Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, οι εμποροβιομήχανοι υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τι πρέπει να προαναγγείλει για τη νέα τετραετία με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων

Αξιώσεις για συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, μέσω της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προβάλλει ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα γίνουν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των παρεμβάσεων που έκανε η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) με τις σχετικές παρατηρήσεις, συστάσεις, υποδείξεις και αξιώσεις, παραμονές ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Να θυμίσουμε ότι μόλις προχτές, η ηγεσία του ΣΕΒ αξίωσε από την κυβέρνηση να... δώσει και στους βιομήχανους το δεκαχίλιαρο που έταξε προεκλογικά στους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο, μειώνοντας αντίστοιχα (κατά 10.000 δραχμές) το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Ι. Καπράλος , σε χτεσινή του δήλωση με αφορμή τις αυριανές προγραμματικές δηλώσεις, με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιώνει «απελευθέρωση της οικονομίας με κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και όχι των.... απλών μετοχοποιήσεων». Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του οργάνου των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας αναφέρει ότι «το ασφαλιστικό αποτελεί σημαντικό αγκάθι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», διατυπώνοντας την άποψη ότι «θα απαιτήσει σοβαρό σχεδιασμό και κοινωνικό διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων και των ενδιαφερόμενων φορέων, ώστε να ληφθούν κοινά αποδεκτά μέτρα για την αντιμετώπισή του».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών αξιώνει με τη σειρά του συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την Κεφαλαιαγορά εισηγείται στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα:

  • Θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου για μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στις συναλλαγές.
  • Θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την έγκριση των αυξήσεων κεφαλαίου από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Αυστηρό έλεγχο για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που προγραμματίζονται από τις αυξήσεις των κεφαλαίων των επιχειρήσεων.
  • Υποχρέωση των βασικών μετόχων να προαναγγέλλουν την πώληση πακέτων μετοχών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ