ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιλαϊκή αντεργατική επέλαση

Από πρόσφατη πρωτότυπη διαμαρτυρία που έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας στη Σόφια ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα Υγείας
Από πρόσφατη πρωτότυπη διαμαρτυρία που έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας στη Σόφια ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα Υγείας
Ολοένα και χειροτερεύει η καθημερινή ζωή του βουλγάρικου λαού, καθώς μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν στη χώρα πριν είκοσι χρόνια και την καπιταλιστική παλινόρθωση οι διαδοχικές κυβερνήσεις - είτε δεξιές, κεντροδεξιές ή αυτοαποκαλούμενες σοσιαλιστικές - έσπευσαν «δημοκρατικά» και «ελεύθερα» να επιβάλλουν αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, «κάποιοι άλλοι» πλουτίζουν σε βάρος του λαού, σε τέτοιο σημείο που η Βουλγαρία σήμερα θεωρείται μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, κινδυνεύει να της επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις για «παρατυπίες», σχετικά με τη χρήση των προγραμμάτων ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών τα έτη 2008 και 2009. Δεν είναι λίγες, εξάλλου, οι περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ηδη, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και Δασών, Βαλέρι Τσβετάνοφ είναι υπόδικος για την πρακτική που ακολουθούσε ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με άλλα πολύ χαμηλότερης αξίας μέσα στη χώρα, πρακτική από την οποία αποκόμισε ίδια οφέλη. Πέρσι, ο υφυπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Φιλίποφ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με την κατηγορία για εξαγορά ψήφων και δωροδοκία.

Ολα προς όφελος του κεφαλαίου...

Ο σημερινός πρωθυπουργός, επικεφαλής των «Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) και πρώην δήμαρχος της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ που βγήκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιούλη 2009 προσεγγίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων, εμφανίστηκε ως έντιμος, ενεργός πολιτικός που δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα διαφθοράς. Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα και τη δυσαρέσκεια του λαού, αλλά και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2009, προεκλογικά υποσχέθηκε να διώξει τους διεφθαρμένους αξιωματούχους και να μπουν οι υπεύθυνοι στη φυλακή. Πίσω απ' αυτό το «κάλυμμα» έκρυβε τα σχέδια για παραπέρα επιβολή μέτρων λιτότητας σε βάρος του λαού. Λίγο αφότου εκλέχθηκε, και εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε περικοπές των δαπανών κατά 46% (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, έσπευσε να εξαιρέσει από τις περικοπές τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Στη συνέχεια, η κυβέρνησή του εισηγήθηκε την αύξηση της φορολογίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Ντζάνκοφ, υποστηρίζοντας πως δε θα πρέπει να κινδυνεύσουν οι μελλοντικές επενδύσεις, ανακοίνωσε πως οι ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται απ' αυτήν την αύξηση!

Αντιλαϊκή «επιδρομή»

Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκές αλλαγές στο σύστημα Υγείας της Βουλγαρίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία και κλινικές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο του λαού θα μείνει χωρίς τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας, ενώ δεν είναι και λίγοι όσοι μείνουν χωρίς δουλειά. Τα νέα αυτά μέτρα παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού, συμπεριλαμβάνοντας την πρόσβαση, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, το ζήτημα της αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη χώρα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με τα συνδικάτα να προειδοποιούν για μαζικές κινητοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα υπάρξει μια σταδιακή αύξηση μέχρι το 2022, όπου άνδρες και γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια από τα 63 και 60 που είναι σήμερα, αντίστοιχα.

Το ζήτημα του νομοσχεδίου για τις Διαδηλώσεις και τις Συγκεντρώσεις βρίσκεται στο προσκήνιο επίσης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων έξω από τα κτίρια του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου καθώς και του Γραφείου του Προέδρου.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να χειροτερέψουν τη ζωή του λαού, που βλέπει καθημερινά να παίρνονται πίσω οι όποιες κατακτήσεις είχαν απομείνει από την εποχή του σοσιαλισμού. Το 40% του πληθυσμού - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ομολογούν οι σημερινοί κυβερνώντες - βρίσκεται στα όρια της φυσικής επιβίωσης, ενώ στο 17% (και μάλλον μεγαλύτερο είναι στην αλήθεια το ποσοστό αυτό) φτάνει το επίπεδο της παιδικής φτώχειας στη χώρα με 5.000 παιδιά να είναι δηλωμένα άστεγα και άλλα 7.276 παιδιά να βρίσκουν κάποια στέγη και φροντίδα στα 138 ιδρύματα που λειτουργούν στη Βουλγαρία. Τα στοιχεία αυτά για τα παιδιά από μόνα τους αποδεικνύουν το εγκληματικό πισωγύρισμα που έχει γίνει μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα για τα παιδιά» επειδή «είναι το μέλλον της κοινωνίας»...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Απάντηση στα αστικά ιδεολογήματα

Διάταγμα της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Σοβιέτ Λαϊκών Επιτρόπων για την κατάργηση των κλειστών τάξεων και των διαβαθμίσεων των πολιτών

11 (24) του Νοέμβρη 1917

Αρθ.1. Ολες οι κλειστές τάξεις και οι διαβαθμίσεις των πολιτών με βάση την κοινωνική τους προέλευση, οι οργανώσεις και τα ιδρύματά τους, τα προνόμια και οι περιορισμοί με βάση το κοινωνικό στρώμα που ανήκει κανείς, καθώς κι όλα τα πολιτικά αξιώματα που υπήρχαν ως τώρα στη Ρωσία, καταργούνται.

Αρθ. 2. Οποιαδήποτε αξιώματα (ευγενής, έμπορος, αστός, αγρότης κ.τ.λ.) οι τίτλοι (πρίγκιπας, κόμης κ.ά.) και οι ονομασίες των πολιτικών αξιωμάτων (μυστικοί, πολιτικοί και άλλοι σύμβουλοι) καταργούνται και καθιερώνεται μια κοινή για όλον τον πληθυσμό της Ρωσίας ονομασία: Πολίτης της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Αρθ. 3. Οι περιουσίες των ιδρυμάτων των ευγενών παραδίνονται αμέσως στα αντίστοιχα αυτοδιοικούμενα ζέμστβο.

Αρθ. 4. Οι περιουσίες των εμπορικών και των αστικών οργανισμών μπαίνουν αμέσως στη διάθεση των αντίστοιχων οργάνων αυτοδιοίκησης των πόλεων.

Αρθ. 5. Ολα τα ιδρύματα των προνομιούχων, οι δημόσιες υποθέσεις, οι φάκελοι και τα αρχεία παραδίνονται αμέσως στη διάθεση των αντίστοιχων οργάνων αυτοδιοίκησης των πόλεων και των ζέμστβο.

Αρθ. 6. Ολα τα αντίστοιχα άρθρα των νόμων που ίσχυαν μέχρι σήμερα καταργούνται.

Αρθ. 7. Το παρόν διάταγμα αποκτά ισχύ από την ημέρα της δημοσίευσής του, και μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή από τα τοπικά Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών.

Το εργατολαϊκό κίνημα με οργανωμένο εκφραστή και καθοδηγητή την εργατική τάξη και το κόμμα της, μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες του αγώνα για την επιβίωση και προκοπή του έθνους και του λαού των Ελλήνων έχει υπόψη του ως φωτεινή ιστορική εμπειρία και παρακαταθήκη το «Διάταγμα κατάργησης των τάξεων και των προνομίων» της επαναστατικής εργατικής κυβέρνησης των Μπολσεβίκων του Νοέμβρη 1917.

Μπροστά στην απειλή των πολιτικών φορέων και κυβερνήσεων της αστικής τάξης και των συνοδοιπόρων τους, η εργατική τάξη προβάλλει αντίσταση και αντεπίθεση με το οργανωμένο εργατολαϊκό κίνημα της πόλης και του χωριού. Ο αγώνας γίνεται στο όνομα της επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και της σωτηρίας της Ελλάδας.

Η εργατική τάξη λαμβάνοντας υπόψη τις αστικές απειλές κινδύνων κατάρρευσης της Ελλάδας και απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, απαντά ότι η κατάρρευση είναι της αστικής κυριαρχίας και του οικονομικού καθεστώτος της. Η αστική εθνική ανεξαρτησία έχει εκχωρήσει κι ενσωματώσει την Ελλάδα στα διεθνή ισχυρά ιμπεριαλιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα.

Η εργατική τάξη απέναντι στην αστική οικονομική κρίση απαντά ότι είναι κρίση του κεφαλαιοποιητικού οικονομικού συστήματος. Η ταξική αστική κρίση απειλεί να συμπαρασύρει την Ελλάδα στον αφανισμό. Η παρούσα κρίση είναι ενός μικρού εθνικού τμήματος που αποτελείται από τη μεγαλοαστική τάξη. Γίνεται προσπάθεια από τις αστικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τους ποικίλους συνοδοιπόρους τους να εμφανιστεί ως εθνική κρίση για να φορτωθεί στον εργαζόμενο λαό των Ελλήνων. Αυτή η κρίση αποδεικνύει ότι το αστικό οικονομικο-πολιτικό σύστημα οδηγείται στην αυτοκαταστροφή απειλώντας να συμπαρασύρει το σύνολο της Ελλάδας.

Μπροστά στην ομολογία των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων ότι απειλείται η Ελλάδα με εθνική κατάρρευση, η εργατική τάξη με το σύνολο του εργατολαϊκού της κινήματος και την πολιτική της οργάνωση υποχρεώνεται να καταγγείλει την αστική τάξη ως εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη και να ζητήσει να κηρυχθεί έκπτωτη απ' όλα τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αξιώματα. Στη θέση της αστικής τάξης η εργατική τάξη αναλαμβάνει την επίλυση των εθνικών, λαϊκών, κοινωνικών προβλημάτων ως «η νέα ανερχόμενη εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας» στο όνομα του λαού. Το επαναστατικό Διάταγμα της εργατικής Ρωσίας δείχνει το δρόμο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ