ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
Οι κυβερνητικές θέσεις... ξεπουλήματος των αγροτών

Ούτε κουβέντα στην ΕΕ για αύξηση τιμών - επιδοτήσεων και ποσοστώσεων και για κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας

Καθόλου δε θα προβληματιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που θα γίνει μέσα στο 2003. Χτες δημοσιοποιήθηκε ένα 12σέλιδο κείμενο του υπουργείου Γεωργίας, του οποίου οι προτάσεις είναι στην ουσία ίδιες με τα νέα αντιαγροτικά σχέδια και τις ολέθριες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και θα λέγαμε ότι το ελληνικό κείμενο θέσεων είναι «εμπνευσμένο» από το σχετικό κείμενο παρουσίασης της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τη διεύρυνση στον τομέα της γεωργίας», που φέρει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2002.

Το πνεύμα του κειμένου θέσεων του υπουργείου Γεωργίας διαχέεται από τη γνώριμη υποτέλεια προς τα «αφεντικά» της ΕΕ, την κλασική υποκρισία και κοροϊδία προς τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και από χαρακτηριστικές αντιφάσεις, ως αποτυχημένο αποτέλεσμα συγκερασμού των δύο προαναφερόμενων διαπιστώσεων. Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να επιδείξουν τόλμη απαιτώντας μια φιλοαγροτική πολιτική σε όφελος των Ελλήνων αγροτών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιδιώξεων, μια και η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2003 αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Προς μεγάλη απογοήτευση, όμως, δε φαίνεται τίποτα τέτοιο κι ούτε για παράδειγμα θίγονται τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν για βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, τα καπνά, το λάδι κ.ά. Εδώ αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η διγλωσσία της κυβέρνησης, όπου σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων διαλαλεί στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους πως θα θέσει τα προβλήματά τους και τα αιτήματά τους στην ΕΕ. Βέβαια, όταν έρθει η ώρα ή έχει την ευκαιρία δεν κάνει τίποτα από όσα υπόσχεται και στην πράξη συμφωνεί με τις ολέθριες εντολές της ΕΕ. Ολα αυτά πάντως δε φαίνεται να προβληματίζουν τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, ο οποίος αναφερόμενος στο κείμενο αυτό, που στάλθηκε χτες στην ΕΕ και θα συζητηθεί όπως είπε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το χαρακτήρισε ρεαλιστικό...

Προφανώς για τον υπουργό Γεωργίας ρεαλιστικό είναι, όπως αναφέρεται στο κείμενο θέσεων, να μην καταργηθεί η ΚΑΠ, όπως και ρεαλιστικό είναι να προσαρμοστεί η ΚΑΠ στις νέες απαιτήσεις των καιρών, δηλαδή στις επιδιώξεις της ΕΕ για κατάργησή της και για μείωση των τιμών και επιδοτήσεων. Αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που ψήφισε τη δημοσιονομική πειθαρχία της γραμμής Βερολίνου και την «Ατζέντα 2000», που προδιέγραψαν και το πνεύμα της ενδιάμεσης αναθεώρησης του 2003; Τώρα δηλαδή τι λέει στους Ελληνες αγρότες; Να είναι πολυλειτουργικοί ή αλλιώς να κάνουνε πέντε - έξι δουλιές αν θέλουν να ζήσουν στα χωριά τους; Εισόδημα επιβίωσης από τη γεωργία μπορεί να τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσα από όλα αυτά που διαλαλεί; Και τελικά, στα όσα ολέθρια μέτρα σχεδιάζει η ΕΕ, η θέση της κυβέρνησης είναι: «Οι όποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ομαλό»... Δηλαδή τι; Φτώχεια και ξεκλήρισμα με μέτρο;

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί και η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Εδώ η υποτέλεια, στα όσα προστάζει η ΕΕ, συνοδεύεται και από πνεύμα «εκσυγχρονιστικού» μικρομεγαλισμού... Στο κείμενο των θέσεων αναφέρεται πως δεν πρέπει να υπάρξει ΚΑΠ «δύο ταχυτήτων» κι αμέσως μετά γίνεται αναφορά για μεταβατικό στάδιο. Δηλαδή, να ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις για τους αγρότες των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ από το 25% και το έτος 2013 να γίνουν ίσες με τις επιδοτήσεις του κοινοτικού επιπέδου. Αν βέβαια τότε υπάρχουν κοινοτικές επιδοτήσεις...


ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Σαράντα χρόνια στο «περίμενε»

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο έργο Σμοκόβου

Από το 1966 χρονολογούνται οι πρώτες μελέτες αξιοποίησης της θεσσαλικής πεδιάδας και ο υπολογισμός βελτιστοποίησής της κατέδειξε την αναγκαιότητα κατασκευής πέντε φραγμάτων στο Νομό Καρδίτσας, με προτεραιότητα αυτό του Σμοκόβου. Η οριστική μελέτη για την κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε σε πέντε χρόνια και για την έναρξή του πέρασαν άλλα δέκα χρόνια. Από το 1953 ξεκίνησε και η εκπόνηση μελετών των «έργων βάσης» του Σμοκόβου (σήραγγες εκτροπής και Λεονταρίου, αρδευτικά κανάλια κ.ά.).

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και αμέτρητες οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις για την υλοποίησή του, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους για την υφαρπαγή της ψήφου των Καρδιτσιωτών. Σαράντα χρόνια, όμως, μετά τις πρώτες μελέτες και είκοσι χρόνια ύστερα από την έναρξη των εργασιών, το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο και ο λαός της Καρδίτσας περιμένει ακόμα...

Περιμένει να «δει» το έργο, που θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα, θα ποτίσει τις καλλιέργειες που καίγονται από την ξηρασία, θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αναγκών σε πόσιμο νερό, θα δώσει υδροηλεκτρική ενέργεια, θα δώσει νέα «ζωή» στο περιβάλλον. Και ξέρει ότι την ευθύνη για τη μη υλοποίηση του έργου την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, εφαρμόζοντας όλα αυτά τα χρόνια την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεών τους και της ΕΕ, δε θέλουν να παραμείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά τους, αλλά στοχεύουν στο ξεκλήρισμά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ολοκλήρωση του φράγματος Σμοκόβου θα μπορούσαν να ποτιστούν 250.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, όχι μόνο στο Νομό Καρδίτσας, αλλά και στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας. Αυτό, όμως, δε βολεύει και δεν εξυπηρετεί τους αντιαγροτικούς στόχους της ΕΕ. Ετσι, η ζώνη των 250.000 στρεμμάτων αρδευτικών έργων, που προβλεπόταν, «κόντυνε» κατά πολύ και έφτασε στα 18.000 στρέμματα. Κι από τα 18.000 στρέμματα έχουν δημοπρατηθεί μόνον τα αρδευτικά έργα 6.000 στρεμμάτων. Η κοροϊδία, όμως, της κυβέρνησης δε σταματά εκεί, καθώς ακόμα και να τεθεί σε λειτουργία το έργο, το 2004, σύμφωνα με τις τελευταίες υποσχέσεις, εκτός του ότι δε θα εξυπηρετεί στο ελάχιστο τις αρδευτικές ανάγκες, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δε θα έχουν δικαίωμα να αξιοποιούν το νερό οι αγρότες πολλών χωριών που θα βρίσκονται στη ζώνη των αρδευτικών έργων, με το πρόσχημα ότι εκεί υπάρχουν κρατικές γεωτρήσεις.

Η κυβέρνηση δε θέλει

Χτες, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος, με επικεφαλής τον Τ. Λιατίφη, γραμματέα της ΝΕ και μέλος της ΚΕ, επισκέφτηκαν το χώρο όπου εκτελούνται τα έργα του Σμοκόβου.

Στα πλαίσια της επίσκεψής τους, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιβλέπει το έργο και της αναδόχου εταιρίας «Χαρίλαος Τόλης ΑΤΕΒΕ», οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του.

Οπως φάνηκε από την ενημέρωση που έγινε, δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα έργα για την άρδευση των 250.000 στρεμμάτων που προβλεπόταν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Ταμασίου Β. Μόσχο, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του έργου, από το οποίο, όπως τόνισε, εξαρτάται το δικαίωμα των αγροτών της περιοχής να παραμείνουν στα χωράφια τους και στον τόπο τους. Και πρόσθεσε πως όλοι οι φορείς πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά, μαζί με τους αγρότες, την ολοκλήρωσή του.

Μετά τη συνάντηση, έγινε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του Δήμου Ταμασίου στο δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, ο δήμαρχος Β. Μόσχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, του Αγροτικού Συλλόγου Λεονταρίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας κ.ά.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιούν το έργο του Σμοκόβου, όπως κι άλλα αρδευτικά έργα, καθώς τα θεωρούν «μη επιλέξιμα», γιατί θέλουν να διώξουν τους μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή.

Στη συνέχεια, ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας των προστίμων συνυπευθυνότητας, των περιορισμών στην παραγωγή, του υψηλού κόστους παραγωγής, της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ κ.ά. Και πρόσθεσε ότι η αιτία αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στη γενικότερη αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία έχει ως αφετηρία και η ΝΔ.

Καταλήγοντας, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στον αγώνα και στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μέσα από τη συγκρότηση ενός Λαϊκού Μετώπου, που θα επιβάλει λαϊκή διακυβέρνηση με λαϊκή εξουσία.

  • Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νομό Καρδίτσας, ο Ν. Γκατζής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χρ. Τέγο και έδωσε συνέντευξη Τύπου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ