Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσέξτε τα εορτοδάνεια

Την υπερχρέωση των νοικοκυριών χαρακτηρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και για τη χώρα μας το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Για την Ελλάδα όμως, το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο, εξαιτίας των παραπλανητικών διαφημίσεων, των σκληρών μεθόδων πώλησης, των καταχρηστικών ή ασαφών όρων, των υψηλών επιτοκίων, των τόκων υπερημερίας κ.ά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επαναφέρεται λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, που έχει σημάνει συναγερμό στις τράπεζες, καθώς αυτές προχωρούν στη διάθεση ειδικών δανειακών προγραμμάτων - τα λεγόμενα εορτοδάνεια - στα οποία παρέχεται και περίοδος χάριτος, σχετικά με το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης από 3 - 5 μήνες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, τα εορτοδάνεια εμφανίστηκαν στην αγορά με επιτόκια από 14,25 έως 15,9%, σταθερό ή κυμαινόμενο, με ή χωρίς τις νόμιμες επιβαρύνσεις (εισφορά του ν. 128/75 ΕΦΤΕ), ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας για ποσά δανειοδότησης από 500 χιλιάδες δραχμές έως 1 εκατομμύριο και με διάρκεια από 6 έως 42 μήνες.

Για τους λόγους αυτούς, το ΙΝΚΑ προειδοποιεί τους καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

α) Να κάνουν σύγκριση εναλλακτικών προτάσεων από το σύνολο των τραπεζών, με τη μορφή της έρευνας.

β) Να διαβάζουν προσεκτικά, πριν υπογράψουν, τους ουσιώδεις όρους χορήγησης του εορτοδανείου, ανεξάρτητα από το πόσο με ψιλά γράμματα είναι γραμμένοι.

γ) Η σύμβαση είναι πάντοτε γραπτή και αναφέρει το Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο, το ποσό, τον αριθμό και τη συχνότητα των δόσεων, τους όρους εξόφλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ