρηματικής δράσης... Επί της ουσίας πρόκειται για την άρση των όποιων εμποδίων εισόδου του μεγάλου κεφαλαίου σε οικονομικούς τομείς, που για διάφορους λόγους, μέχρι σήμερα δε θεωρούνταν επιλέξιμοι για επενδύσεις.

ΒΟΟΤΡΟΦΟΙ
Εκεί που τους χρωστάγανε...

Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση πετσοκόβουν τα ατομικά δικαιώματα για τις θηλάζουσες αγελάδες

Το πρώτο αντικτηνοτροφικό «γραμμάτιο» της «Ατζέντας 2000» έρχεται να «εξαργυρώσει» λίγο μετά τις εκλογές η κυβέρνηση: Επιβάλλει στους βοοτρόφους μείωση 7% στα ατομικά δικαιώματα για τις θηλάζουσες αγελάδες.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της «Ατζέντας 2000», η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ψήφισε πέρσι τον κανονισμό 1254/99 για το βόειο κρέας, ο οποίος προβλέπει όσον αφορά την Ελλάδα μείωση των ατομικών δικαιωμάτων από 149.778 σε 138.005 για τις θηλάζουσες αγελάδες (κρεατοπαραγωγής). Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης έκοψε 11.773 δικαιώματα, τα οποία οι Αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αρχίζουν τώρα να αφαιρούν από τους βοοτρόφους.

Βέβαια προεκλογικώς η κυβέρνηση διαλαλούσε σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι εξασφάλισε 7 δισ. δραχμές για επιδοτήσεις από την «Ατζέντα 2000», αλλά δεν είπε λέξη για το τι χάνουν. Ετσι οι βοοτρόφοι που είχαν ατομικά δικαιώματα για θηλάζουσες αγελάδες, εκεί που ζήταγαν αύξηση των δικαιωμάτων τους, βρέθηκαν να χάνουν το 7% της ποσόστωσής τους. Εδώ πρέπει να επισημανθεί και η προεκλογική κουτοπονηριά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας, αφού σύμφωνα με το σχετικό κοινοτικό κανονισμό η περικοπή του 7% έπρεπε να έχει γίνει μέχρι 1η Μάρτη. Αυτό όμως αφέθηκε σκοπίμως για αργότερα, ώστε να μην υπάρχουν λίγο πριν τις εκλογές οι δικαιολογημένες αντιδράσεις χιλιάδων βοοτρόφων.

Το πιο σοβαρό της υπόθεσης όμως είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι Ελληνες βοοτρόφοι, και η χώρα συνολικότερα, δέχονται ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα. Και αυτό γιατί η χώρα είναι ελλειμματικότατη σε βόειο κρέας και εξαναγκάζεται σε αθρόες εισαγωγές κυρίως από τις βόρειες χώρες της ΕΕ, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν πολλαπλάσια δικαιώματα στις θηλάζουσες αγελάδες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα, όπου η Ελλάδα έχει τώρα ποσόστωση 665.000 τόνους και θα γίνει τον επόμενο χρόνο 700.000 τόνοι, ενώ οι ανάγκες της ξεπερνούν το 1.200.000 τόνους και χώρες όπως η Ολλανδία έχουν ποσόστωση 11.000.000 τόνους.

Τώρα ήρθε και η σειρά των παραγωγών βόειου κρέατος να πληρώσουν τα σπασμένα των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης. Το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η απόφαση για μείωση των δικαιωμάτων κατά 7% σημαίνει περιορισμό της βοοτροφίας στη χώρα μας, πράγμα που θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των κοπαδιών με βοοειδή κρεατοπαραγωγής. Οσο για τους καταναλωτές, αυτοί μετά τις νέες αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης θα εξαναγκαστούν να καταναλώνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες διοξινομένων κρεάτων από τις βόρειες χώρες της ΕΕ ή κρεάτων με ορμόνες από τις ΗΠΑ.

Ο ρόλος του ΣΕΒ

Ηνεοεκλεγείσα συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων, που εκλέχτηκε την περασμένη βδομάδα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ - από το βήμα της οποίας ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - προβάλλει ανοιχτά και χωρίς προσχήματα ή μισόλογα τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπαν - σε συνέχεια των θέσεων που είχαν προβάλει από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ - σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στις εφημερίδες της Κυριακής και της Δευτέρας (χτες) οι δύο νεοεκλεγέντες πρόεδροι του ΣΕΒ.

***

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη θέση που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος - όπως μας πληροφορεί το χτεσινό «Βήμα» που φιλοξενεί συνέντευξή του - «η νέα ηγεσία των βιομηχάνων φαίνεται ότι επιφυλάσσει στον ΣΕΒ ρόλο εποικοδομητικής "αντιπολίτευσης" για την υλοποίηση μιας ατέλειωτης ίσως σειράς διαρθρωτικών αλλαγών ή μεταρρυθμίσεων, αν προτιμάτε, που κρίνει αναγκαίες να γίνουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

***

Ηαλήθεια είναι πως αυτόν το φιλόδοξο «στόχο» που τέθηκε στο παρελθόν και θέλει την ηγεσία των βιομηχάνων να έχει «καθοριστικό λόγο» στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων των κυβερνώντων, τον πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό οι προηγούμενες ηγεσίες του ΣΕΒ. Ακούγεται, μάλιστα, λίγο αστείο, να διεκδικεί η ηγεσία του ΣΕΒ ρόλο «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», αφού σε μεγάλο βαθμό μετέχει στη διαμόρφωση και στα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων. Ετσι, όλο και πιο συχνά, διαπιστώνουμε σήμερα πως οι επιθυμίες του ΣΕΒ θεωρούνται «καθήκον ή νόμος ή δέσμευση» για την κυβέρνηση. Οπως επίσης αποτελεί κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ενδίδει η εκάστοτε κυβέρνηση στις αξιώσεις της ολιγαρχίας του πλούτου, τόσο πιο πολύ αποθρασύνονται οι βιομήχανοι και γενικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες.


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ