ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
"Μίλησαν" τα φαβορί

Σφράγισαν την πρόκριση Γερμανία, Κροατία. Ισορροπία τρόμου στον β' όμιλο

Τα "πάντσερ" του Μπέρτι Φογκτς και τα "καθαρόαιμα" του Τόμισλαβ Μπλάζεβιτς σφράγισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το εισιτήριο για την επόμενη φάση του ΕΥΡΩ '96. Η Γερμανία και η Κροατία πέτυχαν άνετες νίκες με το ίδιο σκορ 3-0 επί της Ρωσίας και Δανίας αντίστοιχα. Επιτέλους νίκη για την Αγγλία που κέρδισε στο Βρετανικό ντέρμπι τη Σκοτία με 2-0. Τέλος Ισπανία και Γαλλία μοιράστηκαν τέρματα (1-1) και βαθμούς σε ένα ανοιχτό παιχνίδι. Ας δούμε αναλυτικά τα ματς:

Αγγλία - Σκοτία 2-0

Επίδειξη δύναμης έκανε το Σάββατο η Αγγλία στο Γουέμπλεϊ κόντρα στη Σκοτία. Οι παίκτες του Βέναμπλς βαδίζοντας βάσει συγκεκριμένου σχεδίου κέρδισαν 2-0 έχοντας πολύ καλή απόδοση στο β' ημίχρονο. Τα "λιοντάρια" άνοιξαν το σκορ στο 53' με κεφαλιά του Αλαν Σίρερ, όμως "καρδιοχτύπησαν" στο 77ο λεπτό. Οι Σκοτσέζοι κέρδισαν πέναλτι που εκτέλεσε ο Γκάρι Μακάλιστερ. Ο τερματοφύλακας της Αρσεναλ, Ντέιβιντ Σίμαν, είπε "όχι" στον κεντρικό παίκτη της Λιντς. Η χαριστική βολή για τους ηττημένους ήρθε από ένα "δικό" τους παιδί. Τον εκκεντρικό Πολ Γκασκόιν (σ.σ. παίκτης της Ρέιντζερς) που με μια έξοχη ατομική προσπάθεια νίκησε τον Αντι Γκόραμ. Καλή η διαιτησία του Ιταλού Πιερλουίτζι Παϊρέτο.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Νέβιλ, Ανταμς, Σαουθγκέιτ, Πιρς (46' Ρέντκναπ, 85' Κάμπελ), Ινς (80' Στόουν), Γκασκόιν, Αντερσον, Μακναμάν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

ΣΚΟΤΙΑ: Γκόραμ, Μακ Κίμι, Κάλντεργουτ, Χέντρι, Μακ Κίνλεϊ, (83' Μπάρλεϊ), Μπόιντ, Μακ Κολ, Μακάλιστερ, Κόλινς, Ντούρι (87' Τζες), Σπένσερ (67' Μακόιστ).

Γαλλία - Ισπανία 1-1

Ενα γκολ του Χοσέ Λουίς Καμινέρο πέντε λεπτά πριν από το τέλος (85') κράτησε τους Ισπανούς "ζωντανούς" στο κυνήγι της πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Η Γαλλία όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε τη δεύτερη νίκη της, καθώς ήταν μπροστά στο σκορ από το 48' με ένα πολύ όμορφο σε εκτέλεση σουτ του Γιούρι Ντζορκαέφ. Καλή η διαιτησία του Λευκορώσου Βαντίμ Ζουκ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Ανγκλομά (20' Ρος), Μπλανκ, Γκερέν (81' Τιράμ), Ντεσάμπ, Ντεσαγί, Ντζορκαέφ, Ζιντάν, Λοκό (74' Ντουγκαρί), Λιζαραζού, Καρεμπέ.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Λόπεθ, Αλκόρτα, Αμπελάρδο, Ιέρο, Αμαβίστα, Πέρεζ (83' Σαλίνας), Σέρχι, Καμινέρο, Οτέρο (59' Κίκο), Λουίς Ενρίκε (55' Μανθαρίν).

Γερμανία - Ρωσία 3-0

Μόνο τα γκολ του Γιούργκεν Κλίνσμαν έλειπαν. Τώρα που ήρθαν και αυτά ποιος θα σταματήσει τη Γερμανία; Γιατί μετά το 3-0 σε βάρος της Ρωσίας, η ομάδα του Μπέρτι Φογκτς είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του ΕΥΡΩ '96. Κόντρα στους μαχητές του Ολεγκ Ρομάντσεφ, που είχαν δοκάρι και φωνάζουν για πέναλτι σε ανατροπή του Μοστοβόι, τα "πάντσερ" πέτυχαν τα τρία γκολ μέσα σε 34 λεπτά. Ο Ματίας Ζάμερ άνοιξε το σκορ στο 56' και στη συνέχεια ο Κλίνσμαν με δυο προσωπικά γκολ στο 77' και 90' σφράγισε τη νίκη. Με λάθη η διαιτησία του Δανού Μίλτον Νίλσεν, έδειξε κόκκινη κάρτα στον Κοφτούν.

ΡΩΣΙΑ: Χάριν, Τετράτζε, Νικιφόροφ, Ονόπκο, Κοφτούν, Καντσέλσκις, Μοστοβόι, Τσιμπαλάρ, Κολιβάνοφ, Ραντίμοφ (46' Κάρπιν), Κοχλόφ (66' Σιμουτένκοφ).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κάπκε, Σάμερ, Μπάμπελ, Ρόιτερ, Εϊλτς, Χέλμερ, Ζίγκε, Χέσλερ (67' Φρόιντ), Μέλερ (87' Στρουντς), Κλίνσμαν, Μπίροφ (85' Κουντς).

Κροατία - Δανία 3-0

Ο Νταβόρ Σούκερ πήρε στους ώμους του την Κροατία και με δυο γκολ την οδήγησε στην επόμενη φάση με το επιβλητικό 3-0 σε βάρος της Δανίας. Το δρόμο προς το θρίαμβο άνοιξε ο παίκτης της Ρεάλ στο 58' με αυστηρό πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ, νικώντας τον μεγάλο Πέτερ Σμάιχελ. Ο Ζβόντιμιρ Μπόμπαν στο 79' από έξοχη πάσα του Σούκερ έκανε το 2-0, για να κλείσει το σκορ και πάλι ο Σούκερ με έξοχο πλασέ. Με λάθη η διαιτησία του Γάλλου Μαρκ Μπατά.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Γιάρνι, Στίματς, Γιερκάν, Μπίλιτς, Στάνιτς, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν (82' Σόλντο), Προσινέτσκι (88' Μλαντένοβιτς), Σούκερ, Βλάοβιτς (82' Γιούρσεβιτς).

ΔΑΝΙΑ: Σμάιχελ, Χέλβγκ (46' Λάουρσεν), Ρίμπερ, Χεγκ, Σιόμπεργκ, Βίλφορτ (59' Μπεκ), Νίλσεν, Τόμπσεν, Μίκαελ Λάουντρουπ, Λάρσεν (69' Τόφτινγκ), Μπράιαν Λάουντρουπ.

Β' ΟΜΙΛΟΣ
Ρυθμιστής η Ρουμανία

Παίζει με την Ισπανία, που καίγεται για νίκη, ενώ την ίδια ώρα συγκρούονται Γαλλία και Βουλγαρία, που έχουν παλιούς λογαριασμούς

Μόνο η Ρουμανία, από τις τέσσερις ομάδες του Β ομίλου, θα παραταχθεί σήμερα στον αγωνιστικό χώρο χωρίς άγχος. Εχει αποκλειστεί από την επόμενη φάση και θα αντιμετωπίσει την Ισπανία για το γόητρο (Ελαντ Ρόουντ 6.30μμ, ΕΤ - 2, σε μαγνητοσκόπηση στη 1 μετά τα μεσάνυχτα).

Παρ' όλα αυτά, η παρέα του Χάτζι ίσως διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο... χρώμα που θα πάρουν οι δύο προνομιούχες θέσεις. Αν καταφέρουν να αποσπάσουν έστω και ισοπαλία από τους Ισπανούς, αυτόματα τους στέλνουν "σπίτι". Αν χάσουν ξεκινάει το... θρίλερ. Η κατάκτηση των τριών βαθμών από τους Ιβηρες σημαίνει πως ο ηττημένος της άλλης συνάντησης αποχαιρετάει την Αγγλία.

Αν ο αγώνας Βουλγαρίας - Γαλλίας (6.30μμ ΕΤ - 2) τελειώσει ισόπαλος, ανάλογα με τα γκολ, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο ισοβαθμίας. Σε αυτή την περίπτωση χαμένη θα είναι η Βουλγαρία. Οπως είναι λοιπόν προφανές, πολλά μπορεί να συμβούν απόψε.

Η Ισπανία έχει κάποιους παίχτες μικροτραυματισμένους, μάλλον όμως δε θα στερηθεί των υπηρεσιών τους. Το ευχάριστο για τον Κλεμέντε είναι ότι επιστρέφουν δύο βασικότατοι παίχτες. Ο Ναδάλ με τον οποίο ισχυροποιείται το κέντρο και ο Πίτσι που έχει συνδέσει το όνομα του με το γκολ. Οπως επισημαίνει ο Θουμπιθαρέτα, "παρά τον αποκλεισμό της η Ρουμανία χρειάζεται σεβασμό", ενώ ο Καμινέρο χαρακτήρισε το ματς "κόλαση" και τόνισε πως πρέπει να παίξουν δυνατά από την αρχή.

Από την άλλη, στη Ρουμανία θέλουν τη νίκη για την ιστορία τους αλλά και "για να αποδείξουμε πως ο αποκλεισμός μας οφείλεται στην κακή διαιτησία", όπως δήλωσε ο Χάτζι. Ο "Μαραντόνα των Βαλκανίων" θα συμπληρώσει σήμερα

100 συμμετοχές στην Εθνική.

Αγώνας χωρίς αύριο, αλλά με έντονο χτες, είναι αυτός που θα γίνει στο Σεντ Τζέιμς Παρκ. Οι Γάλλοι δεν έχουν ξεχάσει ότι οι σημερινοί τους αντίπαλοι ευθύνονται για τον αποκλεισμό τους από το Μουντιάλ '94 και επιζητούν τη ρεβάνς. Η τελευταία (και πιο οδυνηρή) ήττα τους ήρθε στο Παρκ Ντε Πρενς πριν από 25 παιχνίδια από την παρέα του Στόιτσκοφ.

Οι μεν διατρανώνουν την πίστη τους ότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί, οι δε πιστεύουν το αντίθετο... Ο Ζακέ θα στερηθεί μάλλον της παρουσίας του Ντιμεκό του οποίου ο τραυματισμός είναι σοβαρότερος όλων. Από την άλλη στη Βουλγαρία τη θέση του τιμωρημένου Κισίσεφ θα πάρει ο Χούπτσεφ.ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Ανγκλομά, Μπλανκ, Γκερέν, Ντεσάμπ, Ντεσαγί, Τζοργκαέφ, Ζιντάν, Λοκό, Λιζαραζού, Καρεμπέ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μιχαϊλοφ, Τσβετάνοφ, Ιβάνοφ, Ιορντάνοφ, Χούπτσεφ, Γιάνκοφ, Λέτσκοφ, Μπαλάκοφ, Σιράκοφ, Στόιτσκοφ, Πένεφ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Προυνέα, Πετρέσκου, Μπελοντένιτσι, Σέλιμες, Προντάν, Λουπέσκου, Ποπέσκου, Χάτζι, Μουντεάνου, Λάκατους, Ραντουτσόιου.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Οτέρο, Λόπεζ, Αμπελάρδο, Σέρζι, Λουίς Ενρίκε, Πίτσι, Ναδάλ, Χιέρο, Καμινέρο, Αμαβίστα.

Α' ΟΜΙΛΟΣ: ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ, ΣΚΟΤΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
Τους βολεύει η ισοπαλία

Αγγλία και Ολλανδία χρειάζονται από ένα βαθμό για να προκριθούν

Στα... πόδια τους κρατάνε Αγγλοι και Ολλανδοί την υπόθεση πρόκριση στον επόμενο γύρο. Στη βαθμολογία του Α ομίλου έχουν καταλάβει, ως τώρα, τις πρώτες δύο θέσεις, άρα με μια ισοπαλία δε θα δυσαρεστηθεί κανείς. Βέβαια αμφότερες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι θα παίξουν για τη νίκη, όμως με σιγουριά κάποιος θα μιλήσει μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Αυτό φαίνεται να το ασπάζεται και ο τεχνικός της Σκοτίας, Γκρεγκ Μπράουν, που χαρακτηρίζει θαύμα την πιθανότητα να προκριθεί η ομάδα του, παρά το γεγονός ότι μαθηματικά έχει ελπίδες. Επισημαίνει πάντως ότι όσο υπάρχουν αυτές, οι παίχτες του θα παλεύουν.

Ο Τέρι Βέναπλς θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Ρέντκαπ, που δεν ξεπέρασε το πρόβλημα στον αστράγαλο. Αντίθετα οι Ινς και Ανταμς φαίνεται πως θα τα καταφέρουν. Από την πλευρά του ο Χίντιγκ προβληματίζεται περισσότερο για την ψυχολογία των παιχτών του. Χτες εκδιώχθηκε ο Ντάβιτς και είναι άγνωστο αν θα υπάρξει αναταραχή.

Οι πληροφορίες για τους λόγους διίστανται, αφού ο παίχτης καταγγέλλει υπονόμευσή του λόγω χρώματος και Κρόιφ. Στελέχη της ομάδας όμως υποστηρίζουν ότι αρνήθηκε να υπακούσει εντολές του προπονητή. Ο αγώνας των πρωτοπόρων θα γίνει στο Γουέμπλεϊ (21.30 ΕΤ- 1), ενώ Σκοτία - Ελβετία θα συναντηθούν την ίδια ώρα στο Βίλα Παρκ. Το παιχνίδι αυτό θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από την ΕΤ-1 στις 11.30 το βράδυ. Οι πιθανές 11άδες είναι:ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν Ντε Σάαρ, Ράιζιγκερ, Ντε Κοχ, Μπογκάρντε, Μπλιντ, Ρ. Ντε Μπουρ, Σίντορφ, Βίτσκε, Ζορντί, Μπέργκαμπ, Χούκστρα.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Γκ. Νέβιλ, Ανταμς, Σάουθγκεϊτ, Φ. Νέβιλ, Αντερσον, Ινς, Γκασκόιν, Μακ Μάναμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

ΣΚΟΤΙΑ: Γκόραμ, Κάλντεργουντ, Χέντρι, Μπόιντ, Μακ Κίμι, Μακ Κολ, Μακ Αλιστερ, Κόλινς, Μακ Κίνλεϊ, Μακ Κόιστ, Ντιούρι.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Πάσκολο, Χότιγκερ, Κεντέν, Χένσοζ, Βέγκα, Κέλερ, Σφόρτσα, Βέγκελ, Μπονβέν, Σαπουϊζά, Τουρκγιλμάζ.

Θέατρο του παραλόγου

Μπορεί να φαντάζει ως θέατρο του παραλόγου, όμως είναι μια πραγματικότητα έστω και κατακριτέα. Εκ των ευτυχέστερων ανθρώπων στον κόσμο είναι από προχθές το βράδυ οι Αγγλοι αστυνομικοί όλων των βαθμίδων. Ο λόγος δεν είναι μόνο η νίκη του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος επί της "άσπονδης φίλης" Σκοτίας, αλλά και το γεγονός ότι τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν... βιβλικές καταστροφές.

Η "μητέρα των μαχών" έληξε ομαλά με απολογισμό... μόλις 64 συλλήψεις. Η χαρά των αρχών ασφαλείας συγκρινόμενη με το νούμερο ίσως σας παραξενεύει, όμως αποτελεί γεγονός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, το 1989 στο ίδιο γήπεδο, σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια. Μεταξύ άλλων οι Σκοτσέζοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο όπου κατέστρεψαν ως και τα γκολπόστ.

"Σίγουρα δεν ήταν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος που κάποιοι περίμεναν" ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι περιμέναμε. Η συμπεριφορά των περίπου 8.000 Σκοτσέζων φιλάθλων ήταν πραγματικά ειρηνική και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας" κατέληξε ο Βρετανός αξιωματούχος. Βέβαια χρειάστηκε η παρουσία 1.500 αστυνομικών και 1.200 περίπου υπαλλήλων του Γουέμπλεϊ, οι οποίοι εκτός των άλλων ασχολούνται και με την ασφάλεια των φιλάθλων.

Οι περισσότερες από τις συλλήψεις έγιναν για μέθη ή "μαύρη αγορά" στο Τραφάλγκαρ και τη Λέστερ Σκουέαρ στο κέντρο του Λονδίνου. Φορώντας τις παραδοσιακές στολές οι Σκοτσέζοι συναντήθηκαν με τους Αγγλους που προσπάθησαν να τους πλησιάσουν. Η επέμβαση όμως των αστυνομικών (έφιππων ή πεζών, αλλά με δακρυγόνα) περιόρισε τις δύο πλευρές σε ρίψη αντικειμένων.

Η απόδοση του Γκιόργκι Χάτζι (μαρκάρεται από τους Λέτσκοφ, Ιορντάνοφ) θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποιες ομάδες θα προκριθούν από τον Β' όμιλο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ