ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλοφόρησε το «Παράξενο Τσίρκο»

Συζήτηση με τον συνθέτη Μ. Ανδρουλιδάκη και τον στιχουργό Δ. Λέντζο

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» το νέο cd του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, «Παράξενο Τσίρκο». Μια μουσική παράσταση με σχοινοβάτες, ξυλοπόδαρους, μάγους, λαγούς, νάνους, αρλεκίνους, λιοντάρια, παλιάτσους και ό,τι άλλο πρέπει να έχει ένα σοβαρό τσίρκο που σέβεται τον εαυτό του. Το παράξενο είναι ότι αυτή η παράσταση είναι ιδιωτική και γίνεται κάθε βράδυ σε ένα μικρό δωμάτιο, στο δωμάτιό σου, τόσο κοντά στα όνειρα...

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος και ένα ο συνθέτης.

Παίζουν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (μαντολίνο, μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, πιάνο, midi programming, κρουστά), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο, τρομπέτα), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλογέρα, ινδικό φλάουτο bansuri, κλαρίνο), Κώστας Μερετάκης (νταούλι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο).

Ο «Ριζοσπάστης» είχε τη χαρά να συζητήσει με τον συνθέτη Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο για τον δίσκο και τη συνεργασία τους.

Τραγούδια που διεκδικούν την ομορφιά

Καταρχήν και μόνο ο τίτλος εντυπωσιάζει. Κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο ακροατής επιθυμεί να γνωρίσει αυτό το τσίρκο, να «περιοδεύσει» μαζί του. Ρωτάμε λοιπόν τον Δ. Λέντζο, τι είναι τελικά αυτό το «Παράξενο Τσίρκο» και πώς μπορεί ο καθένας να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτό.

Από την παρουσίαση στη «Σφίγγα»
Από την παρουσίαση στη «Σφίγγα»
«Το "Παράξενο Τσίρκο"», μας λέει, «είναι ένας κύκλος 10 τραγουδιών σφιχτός και συμπαγής, όπως πρέπει να είναι οι κύκλοι τραγουδιών. Χρησιμοποιεί την παλιά καλή δημιουργική συνταγή - ένας συνθέτης, ένας στιχουργός - χρησιμοποιώντας όμως καινούργια υλικά και δεδομένα. Δέκα τραγούδια που θέλουν και είναι αξιοπρεπή, αισθητικά άρτια διεκδικώντας την ομορφιά και την αισθηματική μας πατρίδα. Σε ένα σοβαρό όσο και "Παράξενο Τσίρκο" όλοι μπορούν να ταυτιστούν με ένα ρόλο, έχει άλλωστε τόσους πολλούς, αρκεί να είναι κανείς ανοιχτός και επιρρεπής στα θαύματα και τους ρόλους».

Ρωτήσαμε τον Μ. Ανδρουλιδάκη να μας περιγράψει λίγο όλη αυτή την πορεία γύρω από την έκδοση του δίσκου. Για το πώς αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Δ. Λέντζο, την επιλογή των τραγουδιστών κ.λπ. «Η αρχική γνωριμία με τον Δημήτρη Λέντζο έγινε χάρη στη συνεργασία μας με τον Χρήστο Λεοντή και σχετικά γρήγορα και με φυσιολογικό τρόπο ήρθε η απόφαση να κάνουμε μαζί μια συλλογή τραγουδιών. Ο λόγος του Δημήτρη είναι ποιητικός, σουρεαλιστικός και με καίριες αναφορές στην καθημερινότητα, οδηγώντας με αβίαστα στη συγκεκριμένη μελοποίηση.

Προσπάθησα με τη μουσική μου να φτιάξω τραγούδια, που θα μπορούν να τραγουδηθούν από τον ακροατή, αλλά να μην βαδίζουν στην πεπατημένη και στις ενορχηστρωτικές και φορμαλιστικές ευκολίες του συρμού. Ευτυχήσαμε να έχουμε ερμηνείες που ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στις προσδοκίες μας. Ηταν συνειδητή η επιλογή, να βγει η τρυφερή πλευρά της Ρίτας Αντωνοπούλου, η δυναμική πλευρά του Απόστολου Ρίζου, η δεδομένη ερμηνευτική αυτοπεποίθηση του Μίλτου Πασχαλίδη, η σφριγηλή μελωδικότητα του Γιάννη Κότσιρα και η αυθεντικά λαϊκή υπόσταση της Σοφίας Παπάζογλου. Κράτησα για μένα ένα τραγούδι που είναι πολύ κοντά στον ψυχισμό μου, το "Ρεσάλτο". Οι τραγουδιστές, οι μουσικοί κι ο ηχολήπτης έγιναν ειλικρινείς μύστες των τραγουδιών».

Για τη συνάντησή του με τον Μ. Ανδρουλιδάκη μιλά και ο Δ. Λέντζος. «Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης είναι μια μοναδική και εξαιρετική περίπτωση στη μουσική μας πραγματικότητα. Είναι ένας σπουδαίος και κορυφαίος κιθαριστής, αλλά και ένας εμπνευσμένος και σημαντικός συνθέτης με άποψη, όραμα και όνειρο για την αισθητική των πραγμάτων. Ηταν καλή η στιγμή που βρεθήκαμε ξανά στο "Παράξενο Τσίρκο" για να αναδειχθούν αυτά του τα ωραία χαρίσματα. Ελπίζω να ξανασυναντηθούμε».

Να αφυπνίζουμε τις αισθήσεις και το μυαλό του ακροατή

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά βγαίνει σε μια περίοδο που δεν είναι ευνοϊκή για τη δισκογραφία και ζητάμε από τον Μ. Ανδρουλιδάκη να μας πει τι είναι αυτό που θέλει να κοινωνήσει με τη συγκεκριμένη παραγωγή. «Σίγουρα, με τις δισκογραφικές μας παραγωγές δεν περιμένουμε να πλουτίσουμε. Προσπαθούμε να βγάλουμε τραγούδια με ουσία, μακριά από ευκαιριακές ανοησίες. Πιστεύω ότι δε λείπουν από την εποχή μας καλά τραγούδια και σημαντικοί δημιουργοί, που έχουν να πουν ουσιαστικά πράγματα.

Δυστυχώς, όμως, δημιουργούν σε ένα περιβάλλον ιδιότυπης απαγόρευσης από δισκογραφικές εταιρείες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τελευταίοι έχουν ελάχιστα να δώσουν και αναλώνονται, συνήθως, σε έναν φαύλο κύκλο υπόγειας δοσοληψίας και σαχλαμάρας. Οι εκτός αυτών των τειχών δίνουμε αυτό που ελεύθερα παράγουμε και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε την καλλιτεχνική μας ανησυχία και να αφυπνίζουμε τις αισθήσεις και το μυαλό του ακροατή».

Το «Παράξενο Τσίρκο» έκανε την πρώτη του «εμφάνιση» στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» πριν δύο βδομάδες... «Στη Σφίγγα», σημειώνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης, «ενώ ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος, υπήρχε μια αίσθηση θαλπωρής και ανθρωπιάς, δίνοντάς μας χαρά και αισιοδοξία. Με όλους τους συντελεστές παρόντες, τους εξαιρετικούς μουσικούς και την άρτια προετοιμασμένη παρουσίαση της Λίτσας Τότσκα, η βραδιά ήταν άψογη. Ελπίζω να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο άμεσο μέλλον».

Οσο για τα επόμενα σχέδιά τους... Ο Δ. Λέντζος ετοιμάζεται για την κυκλοφορία δύο ακόμα κύκλων τραγουδιών το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, σε μουσικές των Γιώργου Καγιαλίκου και Νίκου Πλατυράχου. Ακόμα, από τις 22 Οκτώβρη κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο «Αλεξάνδρεια - Βασίλης Βλάχος» θα παίζεται για πέμπτη χρονιά ο μονόλογος «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Παναγιώτη Σπηλιόπουλου.

Ο Μ. Ανδρουλιδάκης μάς περιγράφει το πλούσιο πρόγραμμά του. «Για την ώρα, πέραν του cd, παρουσιάζω το ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας "Ελληνική μουσική σε έξι χορδές". Στα τέλη Οκτώβρη θα μαγνητοσκοπηθεί το κοντσέρτο μου "Πέντε μινιατούρες για κιθάρα και έγχορδα" με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ Τετάρτη 7 και 14 Νοέμβρη θα δώσουμε στη "Σφίγγα" δυο παραστάσεις αφιερωμένες στον ποιητή Αλκη Αλκαίο, με τον Δημήτρη Κανέλο. Στις 17 Νοεμβρίου θα κάνουμε με την Ιωάννα Φόρτη συναυλία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεσμένοι των φίλων του Κόμματος, στη Βουδαπέστη.

Κορυφαία, όμως, στιγμή για φέτος είναι η τιμή που μου έγινε από το ΚΚΕ, να διευθύνω τη συναυλία για τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, στις 25 Νοεμβρίου στο ΣΕΦ, με τους κορυφαίους Ελληνες τραγουδιστές και μουσικούς».


Α. Π.

Για τον Διαγωνισμό Πρωτότυπου Λογοτεχνικού Εργου

Τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη στις 18.30, σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Πρωτότυπου Λογοτεχνικού Εργου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, με στόχο να εκφράσει, «μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και τις διεργασίες στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», όπως σημειωνόταν και στη σχετική διακήρυξη.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού ενημερώνει ότι από την κάθε κατηγορία θα βραβευτούν τα τρία (3) καλύτερα έργα. Σε περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία, θα βραβευτούν όλα τα έργα που συγκεντρώνουν την ίδια βαθμολογία.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα γίνει την επόμενη μέρα, στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και στο portal «902.gr», ενώ θα σταλεί και στον υπόλοιπο ημερήσιο Τύπο.

Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα νέοι, αλλά υπήρξαν και συγκινητικές συμμετοχές παλιών αγωνιστών, άνω των 90 ετών.

Υποβλήθηκαν συνολικά 161 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορισμένες σε δύο από τις λογοτεχνικές κατηγορίες και κατατάσσονται ως εξής: Νουβέλα 12 συμμετοχές, Διήγημα 41 συμμετοχές, με 47 διηγήματα και 11 παιδικά, Ποίηση 102 συμμετοχές με 209 ποιήματα, Θέατρο 13 συμμετοχές.

«Ο Μαρξ στο Σόχο»

Ο Αγγελος Αντωνόπουλος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο», στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλμα», με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Ο θεατρικός Μαρξ ζητά από τις «αρμόδιες αρχές» του άλλου κόσμου να ξανακατεβεί στη Γη, για να αποκαταστήσει το όνομά του. Από λάθος, αντί να επιστρέψει στο Σόχο του Λονδίνου, όπου έζησε και πέθανε, βρίσκεται στο Σόχο της Ν. Υόρκης. Εχει στη διάθεσή του μόνο μια ώρα. Μιλά για τη ζωή του και διαπιστώνει πως τίποτε δεν άλλαξε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια...

Την παράσταση παρακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη συνέχεια συνεχάρη τον ηθοποιό και του χάρισε το Λεύκωμα για τα 100χρονα του Κόμματος.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.30.

Η στήλη «Το Απόλυτο Ρόδο» και ο Γιώργος Κακουλίδης απουσιάζουν εκτάκτως.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ