ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η Ρωσία, το ντόπινγκ και οι βαθύτερες αντιπαραθέσεις

Η απόφαση για τη νέα τιμωρία της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ο WADA, ξένισε μέχρι και τη ΔΟΕ

Associated Press

Η απόφαση για τη νέα τιμωρία της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ο WADA, ξένισε μέχρι και τη ΔΟΕ
Ολυμπιακή χρονιά μπαίνει σε λίγες μέρες και η τελική ευθεία για τους Αγώνες, στο Τόκιο από 19 Ιούλη έως 9 Αυγούστου, θα διανυθεί στη σκιά της απόφασης που πήρε πριν από λίγες βδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) να αποκλείσει τη Ρωσία για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, μετά το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Συγκεκριμένα, παρατάθηκε για άλλα τέσσερα χρόνια η τιμωρία που είχε επιβληθεί στον ρωσικό αθλητισμό το 2015, μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου ντόπινγκ. Αυτή τη φορά μάλιστα τίθεται σε κίνδυνο και η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, εφόσον προκριθεί (θα πάρει μέρος κανονικά όμως στην τελική φάση του Euro το καλοκαίρι).

Η παράταση της τιμωρίας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ρωσίας, μέχρι και στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας. Τα όσα ειπώθηκαν ξανάφεραν στο προσκήνιο την κόντρα συμφερόντων μεταξύ της Ρωσίας και χωρών της Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ.

Εξίσου μεγάλη αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι βάσει της απόφασης του WADA απαγορεύεται στη Ρωσία να φιλοξενήσει διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στο επίκεντρο βρέθηκε η διοργάνωση ομίλου για το επετειακό Euro 2020 στην Αγία Πετρούπολη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα των χορηγών και πολυεθνικών που έχουν αναμειχθεί με την εν λόγω διοργάνωση. Κατόπιν διευκρινίσεων από την UEFA τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παραμένουν όμως έντονες οι αντιδράσεις γύρω από τη γενικότερη απαγόρευση για άλλα αθλητικά γεγονότα.

Διαφωνίες για τη συμμόρφωση

Μετά το Ρίο το 2016, η Ρωσία τέθηκε εκτός και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020

Associated Press

Μετά το Ρίο το 2016, η Ρωσία τέθηκε εκτός και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020
Η απόφαση του WADA, αρχές Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον ίδιο ήρθε ως αποτέλεσμα «ανεξάρτητης έρευνας» που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2019. Από αυτήν προέκυψε ότι η «πέτρα του σκανδάλου», το περίφημο Εργαστήριο Αντιντόπινγκ της Μόσχας (RUSADA), την τελευταία διετία δεν έχει συμμορφωθεί με τις εντολές που είχαν δοθεί από τον WADA και τις διεθνείς Ομοσπονδίες για τους ελέγχους, ενώ κατηγορείται και για παραποίηση στοιχείων σε δείγματα ντόπινγκ στα τέλη του 2018. «Η Ρωσία είχε κάθε ευκαιρία να ενταχθεί και πάλι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, αλλά επέλεξε να διατηρήσει την αρχική στάση της. Η ομόφωνη απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα του WADA», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κρεγκ Ρίντι. Τα πορίσματα της έρευνας όμως αμφισβητούνται έντονα από τη ρωσική πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι το Εργαστήριο της Μόσχας όχι μόνο κινήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων αλλά ήταν και ξεκάθαρο σε ό,τι ζητήθηκε από τους αρμόδιους της έρευνας. «Σε όλα τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις, οι ειδικοί μας έδωσαν αρκετά ικανοποιητικές εξηγήσεις. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν (σ.σ. από τον WADA). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η RUSADA έχει μια πολύ ισχυρή υπόθεση για να αντιμετωπίσει είτε ολόκληρη την ετυμηγορία είτε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις», ήταν το σχετικό σχόλιο του Ρώσου υπουργού Αθλητισμού Πάβελ Κολόμπκοφ.

Οξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών...

Στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, όπου η μάχη συμφερόντων για τα κέρδη οδηγεί σε αδυσώπητους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, η νέα τιμωρία του ρωσικού αθλητισμού έχει τη δική της βαρύτητα. Σε μία ακόμα Ολυμπιάδα, την κορυφαία δηλαδή διοργάνωση στην εμπορική βαθμίδα του αθλητικού προϊόντος, η απουσία μίας από τις χώρες που κατεξοχήν διακρίνονται έχει τις αντίστοιχες συνέχειες. Π.χ. μένουν στους ανταγωνιστές της (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) τα καλύτερα κομμάτια της «πίτας» των κερδών που συνοδεύουν τις αθλητικές διακρίσεις.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος στην επιχειρηματική δράση, αφού μια σειρά από ρωσικές πολυεθνικές που στήριζαν τις αθλητικές ομάδες της χώρας τίθενται εκτός παιχνιδιού, την ώρα που σοβαροί αντίπαλοί τους θα έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης στο Τόκιο.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί η δυσαρέσκεια που προκάλεσε στις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η απόφαση του WADA. Η ΔΟΕ βλέπει το «προϊόν» της για δεύτερη συνεχόμενη φορά να στιγματίζεται από τη ρωσική - αθλητική και εμπορική - απουσία, με τις ανάλογες απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της ηγεσίας της ΔΟΕ με τη ρωσική πλευρά καταγράφονταν ως ιδιαίτερα «εγκάρδιες».

Και, βέβαια, το παιχνίδι του ανταγωνισμού δείχνει να «χοντραίνει» ακόμα περισσότερο με βάση το δεύτερο σκέλος της απόφασης του WADA, που απαγορεύει στη Ρωσία να διοργανώνει σημαντικά αθλητικά γεγονότα για την επόμενη τετραετία. Για τα ντόπια και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει αρκετά στην προβολή του ρωσικού αθλητισμού, οι απώλειες κερδών αναμένονται σοβαρές.

...και των γενικότερων αντιπαραθέσεων

Επιπλέον, η νέα τιμωρία του ρωσικού αθλητισμού στάθηκε αφορμή για περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και χωρών της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ. Η ρωσική πολιτική ηγεσία πήρε άμεσα θέση, κάνοντας λόγο για απόφαση που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης του WADA, υποστηρίζοντας ότι η τιμωρία για το ντόπινγκ από τους διεθνείς ανταγωνισμούς θα έπρεπε να αφορά ατομικές περιπτώσεις και όχι συλλογικά τον αθλητισμό μιας χώρας και αθλητές που δεν έχουν καμία ευθύνη. Η τιμωρία συνολικά του ρωσικού αθλητισμού, είπε, παραπέμπει σε πολιτικά κίνητρα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που μίλησε για επαναλαμβανόμενη απόφαση η οποία βασίζεται «ξεκάθαρα» στην «αντιρωσική υστερία».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του WADA, ο Αμερικανικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ (USADA) είχε ζητήσει τη συνέχιση της τιμωρίας και σκληρά μέτρα. Οπως σημείωνε σε τοποθέτησή του στα τέλη Νοέμβρη, η Ρωσία «εξακολουθεί να απαξιώνει τους κανόνες του παγκόσμιου αντιντόπινγκ και να προσπαθεί να ξεφύγει», ενώ καλούσε τον WADA να «αντισταθεί σε αυτή τη συμπεριφορά, όπως απαιτούν οι κανόνες και οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων». Στο στόχαστρο του USADA μπήκε ακόμα και απόφαση της ΔΟΕ για συμμετοχή Ρώσων αθλητών οι οποίοι δεν ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του 2015 υπό ανεξάρτητη σημαία, όπως εφαρμόστηκε στους Θερινούς Αγώνες του Ρίο το 2016 αλλά και στους Χειμερινούς της Πιόνγκτσανγκ το 2018. Η ρύθμιση αυτή, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, το μόνο που κατάφερε ήταν «να ενθαρρύνει τη Ρωσία να ενισχύσει τις παρασκηνιακές πρακτικές της».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και από αθλητές, μεταξύ τους από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι ο USADA σηκώνει το... σπαθί της κάθαρσης για τον αθλητισμό σε μια περίοδο που ο ίδιος έχει βρεθεί στο επίκεντρο, για τις περιπτώσεις δύο πρωτοκλασάτων Αμερικανών σπρίντερ, του Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος πιάστηκε ντοπαρισμένος, και του Κρις Κολ, ο οποίος απέφυγε τρεις ελέγχους αντιντόπινγκ.


Μπ. Τσ.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Την Κυριακή το τουρνουά μπάσκετ

Σε ένδειξη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Τουρνουά μπάσκετ διοργανώνει την Κυριακή 29 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στο κλειστό γήπεδο της Γκράβας, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οιωνός» και σε ένδειξη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν με τμήματα παίδων τα σωματεία: Αθλητικός Ομιλος Αμπελοκήπων, Κυψελιακός ΑΟ, Ανταίος, ΑΕ Γκράβας - Πατησίων, Νίκη Αθηνών και ΑΠΣ Οιωνός.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας που θα δοθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα των διοργανωτών: «Υποδεχόμαστε - αγκαλιάζουμε στις γειτονιές μας, στα σχολεία, στα γήπεδα της πόλης μας τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα. Απομονώνουμε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας, της ανέχειας, και όχι τους θύτες».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Εφυγε» ο Ηλίας Ρωσίδης

Μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα του Ολυμπιακού, ο Ηλίας Ρωσίδης, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Αγωνιζόμενος αρχικά ως μέσος και αργότερα ως ακραίος αμυντικός, ο Ρωσίδης έκανε μεγάλη καριέρα με την ερυθρόλευκη φανέλα, την οποία φόρεσε για 13 χρόνια. Ηταν βασικό στέλεχος της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα μεταξύ 1954 και 1959, ενώ είχε κατακτήσει άλλα 3 το 1947, το 1948 και το 1951. Πανηγύρισε επίσης 10 Κύπελλα Ελλάδας (1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961) και 13 πρωταθλήματα Πειραιά (1947 - 1959). Τέλος, ήταν στέλεχος και αρχηγός της Εθνικής ομάδας από το 1951 έως το 1960, μετρώντας 21 συμμετοχές. Για το θάνατό του εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση η ΠΑΕ Ολυμπιακός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ