Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ
Οι πόλεμοι και οι καταστροφές ως ... μπίζνα

Και στην κατεστραμμένη Αϊτή εμφανίζονται εταιρείες δολοφόνων τύπου Μπλάκγουοτερ

Οι μισθοφόροι φονιάδες εκπαιδεύουν Αφγανούς δοσίλογους στρατιωτικούς

Associated Press

Οι μισθοφόροι φονιάδες εκπαιδεύουν Αφγανούς δοσίλογους στρατιωτικούς
«Εδρες επιχειρήσεων και οχηματοπομπές που μεταφέρουν εφόδια θα προστατευτούν από βάνδαλους και πλιατσικολόγους. Οι εργαζόμενοι θα προστατευτούν από τη βία των συμμοριών και τον εκφοβισμό. Ο λαός της Αϊτής θα ανακάμψει με την αρωγή των καλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο».

Πρόκειται για τη «διαφημιστική εκστρατεία» που ξεκίνησε μέσα σε 48 ώρες μετά το σεισμό στην Αϊτή μία άγνωστη μέχρι χτες ιδιωτική εταιρεία παροχής ασφάλειας, η All Protection and Security. Μάλιστα η εταιρεία που έχει την έδρα της στην πολιτεία της Φλόριντα στην ιστοσελίδα που άνοιξε αμέσως μετά το σεισμό - www.haiti-security.com - «δεσμεύτηκε» ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες ασφαλείας της έναντι «οιασδήποτε απειλής έναντι της ευημερίας της Αϊτής» και μεταξύ των υπηρεσιών που προφέρει είναι «εξάλειψη στόχων υψηλού κινδύνου», η αντιμετώπιση «εργατικών αναταραχών» με ένοπλους φρουρούς και η «συνοδεία φορτίων από ένοπλους ειδικευμένους φρουρούς».

Την ίδια στιγμή μία άλλη μισθοφορική εταιρεία με έδρα την πολιτεία του Ορεγκον, η Evergreen International Aviation, παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας προστασίας των εκλογικών τμημάτων για τις εκλογές του 2008, με την «σύλληψη ταραχοποιών» και με στόχο να εξασφαλίσει ότι «οι ψηφοφόροι δεν θα βγουν εκτός ελέγχου», έχει επί δεκαετίες συμβόλαια με τη CIA. Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό Wired, η εταιρεία ήδη έχει αποστείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πτήσεις συλλογής πληροφοριών - προς το παρόν - πάνω από την Αϊτή. Σημειώνεται το προς το παρόν καθώς η Evergreen έχει συμβόλαια με το Πεντάγωνο για την προμήθεια αεροσκαφών και ελικοπτέρων στον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν και κατά τις πληροφορίες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προορίζονταν για το Αφγανιστάν αλλά... άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν στην Αϊτή.

Το μεγάλο φαγοπότι

Οι συγκεκριμένες μισθοφορικές εταιρείες που ήδη έσπευσαν να αναλάβουν κάποια συμβόλαια ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ολοκληρωτικής στρατιωτικής κατοχής στην Αϊτή εκ μέρους των ΗΠΑ, δεν είναι οι μόνες. Η δραστηριοποίηση των μισθοφορικών εταιρειών και ο διαγκωνισμός τους για την απόσπαση χρυσοφόρων συμβολαίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο συνεχίζεται η εκστρατεία παραπληροφόρησης περί «πλιατσικολόγων» και «συμμοριών» που δρουν ανεξέλεγκτες και ολοένα πλησιάζει η ώρα της ανοικοδόμησης που θα σημάνει το «μεγάλο φαγοπότι».

Ανάλογη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη Νέα Ορλεάνη μετά το πέρασμα του Κατρίνα και την καταστροφή της πόλης. Πρώτη όλων έσπευσε η Blackwater πριν καν από την Εθνοφρουρά... Οι μισθοφόροι της κατέλαβαν τα στρατηγικά σημεία της πόλης για λόγους ασφάλειας και «ενάντια στο πλιάτσικο». Οι εταιρείες «παροχών ασφαλείας» πολύ σύντομα πολλαπλασιάστηκαν σαν τις αμοιβάδες και οι μισθοφορικές εταιρείες παρείχαν τις υπηρεσίες τους στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στους επιχειρηματίες και πλούσιους ακόμη και στις αμερικανικές αρχές. Ακόμη και Ισραηλινοί μισθοφόροι που απασχολούνταν στην εταιρεία Instinctive Shooting International, δραστηριοποιήθηκαν ως φρουροί ασφάλειας στήνοντας σημεία ελέγχου περιμετρικά περιοχής κατ' εξοχήν πλουσίων.

Εξάλλου ακόμη και η Evergreen ανέλαβε συμβόλαια για την κατάσβεση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια καθώς οι πολιτειακές αρχές δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν εξαιτίας των δραστικών περικοπών των δημόσιων δαπανών στο όνομα της κρίσης και της «κατάρρευσης της οικονομίας της Καλιφόρνια». Παρά το γεγονός ότι διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας - το πλέον συνηθισμένο επρόκειτο για εταιρείες-βιτρίνες της CIA - επί χρόνια ελάμβαναν συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση για την παροχή «υπηρεσιών», τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων έχει δημιουργηθεί ένα «παραστρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα» όπου η επιβολή του ιμπεριαλισμού γίνεται τόσο εντός των χωρών όσο και στα πεδία των μαχών όχι αποκλειστικά πλέον από τις ίδιες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - σε στρατιωτικό επίπεδο μόνο - αλλά από διάφορους «μισθοφορικούς στρατούς».

Η περίπτωση της Blackwater είναι πλέον γνωστή και σχετικώς καλά φωτισμένη με αποτέλεσμα επισήμως η CIA και κυρίως η κυβέρνηση Ομπάμα να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι αποστασιοποιείται από τη διαβόητη εταιρεία. Κορυφαίο γεγονός της δράσης της Μπλακγουότερ ήταν το μακελειό στην Νισούρ ενόσω περνούσε μία αμερικανική πομπή. Πέντε μισθοφόροι της Blackwater δολοφόνησαν 17 άοπλους Ιρακινούς αμάχους (14 κατά τους Αμερικανούς) και τραυμάτισαν άλλους 18 σε προάστιο της Βαγδάτης με όπλα και χειροβομβίδες, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007. Μόλις πριν ένα μήνα ο δικαστής Ρικάρντο Ουρμπίνα έκρινε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε στραφεί εναντίον των πέντε, χρησιμοποίησε αποδείξεις «που δεν δικαιούτο» και απέρριψε τις κατηγορίες. Η κυβέρνηση του Ιράκ αντέδρασε με οργή ανακοινώνοντας ότι καταθέτει έφεση και νέες μηνύσεις. Εφεση θα καταθέσει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τόνισαν ότι η εταιρεία έχασε το συμβόλαιο παροχής ασφάλειας στα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και παράλληλα φέρεται να «έχασε» συμβόλαια με τη CIA. Ψευδέστατο όπως αποδεικνύεται από τη δράση της στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Εξαιτίας του σάλου η εταιρεία Blackwater μετονομάστηκε σε Χe Services, ο ιδρυτής της Ερικ Πρινς πρώτο στέλεχος των ομάδων καταστροφών του αμερικανικού στρατού Seals «έφυγε από την εταιρεία που ίδρυσε» καθώς όπως είχε δηλώσει στο περιοδικό Vanity Fair «ένιωσε προδωμένος από την αποκάλυψη των σχέσεων με τη CIA» για να παραχωρήσει τελικά τη θέση του στον Τζόζεφ Μ. Γιόριο, πρώην αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων έχοντας υπηρετήσει «σε εμπόλεμες ζώνες στην Κεντρική Αμερική» αλλά και επί 17 χρόνια στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως οι Unisource Worldwide, Corporate Express, DHL και άλλες. Αναγκαία αλλαγή στο προφίλ της εταιρείας.

«Παραστρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα»

Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή του πολέμου εναντίον του Βιετνάμ όπου ο ιδιωτικός τομέας συμμετείχε στην διεξαγωγή του πολέμου: οι Lockheed και General Dynamics παρήγαγαν όπλα, η Halliburton και Vinnell παρείχαν επιμελητειακή στήριξη, η DynCorp έκανε μεταφορές, η Pacific Architects & Engineers κατασκεύαζε υποδομές, και ούτω καθεξής. Επιπρόσθετα, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες συνωμοτούσαν από κοινού για να μοιραστούν κέρδη από τα συμβόλαια που αναθέτονταν.

Μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, η εταιρεία Kellogg, Brown and Root (KBR), ως πρόσφατα θυγατρική της Halliburton και σήμερα από τους βασικούς προμηθευτές υπηρεσιών στις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ (διαχειρίζεται και χτίζει βάσεις στο Ιράκ και εκπαιδεύει στρατιώτες), χάρη στον Ντικ Τσένι, τότε υπουργό Αμυνας, συνήψε συμβόλαιο με το Πεντάγωνο για να οργανώσει την ενσωμάτωση των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Ο στρατηγός Καρλ Βουόνο, από τους κορυφαίους διοικητές στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, έγινε πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες του τομέα, της MPRI. Από το 1994 ως το 2002, πάνω από 3.000 συμβόλαια, αξίας μεγαλύτερης των 300 δισ. δολαρίων, ανατέθηκαν στις αμερικάνικες εταιρείες Halliburton, Blackwater USA, Vinnell, MPRI, KBR, DynCorp, SAIC, CACI, Control Risks Group, Custer & Battle, ArmorGroup κ.λ.π. Στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών άμυνας, λόγω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων , επιταχύνθηκε, μετά τις περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, στο τέλος του ψυχρού πολέμου, που κατέστησαν διαθέσιμους στην «αγορά» χιλιάδες αξιωματικούς και στρατιώτες. Η σφαίρα των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Ο αποκαλούμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έδωσε νέα ώθηση στις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Ο στρατός των ΗΠΑ ήταν ο πρώτος τους πελάτης, με συμβόλαια για εκπαίδευση σε αντιτρομοκρατικές τεχνικές, ειδικότητα της Blackwater USA που διέθετε το μεγαλύτερο ιδιωτικό στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, κοντά στο Νόρφολκ, στην μεγαλύτερη ναυτική βάση του κόσμου, όπου βρίσκονται πάνω από 110.000 ναύτες και πεζοναύτες. Το Ιράκ έχει γίνει προνομιακό πεδίο για τους ιδιωτικούς στρατούς. Οι ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί που εμπλέκονται σε μάχες είναι από 20.000 ως 50.000 - ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι οι μισθοφόροι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη που συμμετείχε στον πόλεμο, και ξεπερνά το σύνολο των στρατευμάτων που έστειλαν όλες οι άλλες χώρες στο Ιράκ ενώ παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ξένων μισθοφόρων. Το Πεντάγωνο είχε παραδεχθεί την άνοιξη του 2007 ότι στο Ιράκ ήταν παρόντες 130.000 συμβασιούχοι από 300 και πλέον ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες όλων των εθνικοτήτων, δηλαδή σχεδόν ίσος αριθμός με αυτόν των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στα τέλη του 2007, ενώ είχαν εμπλακεί: στα βασανιστήρια στην Αμπου Γκράιμπ, η CACI, στις δολοφονίες αμάχων, η Blackwater, στα σκάνδαλα διαφθοράς η Halliburton ή η KBR κ.ά.

Το σκοτεινό παζλ του «παραστρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος» εξελίσσεται συνεχώς.Στην Λατινική Αμερική πολύχρονη είναι η δράση των παραστρατιωτικών μισθοφορικών εταιρειών. «Ιδιωτικές εταιρείες» όπως οι Military Professional Resources Inc., DynCorp, TRW, Virginia Electronics κλπ. και οι κολοσσοί της πολεμικής βιομηχανίας Lockheed Martin και Northrop Grumman επί χρόνια είχαν αναλάβει, όχι μόνο την εκπαίδευση του στρατού του Εκουαδόρ και της Παραγουάης, αλλά και ανεξέλεγκτες μυστικές επιχειρήσεις, κυρίως εναντίον των FARC στην Κολομβία. Είχαν επίσης αναπτύξει «έντονη δραστηριότητα» στην ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ το 2004.

Την ίδια στιγμή, όσο το κράτος αναθέτει σε εξωτερικούς προμηθευτές την επιμελητειακή στήριξη του στρατού, τόσο περισσότερο οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες περιέρχονται στον έλεγχο του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Η DynCorp εξαγοράστηκε από την Veritas Capital, η MPRI από την L-3, κατόπιν από το Φρανκ Καρλούτσι, της Carlyle Group, πρώην υποδιευθυντή της CIA και υπουργό Αμυνας του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Και όταν μέρος των εταιρειών αυτών αγοράζεται από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, απλοί Αμερικανοί πολίτες συμμετέχουν ακουσίως. Οι οικονομικές και στρατιωτικές διαστάσεις της καπιταλιστικής κρίσης - τα κέρδη και οι πόλεμοι - συνδέονται στενά ενώ το χρηματιστηριακό κεφάλαιο εισπράττει όλο και περισσότερα σε όλο τον κόσμο όταν ο αμερικάνικος στρατός βομβαρδίζει ή απειλεί να βομβαρδίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ