ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δημοτικές εκλογές υπό τη σκιά φτώχειας και κατοχής...

Το άγαλμα ... του ελευθερωτή Κλίντον στην Πρίστινα που τιμήθηκε με παράτες (και από χειραγωγημένο κόσμο) στη 1 Νοέμβρη φέτος

Associated Press

Το άγαλμα ... του ελευθερωτή Κλίντον στην Πρίστινα που τιμήθηκε με παράτες (και από χειραγωγημένο κόσμο) στη 1 Νοέμβρη φέτος
Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 1.563.740 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για τις πρώτες κάλπες που στήνονται στο κρατίδιο μετά την ανεξαρτησία που κήρυξαν μονομερώς οι Κοσοβάροι Αλβανοί το Φλεβάρη του 2008.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο και το σύνταγμα του προτεκτοράτου, η θητεία των νέων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι τετραετής και όχι διετής που ήταν ως τώρα. Ενα άλλο, επιπλέον χαρακτηριστικό των σημερινών εκλογών, είναι πως το αποτέλεσμά του θα καθορίσει και την παραπέρα τύχη της κυβερνώσας συμμαχίας μεταξύ των αντιτιθέμενων εταίρων: της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου» (ή LDK) του προέδρου Φατμίρ Σεϊντίου και του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» (PDK) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Τα εκλογικά ποσοστά που θα πάρουν αυτά τα δύο κόμματα θα σημάνουν αυτόματα αναμέτρηση δύναμης και εντός της κυβέρνησης καθώς σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς θα πρέπει να προεξοφλείται ως σχεδόν σίγουρη η κατάρρευσή της και η προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ενταση όμως υπάρχει και μεταξύ των δύο παραπάνω κομμάτων με το κόμμα της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι, (που είχε αθωωθεί απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παρά τη σωρεία καταδικαστικών στοιχείων εναντίον του για τους φόνους δεκάδων Σέρβων αμάχων τη διετία 1997-1999). Ενδεικτική της έντασης είναι η επίθεση με πέτρες που δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι από (όπως φαίνεται) υποστηρικτές του κόμματος του Χαραντινάι στο Ντέτσανι, που θεωρείται προπύργιο της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου»...

Αυτές οι εκλογές όμως θα είναι βαρόμετρο και για την απήχηση των ακόλουθων δύο νέων κομμάτων στην κοινότητα των Κοσσοβάρων Αλβανών. Είναι οι υποψήφιοι απ' το νέο συνασπισμό μεταξύ της «Συμμαχίας Νέου Κοσόβου» (ΑΚR) του εκατομμυριούχου Μπεχγκτζέτ Πακόλι και της Δημοκρατικής Λίγκας Δαρδανίων (LDD) του πανεπιστημιακού καθηγητή Νεχξάτ Ντάτσι. Υποψήφιους δημάρχους σ' αυτές τις εκλογές κατεβάζουν επίσης το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και οι «Σοσιαλδημοκράτες» του πρώην επικεφαλής του ΟΥΤΣΕΚΑ Αγκίμ Τσέκου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και τα δύο κόμματα εξουσίας (δηλαδή το LDK και το PDK) που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση είναι εκφραστές της πολιτικής που θέτει το Κοσσυφοπέδιο στα πιάτα των ευρω-ατλαντικών ιμπεριαλιστών και υποβαθμίζει τα συμφέροντα του λαού προς όφελος των συμφερόντων ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ, που στην ουσία κατέχουν το προτεκτοράτο απ' το τέλος της ΝΑΤΟικής επιδρομής στις αρχές Ιούνη του 1999. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η πλήρης ένταξη των πρώην διοικητών του ΟΥΤΣΕΚΑ στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ ενδεικτική είναι και η ανέγερση του αγάλματος του αρχιμακελάρη της Γιουγκοσλαβίας Μπιλ Κλίντον στην Πρίστινα.

Κατά τα άλλα, εδώ και μια δεκαετία ο λαός του Κοσσυφοπεδίου (είτε αλβανικής, είτε σερβικής, είτε άλλης εθνότητας) παραμένει εγκλωβισμένος στην μέγκενη της φτώχειας, της ανεργίας, της ανομίας, των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος λαθρεμπορίας ναρκωτικών, πορνείας και όπλων... (Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο νέους στο Κοσσυφοπέδιο είναι άνεργος, ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες ζει σε συνθήκες κάτω απ' το όριο της φτώχειας).

Ως εκ τούτου, ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Το μόνο που υπάρχει και περισσεύει είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις των υποψήφιων δημάρχων για τη δημιουργία πολυπόθητων νέων θέσεων εργασίας (ακόμη και με αυτούς τους πενιχρούς μισθούς των μερικών δεκάδων ευρώ το μήνα)...


Δεσ.ΟΡΦ.


Πίσω από την ονοματολογία...

Η ανόητη όσο κι ανιστόρητη δήλωση στελέχους της ΝΔ σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε την πολιτική θέση της σύνθετης ονομασίας της FYROM και την αποδέχτηκαν τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον προκαλεί. Είναι γνωστά τα γεγονότα του ταραγμένου 1992 με τη συστράτευση μακεδονολόγων και μακεδοναρχών στα πολεμικά συλλαλητήρια και στις πατριδοκάπηλες φανφάρες. Είναι γνωστή επίσης η θέση του μοναδικού κόμματος, του ΚΚΕ, που κράτησε αποστάσεις από τον επικίνδυνο κουρνιαχτό σε πείσμα όλων των άλλων κομμάτων που συμμετείχαν σε εκείνο το αναξιόπιστο πανηγύρι. Είναι επίσης γνωστοί οι προπηλακισμοί κι οι κατηγορίες των πατριδοκάπηλων κουραμπιέδων εναντίον του ΚΚΕ που κόντρα στο ρεύμα δήλωνε δημόσια την ανάγκη μιας σύνθετης ονομασίας της FYROM με γεωγραφικό προσδιορισμό απαλλαγμένης από εθνολογικά και αλυτρωτικά καρκινώματα.

Αυτή η στήλη και ο γράφων προσωπικά καθιέρωσε τη γνωστή φράση «πλην Λακεδαιμονίων» τιμώντας τη θαρραλέα θέση του ΚΚΕ σε πείσμα της σύμπραξης από την ανανεωτική εκσυγχρονιστική αριστεροθολούρα έως την ντούρα εθνικόφρονα δεξιά. Από τότε άλλαξαν τα πολιτικά πουκάμισα κι οι μακεδονάρχες τιμητές έθεσαν το όλο ζήτημα της ονοματολογίας στο ευρύτερο πλαίσιο της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ελληνικής αστικής τάξης που ακούει στο όνομα «διείσδυση». Ανακάλυψαν ετεροχρονισμένα τη «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» και την πλασάρουν ως δική τους ανακάλυψη. Μόνο που τα συρταρωτά μυαλά τους αντιλαμβάνονται αυτή τη θέση ως δόγμα που πίσω του στοιχίζεται οτιδήποτε άλλο όταν αναγκάζονται να το ψελλίσουν. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κάλπικο όλης της μεταλλαγής τους.

Οι άμοιροι προωθούν σε πολιορκητικό κριό άμυνας το όνομα προσδοκώντας ανταπόκριση από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Αδιαφορούν για το ότι στα διεθνή φόρα ισχύουν μόνο οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όταν δεν παραβιάζονται, κι ότι μόνο αυτοί μπορούν να αποτελέσουν θέση υπεράσπισης. Αντί να βάλουν μπροστά ως κύριο τα εθνικιστικά, εθνολογικά και σοβινιστικά ζητήματα της FYROM, που παραβιάζουν βασικούς κανόνες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και να έχουν το όνομα ως επίκουρο στοιχείο υποστήριξης, βάζουν στη βιτρίνα την ονοματολογία κι εισπράττουν από τους κάθε λογής διεθνείς εταίρους το... «χεστήκαμε». Από εδώ προκύπτει η σημαντική ερώτηση «τι αναγκάζει αυτή την πολιτική»; Το πρόβλημα της FYROM είναι απότοκο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας στο ευρύτερο πλαίσιο της ανατροπής των Λαϊκών Δημοκρατιών. Η ελληνική αστική τάξη θεώρησε τη μικρή FYROM ως χώρο οικονομικής, πολιτικής ενσωμάτωσης με το δόγμα των κεφαλαιοκρατικών συνόρων.

Μια πολιτική που θα είχε ως βάση την επίκληση βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ θα γινόταν εμπόδιο στις όποιες ανείπωτες μορφές ενσωμάτωσης, ακόμη και μιας «βελούδινης» γεωγραφικής. Γι' αυτό προτίμησε την πολιτική της ονοματολογίας ως κύριο στοιχείο αντιπαράθεσης θεωρώντας ότι η άγονη γραμμή του ονόματος καλύπτει την ουσία της ιμπεριαλιστικής «διείσδυσης». Ομως η αμερικανοβασταγμένη κυβέρνηση των Σκοπίων αντέδρασε πολιτικά μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανικό προτεκτοράτο. Εκτοτε τα πράγματα εξελίσσονται σε μια διατεταγμένη κατάσταση περιπλοκών που ουδείς γνωρίζει την κατάληξή τους. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου επείγεται να «κλείσει» το ζήτημα των Σκοπίων. Ομως, η εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή δημιουργεί δυσοίωνους συνειρμούς. Το μόνο που πρόκυψε μέχρι στιγμής είναι η εμφάνιση ενός νέου ακροδεξιού κόμματος της μαδημένης εθνικοφροσύνης που κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλη εκείνη την ανεκδιήγητη μακεδοναρχία των αστικών κομμάτων και την ανησυχία του μακεδονικού λαού.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ