ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινία διεθνιστικής αλληλεγγύης

Ο Φιντέλ Κάστρο τη χαρακτήρισε «μια από τις πιο σοβαρές και δραματικές ταινίες» που είδε ποτέ. Πρόκειται για την κουβανο-αγκολέζικη συμπαραγωγή «Kangamba» (2009) των Rogelio Paris - Julio Cesar Rodriguez που προβλήθηκε χτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (αίθουσα «Λαΐς»), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου που συνεχίζεται έως την Τετάρτη στον Κεραμεικό (Ιεράς Οδού 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Το 1983, επί εννιά μέρες 90 διεθνιστές Κουβανοί στρατιώτες του Ενοπλου Λαϊκού Στρατού για την Απελευθέρωση της Αγκόλα συμμετείχαν σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του 20ού αιώνα: Τη μάχη της Κανγκάμπα. Η ταινία γυρίστηκε σε συνεργασία με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κούβας.

Οπως σημείωσε ο Κουβανός πρέσβης, Ερμές Ερέρα, προλογίζοντας την προβολή, για τους Κουβανούς η χτεσινή μέρα «είναι μία ειδική ημέρα, γιατί συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ονομαζόμενη Επιχείρηση Απότιση Τιμής». Στις 6/12/1989 ξεκίνησε η Επιχείρηση Απότιση Τιμής, για τη μεταφορά στην πατρίδα των λειψάνων των 2.077 πεσόντων σε αποστολές στην Αφρική, για να ταφούν στα Πάνθεα των Πεσόντων, σε κάθε έναν από τους δήμους της χώρας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Σήμερα: «Οι δώδεκα καρέκλες» Τomas Gutierrez Alea, «Ο θάνατος ενός γραφειοκράτη» Τomas Gutierrez Alea, «CLANDESTINOS» FERNANDO PEREZ, «Βρικόλακες στην Αβάνα» Juan Padron. Αύριο: «Πριν το '59» Rebeca Chavez, «Τέχνη και Επανάσταση» Rebeca Chavez, «Τα τέσσερα χρόνια που συγκλόνισαν τον κόσμο» Daniel Diaz Torrez, «Στιγμές με το Fidel» Rebeca Chavez, «Εισβολή στην πλαγιά GIRON» Manuel Herrera, «Ενα νησί κόντρα στο ρεύμα» Daniel Diaz Torres. Ολες οι προβολές αρχίζουν στις 6.30 με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.

Τέχνη συμπαραστάτης του αγώνα στη Ζώνη Περάματος

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση προσφοράς έργων τέχνης, για την οικονομική ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων στη Ζώνη, που φιλοξενείται (έως 13/12) στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245 και Π. Ράλλη) του Δήμου Νίκαιας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την έκθεση. Από τις 10πμ έως τις 9μμ, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τις γειτονιές του Πειραιά, της Αττικής και άνθρωποι που ήρθαν από την επαρχία ειδικά για την έκθεση, βρέθηκαν στο χώρο της παρουσίασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στη Ζώνη. Γνώρισαν την εικαστική δημιουργία των 140 μαχόμενων δημιουργών (ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών, φωτογράφων). Συζήτησαν μαζί τους εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ταξικών σωματείων που υφίστανται «βιομηχανία» δικαστικών διώξεων λόγω της αγωνιστικής στάσης τους. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, η οποία, αρκετές φορές, συνοδεύτηκε και με αγορά έργων της έκθεσης - κυρίως έργων ζωγραφικής.

Η έκθεση στη Νίκαια έχει ξεχωριστή σημασία. Αφετηρία της είναι η συνεργασία των καλλιτεχνών με την εργατική τάξη. Η στροφή στη δουλειά των δημιουργών και η συμπόρευσή τους με την εργατική τάξη. Οπως ανέφεραν οι εικαστικοί δημιουργοί, «θέλουμε να μπολιάσει αυτός ο κόσμος το καλλιτεχνικό έργο και ο καλλιτέχνης από τη μεριά του να λειτουργήσει όπως πρέπει μες στην κοινωνία». Παράλληλα, αποδεικνύει πως «μπορεί η τέχνη να είναι τέχνη για το λαό». Αυτή η διοργάνωση «επιδιώκει να αναδείξει την ουσία του κοινωνικού ρόλου του καλλιτέχνη και την επίδραση σ' αυτήν. Μέσα από τη συλλογικότητα και την επικοινωνία και με άλλους καλλιτέχνες μπορούμε να αναδείξουμε στο έργο μας τα προβλήματα της κοινωνίας». Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 5-9μ.μ., Σάββατο - Κυριακή: 10π.μ.-9μ.μ.

Κριτικών θεατρικά και μουσικά βραβεία

Ο Κώστας Καζάκος στο «Μαύρο κουτί»
Ο Κώστας Καζάκος στο «Μαύρο κουτί»
Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, αλλά και επιφωνήματα, πλήθος καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής, αλλά και λάτρεις των δύο τεχνών «επιβράβευσαν» τα φετινά θεατρικά και μουσικά βραβεία της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ) και τα βραβεία «Κάρολος Κουν», που πριν 11 χρόνια «υιοθέτησε» ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, βραβεία που απονεμήθηκαν χτες στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής.

Τα θεατρικά βραβεία της ΕΕΘΜΚ που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Στον Κώστα Καζάκο για την ερμηνεία του στο «Μαύρο κουτί» του Γ. Ηλιόπουλου (παίζεται και φέτος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη») και για το σύνολο της θεατρικής προσφοράς του.

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Στον Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του σαιξπηρικού «Ληρ» (ΚΘΒΕ).

Επαινος Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Στον Γιάννη Κακλέα για τη σκηνοθεσία του έργου του Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» (Εθνικό Θέατρο).

Διάκριση Νέου Δημιουργού: Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Λέσχη αυτοκτονίας» («Αμφι-Θέατρο») και «Βόλφγκανγκ» (Εθνικό Θέατρο).

Επαινος Νέου Δημιουργού: Στον Σταύρο Γασπαρινάτο για τη μουσική του στο έργο «Μαύρη γαλήνη» («Θέατρο του Νέου Κόσμου»).

Βραβείο Αρχαίου Δράματος (για πρώτη χρονιά απονέμεται): Στον Θωμά Μοσχόπουλο για τη σκηνοθεσία του στην ευριπιδική «Αλκηστη» (Εθνικό Θέατρο).

Βραβεία «Κάρολος Κουν»:

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Στην Ρούλα Πετεράκη («Puerto grande»).

Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο: Στον Κώστα Καζανά («Ο κύριος Επισκοπάκης»). Επαινος Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο: Στον Γιάννη Τσορτέκη («Μαύρη γαλήνη»).

Δραματουργίας Ελληνικού Εργου: Στους Δημήτρη Μαυρίκιο, Μάρα Βαρδάκα, Δημήτρη Πολυχρονιάδη για τη βιογραφική κειμενική σύνθεσή τους για τον Γιάννη Ρίτσο, με τίτλο «Το τερατώδες αριστούργημα», σε σκηνοθεσία του πρώτου (Ελληνικό Φεστιβάλ, Αρχαία Επίδαυρος). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης της παράστασης αφιέρωσε το βραβείο στην Ερη Ρίτσου.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν απονεμήθηκε διάκριση για θεατρολογικό σύγγραμμα.

Μουσικά Βραβεία:

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Στον Νίκο Πετρόπουλο για τα σκηνικά του στην όπερα «Θαΐς» και τη συνολική προσφορά του στο λυρικό θέατρο.

Διάκριση Μουσικολογικού Συγγράμματος: Στον Κώστα Καρδάμη («Νικόλαος Μάντζαρος - Ενότητα στην πολλαπλότητα»). Επαινος Μουσικολογικού Συγγράμματος: Στο συλλογικό τόμο «Νίκος Σκαλκώτας» (Μουσείο Μπενάκη).

Διάκριση Πολιτιστικού Οργανισμού Περιφέρειας: Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Παξών.

Επαινος Δισκογραφικής Εργασίας: Στο δίσκο «Σύγχρονη Ελληνική Μουσική για Φλάουτο και Πιάνο» των αδελφών Νικολού και Δημήτρη Δημόπουλου.

Διάκριση Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιττέχνη: Στην Λένια Ζαφειροπούλου (υψίφωνος). Επαινος Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη: Στην Κασσάνδρα Δημοπούλου (υψίφωνος).

Ψυχολογικό θρίλερ

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Κάππα» με το έργο του Μάρτιν Κριμπ «Στην εξοχή» που θα παίζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Ενας γιατρός, η γυναίκα του και τα παιδιά τους μετακομίζουν από την πόλη στην εξοχή, για να ξαναβρούν τη γαλήνη. Οι παλιές πληγές, όμως, ξανανοίγουν, όταν ο Ρίτσαρντ φέρνει στο σπίτι μια νεαρή γυναίκα... Ο συγγραφέας με χιούμορ καυτηριάζει τους «εναλλακτικούς» σαραντάρηδες, που ενώ καταγγέλλουν το lifestyle υποπίπτουν σε αντιφάσεις. Το έργο καταγράφει τι συμβαίνει όταν καταρρέει η εικόνα του εαυτού. Μετάφραση: Χριστίνα Παγκουρέλη. Σκηνοθεσία: Ελλη Παπακωνσταντίνου. Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Ψαρράς, Ελενα Χατζηαυξέντη.

Στο «σφυρί» κυκλαδικό αντικείμενο

Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, για την «επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους». Θα συναντηθεί και με τον πολυεθνικό όμιλο του «National Geographic» προκειμένου να ενημερωθεί «για την πρωτοβουλία του οργανισμού να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσω εκτενούς σειράς τηλεοπτικών προγραμμάτων (...)».

Πολύ... «εντυπωσιακά» όλα αυτά. Στο μεταξύ, όμως, λίγες μέρες μετά, στις 11/12, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών «Christie's» προτίθεται να βγάλει στο σφυρί, επίσης στη Ν. Υόρκη, ένα μαρμάρινο κυκλαδικό κεφάλι του 2500 π.Χ., ύψους 11,4 εκ. εκτιμώμενο στα 20.000 - 30.000 δολάρια.

Το κεφάλι πέρασε από τα χέρια διαφόρων «συλλεκτών» και τώρα πωλείται ως «ιδιοκτησία από τη συλλογή του κ. και της κας Charles W. Newhall, ΙΙΙ»!!! Παρουσιάστηκε, μάλιστα, και σε έκθεση για τον πολιτισμό των Κυκλάδων, το 1977, στην Καρλσρούη, ενώ είναι γνωστό και στη σχετική αρχαιολογική βιβλιογραφία. Ωστόσο, μέχρι τώρα συνοδεύεται από τη φράση... «προέλευση άγνωστη»!!!

Εκτός από δημόσιες σχέσεις, ομιλίες και ταξίδια σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού να ασχοληθεί και με το τι γίνεται «κάτω από τη μύτη» της;

Αύριο (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του Απουληίου «Ερως και ψυχή», σε απόδοση Ζωής Βαλάση και ζωγραφική της πολυβραβευμενης εικονογράφου βιβλίων Φωτεινής Στεφανίδη (εκδόσεις Στεφανίδη). Στην παρουσίαση συμμετέχουν η Ζωή Βαλάση και οι ερμηνευτές Αννα Βυθούλκα και Ορφέας Ζαφειρόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ