Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «σφυρί» κυκλαδικό αντικείμενο

Την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, για την «επιστροφή ή απόδοση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους». Θα συναντηθεί και με τον πολυεθνικό όμιλο του «National Geographic» προκειμένου να ενημερωθεί «για την πρωτοβουλία του οργανισμού να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσω εκτενούς σειράς τηλεοπτικών προγραμμάτων (...)».

Πολύ... «εντυπωσιακά» όλα αυτά. Στο μεταξύ, όμως, λίγες μέρες μετά, στις 11/12, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών «Christie's» προτίθεται να βγάλει στο σφυρί, επίσης στη Ν. Υόρκη, ένα μαρμάρινο κυκλαδικό κεφάλι του 2500 π.Χ., ύψους 11,4 εκ. εκτιμώμενο στα 20.000 - 30.000 δολάρια.

Το κεφάλι πέρασε από τα χέρια διαφόρων «συλλεκτών» και τώρα πωλείται ως «ιδιοκτησία από τη συλλογή του κ. και της κας Charles W. Newhall, ΙΙΙ»!!! Παρουσιάστηκε, μάλιστα, και σε έκθεση για τον πολιτισμό των Κυκλάδων, το 1977, στην Καρλσρούη, ενώ είναι γνωστό και στη σχετική αρχαιολογική βιβλιογραφία. Ωστόσο, μέχρι τώρα συνοδεύεται από τη φράση... «προέλευση άγνωστη»!!!

Εκτός από δημόσιες σχέσεις, ομιλίες και ταξίδια σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού να ασχοληθεί και με το τι γίνεται «κάτω από τη μύτη» της;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ