Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Απάντηση στα αστικά ιδεολογήματα

Διάταγμα της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής και του Σοβιέτ Λαϊκών Επιτρόπων για την κατάργηση των κλειστών τάξεων και των διαβαθμίσεων των πολιτών

11 (24) του Νοέμβρη 1917

Αρθ.1. Ολες οι κλειστές τάξεις και οι διαβαθμίσεις των πολιτών με βάση την κοινωνική τους προέλευση, οι οργανώσεις και τα ιδρύματά τους, τα προνόμια και οι περιορισμοί με βάση το κοινωνικό στρώμα που ανήκει κανείς, καθώς κι όλα τα πολιτικά αξιώματα που υπήρχαν ως τώρα στη Ρωσία, καταργούνται.

Αρθ. 2. Οποιαδήποτε αξιώματα (ευγενής, έμπορος, αστός, αγρότης κ.τ.λ.) οι τίτλοι (πρίγκιπας, κόμης κ.ά.) και οι ονομασίες των πολιτικών αξιωμάτων (μυστικοί, πολιτικοί και άλλοι σύμβουλοι) καταργούνται και καθιερώνεται μια κοινή για όλον τον πληθυσμό της Ρωσίας ονομασία: Πολίτης της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Αρθ. 3. Οι περιουσίες των ιδρυμάτων των ευγενών παραδίνονται αμέσως στα αντίστοιχα αυτοδιοικούμενα ζέμστβο.

Αρθ. 4. Οι περιουσίες των εμπορικών και των αστικών οργανισμών μπαίνουν αμέσως στη διάθεση των αντίστοιχων οργάνων αυτοδιοίκησης των πόλεων.

Αρθ. 5. Ολα τα ιδρύματα των προνομιούχων, οι δημόσιες υποθέσεις, οι φάκελοι και τα αρχεία παραδίνονται αμέσως στη διάθεση των αντίστοιχων οργάνων αυτοδιοίκησης των πόλεων και των ζέμστβο.

Αρθ. 6. Ολα τα αντίστοιχα άρθρα των νόμων που ίσχυαν μέχρι σήμερα καταργούνται.

Αρθ. 7. Το παρόν διάταγμα αποκτά ισχύ από την ημέρα της δημοσίευσής του, και μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή από τα τοπικά Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών.

Το εργατολαϊκό κίνημα με οργανωμένο εκφραστή και καθοδηγητή την εργατική τάξη και το κόμμα της, μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες του αγώνα για την επιβίωση και προκοπή του έθνους και του λαού των Ελλήνων έχει υπόψη του ως φωτεινή ιστορική εμπειρία και παρακαταθήκη το «Διάταγμα κατάργησης των τάξεων και των προνομίων» της επαναστατικής εργατικής κυβέρνησης των Μπολσεβίκων του Νοέμβρη 1917.

Μπροστά στην απειλή των πολιτικών φορέων και κυβερνήσεων της αστικής τάξης και των συνοδοιπόρων τους, η εργατική τάξη προβάλλει αντίσταση και αντεπίθεση με το οργανωμένο εργατολαϊκό κίνημα της πόλης και του χωριού. Ο αγώνας γίνεται στο όνομα της επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και της σωτηρίας της Ελλάδας.

Η εργατική τάξη λαμβάνοντας υπόψη τις αστικές απειλές κινδύνων κατάρρευσης της Ελλάδας και απώλειας της εθνικής ανεξαρτησίας, απαντά ότι η κατάρρευση είναι της αστικής κυριαρχίας και του οικονομικού καθεστώτος της. Η αστική εθνική ανεξαρτησία έχει εκχωρήσει κι ενσωματώσει την Ελλάδα στα διεθνή ισχυρά ιμπεριαλιστικά καπιταλιστικά συμφέροντα.

Η εργατική τάξη απέναντι στην αστική οικονομική κρίση απαντά ότι είναι κρίση του κεφαλαιοποιητικού οικονομικού συστήματος. Η ταξική αστική κρίση απειλεί να συμπαρασύρει την Ελλάδα στον αφανισμό. Η παρούσα κρίση είναι ενός μικρού εθνικού τμήματος που αποτελείται από τη μεγαλοαστική τάξη. Γίνεται προσπάθεια από τις αστικές κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα και τους ποικίλους συνοδοιπόρους τους να εμφανιστεί ως εθνική κρίση για να φορτωθεί στον εργαζόμενο λαό των Ελλήνων. Αυτή η κρίση αποδεικνύει ότι το αστικό οικονομικο-πολιτικό σύστημα οδηγείται στην αυτοκαταστροφή απειλώντας να συμπαρασύρει το σύνολο της Ελλάδας.

Μπροστά στην ομολογία των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων ότι απειλείται η Ελλάδα με εθνική κατάρρευση, η εργατική τάξη με το σύνολο του εργατολαϊκού της κινήματος και την πολιτική της οργάνωση υποχρεώνεται να καταγγείλει την αστική τάξη ως εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη και να ζητήσει να κηρυχθεί έκπτωτη απ' όλα τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αξιώματα. Στη θέση της αστικής τάξης η εργατική τάξη αναλαμβάνει την επίλυση των εθνικών, λαϊκών, κοινωνικών προβλημάτων ως «η νέα ανερχόμενη εθνικά ιθύνουσα τάξη της κοινωνίας» στο όνομα του λαού. Το επαναστατικό Διάταγμα της εργατικής Ρωσίας δείχνει το δρόμο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ