Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ρόλος του ΣΕΒ

Ηνεοεκλεγείσα συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων, που εκλέχτηκε την περασμένη βδομάδα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ - από το βήμα της οποίας ανέλαβαν νέες δεσμεύσεις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - προβάλλει ανοιχτά και χωρίς προσχήματα ή μισόλογα τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπαν - σε συνέχεια των θέσεων που είχαν προβάλει από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ - σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στις εφημερίδες της Κυριακής και της Δευτέρας (χτες) οι δύο νεοεκλεγέντες πρόεδροι του ΣΕΒ.

***

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη θέση που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος - όπως μας πληροφορεί το χτεσινό «Βήμα» που φιλοξενεί συνέντευξή του - «η νέα ηγεσία των βιομηχάνων φαίνεται ότι επιφυλάσσει στον ΣΕΒ ρόλο εποικοδομητικής "αντιπολίτευσης" για την υλοποίηση μιας ατέλειωτης ίσως σειράς διαρθρωτικών αλλαγών ή μεταρρυθμίσεων, αν προτιμάτε, που κρίνει αναγκαίες να γίνουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

***

Ηαλήθεια είναι πως αυτόν το φιλόδοξο «στόχο» που τέθηκε στο παρελθόν και θέλει την ηγεσία των βιομηχάνων να έχει «καθοριστικό λόγο» στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων των κυβερνώντων, τον πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό οι προηγούμενες ηγεσίες του ΣΕΒ. Ακούγεται, μάλιστα, λίγο αστείο, να διεκδικεί η ηγεσία του ΣΕΒ ρόλο «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», αφού σε μεγάλο βαθμό μετέχει στη διαμόρφωση και στα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων. Ετσι, όλο και πιο συχνά, διαπιστώνουμε σήμερα πως οι επιθυμίες του ΣΕΒ θεωρούνται «καθήκον ή νόμος ή δέσμευση» για την κυβέρνηση. Οπως επίσης αποτελεί κοινό μυστικό πως όσο πιο πολύ ενδίδει η εκάστοτε κυβέρνηση στις αξιώσεις της ολιγαρχίας του πλούτου, τόσο πιο πολύ αποθρασύνονται οι βιομήχανοι και γενικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες.


Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2002-05-30 00:00:00.0)
Στο Σημίτη οι μεγαλοβιομήχανοι (2002-05-28 00:00:00.0)
Πώς «αλλάζουν» οι καιροί (2002-05-28 00:00:00.0)
Αξιώνουν σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής (2000-04-21 00:00:00.0)
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ κυβέρνησης προς ΣΕΒ (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ