Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικόνες κινηματογραφικής «ποίησης»

Από την ταινία «Βίνγκο» του Τόνι Γκατλίφ
Από την ταινία «Βίνγκο» του Τόνι Γκατλίφ
Στιγμές κινηματογραφικής ποίησης, θα «αιχμαλωτίσει» ο φακός του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (10- 19 Νοεμβρίου). Για δέκα μέρες, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει κομβικό σημείο συνάντησης των κινηματογραφόφιλων. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Γέρζι Σκολιμόφσκι θα είναι φέτος τα τιμώμενα πρόσωπα, ενώ τα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ θα αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της κινηματογραφικής έκφρασης και τέχνης. Η αυλαία θα ανοίξει με την τελευταία ταινία του Τόνι Γκατλίφ, «Vengo», ένα ταξίδι πολύμορφο και πολύχρωμο στην τσιγγάνικη κοινωνία της Ανδαλουσίας.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 ντοκιμαντέρ. Το «καινούριο» πρόσωπο του κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μέσα από 38 ταινίες, που αφορούν στο κυρίως πρόγραμμα, αλλά και τα παράλληλα τμήματα των «Νέων Οριζόντων». Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο νέο ρώσικο κινηματογράφο, ενώ θα προβληθούν και 14 ταινίες από Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Βοσνία, Σλοβενία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θ. Αγγελόπουλο, θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Βλέμματα στον κόσμο του Θ. Αγγελόπουλου», ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δώσει δύο συναυλίες η Ελένη Καραΐνδρου. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση σκηνικών και κοστουμιών από τις ταινίες του, φιλοτεχνημένων από τους Γ. Πάτσα, Γ. Ζιάκα, Μ. Καραπιπέρη, έκθεση αφίσας των ταινιών του Αγγελόπουλου από μεγάλα Φεστιβάλ και έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Σοφικίτη. Τέλος, στις 18/11, σε ειδική εκδήλωση, θα τιμηθεί ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του ως φωτογράφος πλατό. Θα του απονεμηθεί το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ, «Χρυσός Αλέξανδρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ