ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβείο στην Ελένη Καραΐνδρου

Την Ελένη Καραΐνδρου θα τιμήσει το ΤΕΙ Κρήτης, για το σύνολο της προσφοράς της στο χώρο της μουσικής δημιουργίας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου (12 το μεσημέρι), στο αμφιθέατρο του ιδρύματος. Στην καταξιωμένη συνθέτρια θα απονεμηθεί το ετήσιο βραβείο, που δίνεται τα τρία τελευταία χρόνια σε προσωπικότητες της τέχνης, του πνεύματος και της πολιτικής, οι οποίοι έχουν διακριθεί εντός κι εκτός Ελλάδας (τα προηγούμενα βραβεία έχουν δοθεί στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και στον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη). Η Ελ. Καραΐνδρου θα βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για το έργο της θα μιλήσουν ο Παύλος Τσίμας και ο πρόεδρος Μάρκος Καραναστάσης, ο οποίος θα παραδώσει στη συνθέτρια ένα γλυπτό του Γιάννη Παρμακέλλη, που έχει φιλοτεχνηθεί για το συγκεκριμένο βραβείο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας (9 μ.μ.), στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Κρέτα Μάρις» (Χερσόνησο), θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ελ. Καραΐνδρου με τη συμμετοχή της «Καμεράτα» και δέκα κορυφαίων σολίστ. Στη συναυλία, την πρώτη της δημιουργού στην Κρήτη, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της. Τα έσοδα από αυτήν θα διατεθούν για υποτροφίες και για την πολιτιστική δράση του ΤΕΙ.

Τα φετινά Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Στον Αντρέα Φραγκιά, για το σύνολο του έργου του απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, στο πλαίσιο της απονομής των φετινών Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται στην Ερση Σωτηροπούλου για το βιβλίο της «Ζιγκ - Ζαγκ στις νεραντζιές». Στην τελική κρίση έφθασαν και τα βιβλία «Ο Θίασος των Αθηναίων» του Βασίλη Γκουρογιάννη και «Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου» της Ελένης Σαραντίτη.

Το βραβείο Διηγήματος απονέμεται στον Μισέλ Φάις για το βιβλίο του «Απ' το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες». Στην τελική κρίση έφτασαν τα βιβλία «Τα φαντάσματα του Γιόρκ» του Χριστόφορου Μηλιώνη και «Των κεκοιμημένων» του Δημήτρη Μίγγα.

Το βραβείο Ποίησης απονέμεται στον Χριστόφορο Λιοντάκη για το βιβλίο του «Με το φως». Στην τελική κρίση έφτασαν και τα βιβλία «Οπόταν πλάτανος» του Παντελή Μπουκάλα, «Το πνεύμα της άμυνας» του Τάσου Δενέγρη και «Ο άγγελος της ιστορίας» του Χάρη Βλαβιανού.

Το βραβείο Δοκιμίου απονέμεται στον Ευγένιο Αρανίτση για το βιβλίο του «Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα;». Στην τελική κρίση έφθασαν τα βιβλία «Οδόσημα: Στοιχεία προσανατολισμού στο τοπίο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, «Εποχικά: Κείμενα για νεότερους πεζογράφους» της Μάρης Θεοδοσοπούλου και «Ο φιλόσοφος, ο πολιτικός, και ο τύραννος: Για την πολιτική σκέψη του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» του Κοσμά Ψυχοπαίδη.

Το Βραβείο Μαρτυρίας απονέμεται στον Γιώργο Βέη για το βιβλίο του «Ασία, Ασία». Στην τελική κρίση έφθασαν τα βιβλία «Η κοίτη του χρόνου» του Αναστάση Βιστωνίτη και «Το χρονικό της μεγάλης νύχτας» του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Τα μέλη της Επιτροπής που εισηγήθηκαν στον υπουργό τα Βραβεία είναι οι: Γιάννης Παπακώστας (πρόεδρος), Δημήτρης Αγγελάτος (αντιπρόεδρος), Κατερίνα Κωστίου, Αλέξανδρος Αργυρίου, Μάριος Μαρκίδης, Δημήτρης Νόλλας, Στρατής Χαβιαράς και Στρατής Πασχάλης.

Συμπόσιο για τον Στρατή Τσίρκα

Είκοσι χρόνια κλείνουν φέτος από το θάνατο του διακεκριμένου Ελληνα λογοτέχνη Στρατή Τσίρκα (ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα) και η Εταιρεία Φίλων Στρατή Τσίρκα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου διοργανώνουν επιστημονικό συμπόσιο στη μνήμη του, από τις 3-5 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Στο συμπόσιο θα γίνουν πάνω από 20 ανακοινώσεις πανεπιστημιακών και μελετητών του έργου του Σ. Τσίρκα, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάνω στο έργο του δημιουργού, διαρθρωμένες σε οκτώ ενότητες - συνεδρίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, θα εξεταστούν ζητήματα θεωρίας της αφηγηματικής τεχνικής του, οι επιδράσεις του στην ελληνική λογοτεχνία κ.ά. Επίσης θα προβληθεί η ταινία του Τάκη Χατζόπουλου «Στρατής Τσίρκας σε πρώτο πρόσωπο», ενώ η Αλέκα Παΐζη θα διαβάσει σελίδες από τη γνωστή τριλογία του «Ακυβέρνητες Πολιτείες».

Να σημειωθεί πως η προσωπική βιβλιοθήκη του συγγραφέα, που αριθμεί 3.000 τόμους, φιλοξενείται εδώ και τρία χρόνια στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ, σε αίθουσα που φέρει το όνομά του, μετά από δωρεά της συζύγου του, Αντιγόνης. Ο μοναδικός όρος της δωρεάς είναι να μη λειτουργεί η βιβλιοθήκη ως δανειστική, αλλά ο μελετητής μπορεί ελεύθερα να μελετήσει τον συγγραφέα και μέσα από τα διαβάσματά του. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης υπάρχει και στον ηλεκτρονικό κόμβο του ΕΚΕΒΙ, στον οποίο περιέχονται, επίσης, εργοβιογραφία και βιβλιογραφία του από το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών από τον 18ο αιώνα έως το 1935, του ΕΛΙΑ.

Εικόνες κινηματογραφικής «ποίησης»

Από την ταινία «Βίνγκο» του Τόνι Γκατλίφ
Από την ταινία «Βίνγκο» του Τόνι Γκατλίφ
Στιγμές κινηματογραφικής ποίησης, θα «αιχμαλωτίσει» ο φακός του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (10- 19 Νοεμβρίου). Για δέκα μέρες, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει κομβικό σημείο συνάντησης των κινηματογραφόφιλων. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Γέρζι Σκολιμόφσκι θα είναι φέτος τα τιμώμενα πρόσωπα, ενώ τα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ θα αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της κινηματογραφικής έκφρασης και τέχνης. Η αυλαία θα ανοίξει με την τελευταία ταινία του Τόνι Γκατλίφ, «Vengo», ένα ταξίδι πολύμορφο και πολύχρωμο στην τσιγγάνικη κοινωνία της Ανδαλουσίας.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 ντοκιμαντέρ. Το «καινούριο» πρόσωπο του κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μέσα από 38 ταινίες, που αφορούν στο κυρίως πρόγραμμα, αλλά και τα παράλληλα τμήματα των «Νέων Οριζόντων». Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο νέο ρώσικο κινηματογράφο, ενώ θα προβληθούν και 14 ταινίες από Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Βοσνία, Σλοβενία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θ. Αγγελόπουλο, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Βλέμματα στον κόσμο του Θ. Αγγελόπουλου», ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δώσει δύο συναυλίες η Ελένη Καραΐνδρου. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση σκηνικών και κοστουμιών από τις ταινίες του, φιλοτεχνημένων από τους Γ. Πάτσα, Γ. Ζιάκα, Μ. Καραπιπέρη, έκθεση αφίσας των ταινιών του Αγγελόπουλου από μεγάλα Φεστιβάλ και έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Σοφικίτη. Τέλος, στις 18/11, σε ειδική εκδήλωση, θα τιμηθεί ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του ως φωτογράφος πλατό. Θα του απονεμηθεί το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ, «Χρυσός Αλέξανδρος».

Σινεμά στο Βύρωνα

Ταινίες ποιότητας από την ελληνική και παγκόσμια ταινιοθήκη, θα φιλοξενήσει ο νέος χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34) στο Βύρωνα, που ξεκινά τη λειτουργία του αύριο (7.30μμ). Πρόκειται για την ανακαινισμένη αίθουσα που αρχικά ήταν γνωστή σαν κινηματογράφος «Νέα Ελβετία» και που στη συνέχεια φιλοξενούσε σαν Πολιτιστικό Κέντρο «Λουίζα» τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του δήμου.

Ο Νοέμβρης, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό (9μμ), θα είναι αφιερωμένος στον ελληνικό κινηματογράφο. Η πρώτη εβδομάδα προβολών περιλαμβάνει αφιέρωμα στις ταινίες του Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος θα παρευρίσκεται και το βράδυ των εγκαινίων. Συγκεκριμένα θα προβληθούν: «Ολα είναι δρόμος» (1/11), «Τζίμης ο τίγρης» (μικρού μήκους), «Χάπι εντ» (2/11), «Ο κλέφτης» (μικρού μήκους), «Πέτρινα χρόνια» (3/11), «Το προξενιό της Αννας» (4/11) και «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» (5/11). Θα ακολουθήσουν ταινίες των: Κούνδουρου, Νικολαΐδη, Αγγελόπουλου, Κακογιάννη κ.ά.

«Αυλαία» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Με δύο επετειακές προβολές, νωρίς το απόγευμα και με την τελετή λήξης, το βράδυ, έπεσε το περασμένο Σάββατο η αυλαία του «2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας». Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν: «Η γιορτή των νεκρών» των Δ. Εξακουστίδου, Γ. Αβέρωφ (Ειδικό Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου). «Ι could have been human» της Μπ. Μιντάτζσκα (Σπουδαστικό Βραβείο «Εύη Ροτζώκου»). «Ιστορίες χωρίς τέλος - Πρώτη» της Αννας Κεσίσογλου (Ειδικό Βραβείο «Καρέλια ΑΕ» στο καλύτερο ελληνικό περιγραφικό ντοκιμαντέρ). «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» του Στ. Ψυλλάκη (Ειδικό Βραβείο στο καλύτερο ελληνικό δημιουργικό ντοκιμαντέρ). «On the road» του Ντ. Μπουρντάλα (Β` Βραβείο Περιγραφικού Ντοκιμαντέρ). «William Burroght» του J. F. Vallee (Β` Βραβείο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ). «Iranian Journey» της M. Pachachi (Α` Βραβείο Περιγραφικού Ντοκιμαντέρ). «Les illuminations de Mme Nerval» του Ch. Najman (Α` Βραβείο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ).

ΤΟ ΠΟΣΟ των 6,1 εκατ. προσέφερε η ΕΡΑ στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα από τις πωλήσεις του cd με την ηχογράφηση μιας παράστασης του 1954 του έργου «Λεωφορείον ο Πόθος», με συντελεστές τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και την Μελίνα Μερκούρη.

Η Λέσχη Κινηματογράφου του ΕΚΘ διοργανώνει και φέτος (29/11 - 2/12), το «2ο Πανόραμα Νέων Ανεξάρτητων Δημιουργών (βίντεο) Θεσσαλονίκης». Τηλ. επικοινωνίας: 270.803 και 264.381.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού με τίτλο «Τα βραδινά του Παρνασσού» και για το μήνα Νοέμβριο έχουν ως εξής: «Νεοελληνική Τέχνη Ι (19ος - 20ός αι.)», με ομιλητή τον καθηγητή Περικλή Παντελεάκη (1/11), «Νεοελληνική ποίηση και μουσική Ι (19ος-20ος αι.)», με ομιλητή τον καθηγητή Κ. Μητσάκη (3/11), «Νεοελληνική τέχνη ΙΙ» (8/11), «Νεοελληνική ποίηση και μουσική ΙΙ» (10/11), «Νεοελληνική τέχνη ΙΙΙ» (15/11), «Νεοελληνική ποίηση και μουσική ΙΙΙ» (24/11).

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Ελλάδας ανέλαβε τη διοργάνωση της «7ης Συνάντησης Ναυτικών Μουσείων της Μεσογείου», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Τίτλος της συνάντησης «Μεσόγειος: Δρόμοι της θάλασσας». Συμμετέχουν εκπρόσωποι ναυτικών μουσείων και σχετικών ιδρυμάτων από τη Βαρκελώνη, το Γιβραλτάρ, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Τουρκία κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ