ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε τον εκσυγχρονισμό

Παρότι οι καταναλωτές πληρώνουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές αυξήσεις για την ύδρευση και αποχέτευση, τα έργα αναβάθμισης των δικτύων παραμένουν στα λόγια...

Στο ναδίρ παραμένει ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας, παρά τα «παχιά λόγια» της κυβέρνησης περί επενδυτικών προγραμμάτων, όταν ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 1999 και παρότι ο λαός πλήρωσε - και εξακολουθεί να πληρώνει - από τότε σημαντικές και σταθερές ετήσιες αυξήσεις με τους λογαριασμούς του νερού.

Χτες μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Ελ. Τζέλλας, εξήγγειλε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 405 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2003 - 2007, το οποίο είναι τουλάχιστον κατά 33% μειωμένο από αυτό που είχε δεσμευτεί να κάνει η ΕΥΔΑΠ, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησή της. Συγκεκριμένα, είχε δεσμευτεί τότε ότι θα εκτελέσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα εξαγγέλλονται έργα 405 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για το 2003 και 2004 πρόκειται να γίνουν μόνον έργα που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 (ανακαίνιση διυλιστηρίων για αύξηση παροχετευτικότητας, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση του 2004, υδροδότηση Ολυμπιακού Χωριού, υδροδότηση περιοχών κατά μήκος μαραθώνιας διαδρομής κλπ.). Ετσι παραπέμπονται για αργότερα φλέγοντα έργα που αφορούν λαϊκές συνοικίες, όπως η κατασκευή δεξαμενής άντλησης στο Πέραμα, ή άλλα έργα που αφορούν ευρύτερες περιοχές, όπως η επέκταση του αγωγού ακαθάρτων Αλίμου - Βάρκιζας που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ εξήγγειλε ξανά την κατασκευή των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου και Βορείων Μεσογείων, τα οποία εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, την ολοκλήρωση της κατασκευής αποχετευτικών δικτύων των Βορείων Προαστίων και άλλων περιοχών της πρωτεύουσας. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για το χρέος 60 - 70 δισ. δρχ. του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, το οποίο εμποδίζει να αναπτυχθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αποκλειστικά οι καταναλωτές, ενώ δεν είπε κουβέντα για τα δάνεια που συνεχίζει να παίρνει η ΕΥΔΑΠ, παρά τη σταθερή κερδοφορία που έχει τα τελευταία χρόνια. Ισως το έκανε αυτό επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται το φθινόπωρο να αναζητήσει «στρατηγικό επενδυτή» για να πουλήσει άλλο ένα 9% της επιχείρησης, προσθέτοντας νέα βάρη στους καταναλωτές, πολύ περισσότερο που από το 2005 η ΕΥΔΑΠ θα έχει δικαίωμα να διαμορφώνει ελεύθερα τα τιμολόγιά της επιβάλλοντας νέες υπέρογκες αυξήσεις. Στα πλαίσια μάλιστα αυτά της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης και της ικανοποίησης των ιδιωτών μετόχων της, δε διστάζει να αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα ρίσκα συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες για τη διανομή του φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ανταγωνιστικών του ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακών δικτύων ή συμμετέχοντας μαζί με ξένη εταιρία σε έργα εκτός Ελλάδος, όπως στη διαχείριση του Συστήματος Υδρευσης και Αποχέτευσης στην Κοστάνζα της Ρουμανίας...

Τέλος, η ΕΥΔΑΠ ανακοινώθηκε ότι προσφεύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα (44 εκατ. ευρώ) που της χρωστούν 63 Δήμοι, των οποίων ενισχύει με δικό της νερό τα δίκτυα ύδρευσης.

Καταθέσεις - μνήμες από αστυνομικά αίσχη

«Συνήθεις ύποπτοι», οι περισσότεροι μάρτυρες που κατέθεσαν χτες, ζωντανεύοντας μνήμες από τη δική τους εμπειρία με τις διωκτικές αρχές

Μνήμες γεμάτες αστυνομικά αίσχη της μεταπολιτευτικής περιόδου ζωντάνεψαν χθες στη δίκη της «17 Ν», μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων που έχουν μείνει στην ιστορία ως οι «συνήθεις ύποπτοι». Συγκεκριμένα, χθες προσήλθαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου ο Κλέαρχος Σμυρναίος, η Ισαβέλλα Μπερτράν - Ζυρίνη, ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος και ο Σπύρος Κογγιάννης, όλοι «φιλοξενούμενοι», στο παρελθόν, των αστυνομικών αρχών με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση ή στο πλαίσιο της διαβόητης «φιλικής ανάκρισης» για να ενοχοποιήσουν κάποιους τρίτους.

Στην κατάθεσή του, ο Κλ. Σμυρναίος, που είχε συλληφθεί το 1987 και η υπόθεση εκείνη είχε εμφανιστεί ως εξάρθρωση της «17 Ν» και του «ΕΛΑ», σημείωσε πως εάν τότε υπήρχε η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, εάν η δίκη γινόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είχε το χρόνο να οργανώσει την υπεράσπισή του, θα ήταν ακόμη στη φυλακή. Παρουσίασε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ανακρίθηκε, συνθήκες που αποσκοπούσαν στη σωματική και στην ψυχολογική εξάντλησή του, ώστε στο τέλος αυτός να γίνει άβουλό όργανο στα χέρια των αρχών, έτοιμος να πράξει ό,τι του ζητήσουν. Ακόμη αναφέρθηκε και στην κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων από τις διωκτικές αρχές, δίνοντας έμφαση σε δύο στοιχεία: Ενώ στην έκθεση σωματικής έρευνας που του είχε γίνει δεν αναφερόταν ότι του βρήκαν κλειδιά, δύο μήνες μετά τη σύλληψή του προσκομίστηκε έγγραφο στον ανακριτή, που έλεγε ότι κλειδιά που βρέθηκαν πάνω του άνοιγαν γιάφκα στην οποία βρισκόταν οπλισμός! Το δεύτερο στοιχείο αφορούσε τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι είχαν βρεθεί αποτυπώματα που τον ενοχοποιούσαν, αλλά που ευτυχώς γι' αυτόν δε λήφθηκαν υπόψη ως ενοχοποιητικό στοιχείο από το δικαστήριο που τον δίκασε.

Η Ισαβέλλα Μπερτράν - Ζυρίνη, αναφερόμενη στη δική της περιπέτεια πριν από 23 χρόνια, είπε ότι συνελήφθη το Φλεβάρη του 1980 απ' αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας των Πέτρου - Σταμούλη από τη «17 Ν», οδηγήθηκε στην Ασφάλεια δήθεν ως μάρτυρας, παρέμεινε εκεί για 15 ημέρες χωρίς κανείς να γνωρίζει πού βρίσκεται, ανακρινόταν δήθεν φιλικά, της απαγγέλθηκε στο τέλος κατηγορία, καταδικάστηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων για να αθωωθεί τελεσίδικα και να αποκτήσει την ελευθερία της. Η μάρτυρας πρόσθεσε επίσης ότι η αστυνομία από το 1980, στις ανακρίσεις, της περιέγραφε το ίδιο μοντέλο του αρχηγού της «17 Ν» που παρουσιάζει και σήμερα.

Ο Γ. Τσιτσιλιάνος, που είχε προσαχθεί για «φιλική ανάκριση» το 1985 με την υπόθεση του γνωστού πράκτορα της ΚΥΠ Ντ. Κρυστάλλη, περιέγραψε στη δική του κατάθεση την ψυχολογική βία που του ασκήθηκε, ώστε να πιστοποιήσει ότι υπήρξε μάρτυρας προετοιμασίας τρομοκρατικών ενεργειών με βόμβες. «Αρχισα να καταρρέω», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει κατάθεση με ό,τι του ζητούσαν, αλλά την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε η δικηγόρος του Κ. Ιατροπούλου και άλλαξε η ψυχολογία του.

Τη δική του μαρτυρία για παρόμοια αστυνομική συμπεριφορά σε βάρος του κατέθεσε επίσης ο Σπύρος Κογγιάννης, ενώ υπέρ του Β. Τζωρτζάτου κατέθεσε και ο Δ. Δημόπουλος.

Χθες επίσης κατέθεσαν υπέρ του Θ. Ψαραδέλλη η Ελένη Βαρήκα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Παρίσι 8» και η Eliane Pauwels, υπάλληλος της ΕΕ. Περιέγραψαν τον κατηγορούμενο ως άνθρωπο, του οποίου οι αρχές και η ιδεολογία ήταν αντίθετες με την ιδεολογία και την πρακτική της «17 Ν». Εν τω μεταξύ ο Θ. Ψαραδέλλης επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των προανακριτικών και ανακριτικών ομολογιών του, δεχόμενος ότι συμμετείχε στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Δροσοπούλου το 1983.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προϊόν πιέσεων η συμφωνία έκδοσης πολιτών ΗΠΑ - ΕΕ

Η Συμφωνία έκδοσης πολιτών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι προϊόν ισχυρών πιέσεων απ' την πλευρά της Αμερικής, ενώ χαρακτηρίζεται από γενικόλογες διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν παράθυρα για δυνατότητα έκδοσης πολίτη κράτους - μέλους της Ενωσης στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν αυτός απειλείται με την ποινή του θανάτου.

Αυτά τόνισαν, σε συνέντευξη Τύπου χτες, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας Δ. Παξινός, Πειραιά Κ. Πεταλάς και Θεσσαλονίκης Ι. Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκαν στα άρθρα 16 και 9, τα οποία μιλούν για αναδρομική ισχύ της έκδοσης και για παροχή της δυνατότητας για «διπλή δίκη» του προσώπου που εκδίδεται. Ετσι, είπαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, οι ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν την έκδοση προσώπων που θεωρούν ύποπτα για υποθέσεις του παρελθόντος (ακόμη και παραγεγραμμένων), αλλά και να δικάζουν τον εκδιδόμενο ακόμη κι αν δικαστεί για το ίδιο αδίκημα στη χώρα του. Τέλος, κρίσιμο σημείο αυτής της Συμφωνίας χαρακτήρισαν το άρθρο 17 (παρ. 2), όπου οι συνταγματικές αρχές ενός κράτους, όπως και οι δικαστικές αποφάσεις, γίνονται «αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν εμποδίζουν την έκδοση ενός προσώπου από το συγκεκριμένο κράτος».

Οι τρεις πρόεδροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και «για την επιχειρούμενη από την πολιτεία υποβάθμιση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου, με την ερήμην του δικηγορικού σώματος και με αιφνιδιαστικό τρόπο κατάθεση νομοσχεδίων» που αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης και τον κλάδο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ