ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απάτη του "διαλόγου" για το φορολογικό

Χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και άλλων μεγάλων ομοσπονδιών, άρχισε την προηγούμενη Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, ο "κοινωνικός διάλογος" για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάγγειλε τη διενέργεια "διαλόγου" για το φορολογικό, ο "Ρ" σε κάθε ευκαιρία είχε καταγγείλει ότι μεθοδεύονται διαδικασίες υφαρπαγής της ψήφου και εξαπάτησης των εργαζομένων, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων το 1999 και το 2000. Επίσης, με τον προσχηματικό "διάλογο" η κυβέρνηση επιδιώκει την παραγραφή ενός ένοχου και βεβαρημένου παρελθόντος. Ενός παρελθόντος το οποίο χαρακτηρίζεται από μία πρωτοφανή και ανηλεή επίθεση κατά των λαϊκών εισοδημάτων, τα οποία κλήθηκαν να σηκώσουν τα βάρη της "δημοσιονομικής εξυγίανσης" στην πορεία προς την ΟΝΕ. Το τρίτο που επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του "διαλόγου" με τους"κοινωνικούς εταίρους" είναι να κρύψει από τα πλατιά λαϊκά στρώματα το γκρίζο μέλλον που τους επιφυλάσσει, σε περίπτωση εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τότε οι κυβερνητικοί Μανδαρίνοι των Βρυξελλών θα "θυμηθούν" ότι η δημοσιονομική πολιτική της χώρας είναι υποθηκευμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οτι στα πρώτα βήματα προς την ΟΝΕ θα βρεθούν μπροστά στις δεσμεύσεις του "Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης", του σύγχρονου αυτού Κέρβερου του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, που απειλεί κάθε χώρα - μέλος του ΕΥΡΩ με βαριές συνέπειες, σε περίπτωση που δε θα τηρήσει την αυστηρότατη"δημοσιονομική πειθαρχία", η οποία προβλέπει ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς εσαεί. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη της ΟΝΕ έχουν τεθεί σε καθεστώς παρανομίας...

Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να αποκαλύψουμε τις κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις, με στοιχεία.

Γιατί είναι προσχηματικός ο "διάλογος";

Ο "διάλογος" - απάτη είναι προσχηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση είχε φροντίσει να διαρρεύσει μέσω του Τύπου βασικές αλλαγές στο φορολογικό, οι οποίες υποτίθεται ότι θα συζητηθούν σ' αυτόν. Αν κάποιος έχει αποφασίσει ότι θα κάνει αυτό ή το άλλο, τότε εκείνοι που θα πάρουν μέρος στο "διάλογο" καλούνται να νομιμοποιήσουν, σε ρόλο "μαϊντανού" φυσικά, προειλημμένες αποφάσεις.

Για του λόγου το αληθές παραπέμπουμε στην "Καθημερινή" της 10ης Φλεβάρη, η οποία με τίτλο "Φορολογικό απόθεμα 400 δισ. επιστρέφεται προεκλογικώς", παρουσιάζει τις κυβερνητικές θέσεις για τις αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες υποτίθεται ότι θα συζητηθούν από τους "κοινωνικούς εταίρους". Στο άρθρο, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρεται ότι από την τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση θα υπάρξει πλεόνασμα 400 δισ. δραχμών, το οποίο θα διατεθεί για την αύξηση του αφορολόγητου, των εκπτώσεων για τα παιδιά, αλλά και της μείωσης των συντελεστών με τους οποίους φορολογούνται τα υψηλά εισοδήματα. Τα ίδια πάνω- κάτω αναφέρονται και στο "Βήμα" στις 14 Φλεβάρη. Είναι σαφές επομένως ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη τι θέλει να κάνει και απλώς οι κυβερνητικοί "μαϊντανοί" θα επικυρώσουν τις αποφάσεις αυτές.

Θα υπάρξουν πραγματικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα;Σε καμία περίπτωση η πειθήνια στη μεγαλοαστική τάξη κυβέρνηση δεν πρόκειται να πριονίσει το κλαδί της "δημοσιονομικής εξυγίανσης", πάνω στο οποίο κάθεται τόσα χρόνια. Αν δηλαδή προχωρήσει σε πραγματικές φοροελαφρύνσεις προς τα λαϊκά στρώματα, τότε από πού θα αντλήσει έσοδα τα επόμενα χρόνια. Η περίφημη αύξηση του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δραχμές, από 1.355.000, που διατυμπανίζουν - σε συνδυασμό με την κατάργηση των δαπανών με αποδείξεις μέχρι 1 εκατ. δραχμές - ισοδυναμεί με μία μείωση φόρου 17.250 δραχμών για κάθε φορολογούμενο. Αν τώρα αυξήσουν κατά ένα πεντοχίλιαρο και την έκπτωση του φόρου για τα παιδιά, πολύ φθηνά ανταλλάγματα δίνουν οι εκσυγχρονιστές για να αποσπάσουν τη λαϊκή ψήφο. Τα ουσιαστικά βέβαια θέματα του φορολογικού συστήματος, που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε ένα πραγματικά ειλικρινή διάλογο, άλλα θα έπρεπε να ήταν...Οπως αποκάλυψε ο "Ρ", επικαλούμενος κυβερνητικά στοιχεία, η φορολεηλασία που υπέστησαν τα λαϊκά στρώματα την περίοδο 1990 - 1999 ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 5,4 τρισ. δραχμών. Τι θα γίνει με τις απώλειες αυτές; Τι θα γίνει με την κλοπή εισοδήματος που επήλθε μέσω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, για την περίοδο 1993 - 1999 (με εξαίρεση το 1997), όταν ο επίσημος πληθωρισμός ξεπέρασε το 60%; Φυσικά τα θέματα αυτά η κυβέρνηση δεν τα συζητά... Αλλά υπάρχει και μία άλλη απορία. Πώς είναι δυνατό να ανακοινώνει η κυβέρνηση "διάλογο" για τη φορολογική μεταρρύθμιση, πενταετούς διάρκειας και να αφήνει εκτός θέματος το τεράστιο ζήτημα της φορολογίας των χρηματιστηριακών πράξεων; Μόνο το 1998 ο τζίρος στο Χρηματιστήριο ανήλθε στα 17 τρισ. δραχμές, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι για το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο, το οποίο μέσω των μετοχών και των ομολόγων λεηλατεί τον παραγόμενο πλούτο.Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο στο σύνολό του. Οχι ότι αυτό το μέτρο θα αντιμετώπιζε τη φορολεηλάτηση των λαϊκών στρωμάτων ή θα έλυνε προβλήματα προς όφελός τους. Ούτε περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση του κεφαλαίου να πάρει μέτρα που θίγουν έστω και στο ελάχιστο τα κέρδη. Απλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μεταφέρει τις συνέπειες του "μονόδρομου" της ένταξης στην ΟΝΕ στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Εχει προεκλογική χροιά ο "διάλογος";
Ο προεκλογικός χαρακτήρας του "διαλόγου"... βγάζει, κυριολεκτικά, μάτι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στις 4 του Ιούνη δημοσιοποιείται το πόρισμα του "διαλόγου", ενώ στις 13 Ιούνη γίνονται οι ευρωεκλογές. Είναι και αυτό στοιχείο εκσυγχρονισμού του ρουσφετιού, σε σχέση με το 1981, όταν προεκλογικά ο Ράλλης μοίραζε, προσωπικά ο ίδιος, φακελάκια με επιδοτήσεις στους αγρότες...
Και το Σύμφωνο Σταθερότητας;

Αυτό βέβαια που καταρρίπτει τη μαύρη προπαγάνδα των εκσυγχρονιστών, ότι η περίοδος της λιτότητας τελειώνει και ότι αρχίζουν φοροελαφρύνσεις, είναι το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας, που ψηφίστηκε στη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ και το οποίο είναι κυριολεκτικά καταπέλτης για τους "όψιμους" εκσυγχρονιστές δημαγωγούς.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 1 αναφέρεται: "Τα κράτη - μέλη δεσμεύονται να τηρήσουν το μεσοπρόθεσμο στόχο για μια σχεδόν ισοσκελισμένη ή πλεονασματική δημοσιονομική κατάσταση,όπως προβλέπεται στα εθνικά προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης και να αναλαμβάνουν την αναγκαία κατά την κρίση τους διορθωτική δημοσιονομική δράση για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων αυτών, κάθε φορά που έχουν στοιχεία για υφιστάμενες ή αναμενόμενες σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους αυτούς".

Επίσης στην παράγραφο 4 αναφέρεται: "Τα κράτη - μέλη θα αρχίσουν τις αναγκαίες κατά την κρίση τους διορθωτικές δημοσιονομικές αναπροσαρμογές χωρίς καθυστέρηση, μόλις λάβουν πληροφορίες ότι υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού ελλείμματος".

Από τις δύο αυτές παραγράφους είναι σαφές: Ο χωροφύλακας των ευρωπαϊκών λαών, το "Πρόγραμμα Σταθερότητας", όχι μόνο δε συμβιβάζεται με κάθε έννοια "φοροελάφρυνσης", αλλά απαιτεί λιτότητα στο διηνεκές.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡ

ΗΣ


ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Συμφωνίες αποπροσανατολισμού κυβέρνησης - κεφαλαίου

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό της τη λέξη "ακρίβεια", σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως ο λαός έπαψε να τη βιώνει στις καθημερινές συναλλαγές του στην αγορά

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τη στατιστική απεικόνιση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, είτε απευθύνοντας εκκλήσεις στους επιχειρηματίες της "ελεύθερης αγοράς", είτε ανακοινώνοντας "συμφωνίες κυρίων" για συγκράτηση των τιμών, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές. Επιπλέον, το γεγονός ότι στην προσπάθειά της αυτή, που σε καμία περίπτωση δεν αποβλέπει στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών - αυτό είναι απλώς το εύηχο περιτύλιγμα της στοχοπροσηλωμένης στην ΟΝΕ πολιτικής - η κυβέρνηση αποφάσισε να "εξοβελίσει" από τη φραστική προπαγάνδα της τη λέξη "ακρίβεια", κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι έχει εκλείψει και από τη ζωή των εργαζομένων. Εξάλλου, αυτό πιστοποιούν οι συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά, παρά τις "συμφωνίες κυρίων" που τόσο διαφημίζονται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ανατιμήσεις οι οποίες ωστόσο έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, σε βαθμό που να αναγκάζεται να αναζητά την εκ νέου επίτευξη "συμφωνιών" με τους επιχειρηματίες για τη συγκράτηση των τιμών. Οι τελευταίοι - κυρίως οι βιομήχανοι και οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ - στο βαθμό που δεν απειλούνται τα υπερκέρδη που τους έχει εξασφαλίσει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, μπορεί και να συμφωνούν προσωρινά σε κάποια περιορισμένα ποσοστά αυξήσεων στις τιμές. Αλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο "εθνικός στόχος" για ένταξη στην ΟΝΕ είναι υπόθεση που υποβοηθά την εξασφάλιση της δικής τους κερδοφορίας και αποτελεί αποκλειστικά δικό τους στόχο, ενώ παράλληλα οι όποιες "συμφωνίες" τούς αποφέρουν και άλλου είδους ανταλλάγματα από την πλευρά των κυβερνώντων. Ανταλλάγματα που συνδέονται είτε με φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες οικονομικές ενισχύσεις, είτε με τη θεσμοθέτηση της ασυδοσίας τους στις διαδικασίες επιβολής των τιμών, είτε στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Το γεγονός ότι και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει τα "κεκτημένα" των μεγαλοεπιχειρηματιών, αντίθετα γι' αυτά "δουλεύει", επανέλαβε πρόσφατα και ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,ο οποίος μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου της αγοράς δήλωνε ότι "η κυβερνητική πολιτική είναι σαφώς διατυπωμένη, είναι σταθερή και αταλάντευτη". Αλλά, όπως πρόσθεσε στο φόντο του παζαριού με τους επιχειρηματίες και των εκκλήσεων για συγκράτηση των τιμών, πρώτον, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αφαίμαξης των εργαζομένων - "οι μισθωτοί έχουν καταβάλει το δικό τους μερίδιο, έχει περιοριστεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος", όπως είπε. Δεύτερον, η κυβέρνηση τούς έχει εξασφαλίσει υπερκέρδη - "έχουμε σημαντικές και εντυπωσιακές κερδοφορίες και στη βιομηχανία και στο εμπόριο συνολικά", είναι η φράση του υπουργού - ας "κάνουν λίγο κράτει" προσωρινά στην έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακή κερδοφορία τους αφού στο κάτω κάτω η όλη ιστορία για την ΟΝΕ γι' αυτούς γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιχειρηματίες "υπενθυμίζουν" σε όλους τους τόνους δύο πράγματα: από τη μια ότι τα κέρδη τους είναι αδιαπραγμάτευτα και από την άλλη ότι δε σηκώνουν παρεμβάσεις στην ασυδοσία που τους εξασφαλίζει ο "ελεύθερος ανταγωνισμός", που είναι κι αυτός που διαμορφώνει τις τιμές. Οτι δηλαδή στο βαθμό που τα συμφέροντα των επιχειρηματιών επιβάλλουν αυξήσεις, αυτές γίνονται κανονικότατα και κανενός είδους συμφωνία δεν ισχύει. Αποκαλυπτικές ως προς αυτό, αλλά και αδιάψευστος μάρτυρας της κυβερνητικής επιχείρησης εξαπάτησης των καταναλωτών περί δήθεν προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων και "συμφωνιών" για μη επιβολή αυξήσεων, είναι οι δηλώσεις των ίδιων των εκπροσώπων του κεφαλαίου, οι οποίοι αποφεύγουν επιμελώς ακόμα και να αφήσουν να εννοηθεί ότι συμφώνησαν με τα όσα ανακοινώνουν κάθε φορά οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Ι. Στράτος,πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ): "Το επίπεδο των τιμών καθορίζεται από τον ανταγωνισμό και επισημάναμε στον υπουργό ότι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων συμβαδίζουν με το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού". Ενώ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία "ο ανταγωνισμός και όχι οι συμφωνίες κυρίων" είναι ο παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές.

Από τη μια, όμως, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για "πάγωμα των τιμών" - στο κάτω κάτω η ίδια η κυβέρνηση τους έχει δώσει και το μαχαίρι και το πεπόνι - από την άλλη όμως δράττονται της ευκαιρίας να επαναλαμβάνουν στο τραπέζι των παζαριών και των εκκλήσεων για συγκράτηση των τιμών τις αξιώσεις τους εν είδει προϋποθέσεων. Κατά τον ίδιο τρόπο στην τελευταία τους συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, ούτε λίγο - ούτε πολύ, του διαμήνυσαν ότι είτε συγκρατήσουν τις αυξήσεις είτε όχι - κι αυτό θα το αποφασίσει η "αγορά" - έχουν κάποιες αξιώσεις που "πρέπει" να προωθηθούν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γ. Αργυρόπουλος,"ήταν μια συνάντηση γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο σύνδεσμος εξέθεσε τα θέματα που θεωρεί ότι είναι προτεραιότητας", ενώ διευκρίνισε ότι "σε ό,τι αφορά τις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, αυτές ήταν έλασσον θέμα της συνάντησης".

Επομένως, όπως αποδεικνύεται, κάθε φορά οι "συμφωνίες κυρίων" ούτε συμφωνίες είναι, ούτε, πολύ περισσότερο, αφορούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών εισοδημάτων. Η μάλλον, τους αφορούν στο βαθμό που η κυβερνητική προπαγάνδα είναι μια απροκάλυπτη επιχείρηση εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων, που και τις αυξήσεις πληρώνουν και την ακρίβεια βιώνουν καθημερινά και αδιάλειπτα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ