ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις
  • Οι ισλαμιστές "αποσχιστές" μαχητές κατέρριψαν ένα ινδικό στρατιωτικό ελικόπτερο
  • Θα συνεχιστούν οι επιδρομές, προειδοποιεί η Ινδία
  • Αμεση παρέμβαση του ΟΗΕ και δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του αμφισβητούμενου κρατιδίου Κασμίρ ζητά το Πακιστάν

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα ινδικά στρατεύματα, υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών ελικοπτέρων, συνέχισαν τις επιχειρήσεις κατά των "μουσουλμάνων φιλοπακιστανών εισβολέων", όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στις περιοχές Καργκίλ, Ντρας, Μπαταλίκ και Ταρτούκ του Κασμίρ. Ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού επιβεβαίωσε την είδηση της κατάρριψης ενός ινδικού ελικοπτέρου από τους ισλαμιστές μαχητές που "έχουν παρεισφρήσει" στην περιοχή και εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος τους προχωρούν ικανοποιητικά. Από την πλευρά της, η πακιστανική ηγεσία επανέλαβε τη θέση της για άμεση παρέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες απηύθυναν νέες εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και ψυχραιμία στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν, χτες, οι μάχες ανάμεσα στον ινδικό στρατό και στους ισλαμιστές μαχητές στο Κασμίρ, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου, Σριναγκάρ, κοντά στη διαφιλονικούμενη "γραμμή ελέγχου" που διχοτομεί το κρατίδιο των Ιμαλαϊων. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας, αντιπτέραρχος Σ. Κ. Μάλικ παραδέχτηκε, επισήμως, ότι καταρρίφθηκε ινδικό στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο επλήγη από, αμερικανικής κατασκευής, πύραυλο "Στίνγκερ". Οπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων, ΡΤΙ, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε στην περιοχή Ντρας, 6 - 7 χλμ. εντός των ορίων της περιοχής του Κασμίρ που ελέγχει η Ινδία. Ο Μάλικ εκτίμησε ότι το ελικόπτερο χτύπησαν οι εναπομείναντες ισλαμιστές "εισβολείς" και υπενθύμισε ότι πυραύλους του ίδιου τύπου χρησιμοποιούσαν οι Αφγανοί Μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών, το 1980, στο Αφγανιστάν. Ο Ινδός στρατιωτικός, μάλιστα, δήλωσε ότι πίσω από τους ισλαμιστές εισβολείς και το Πακιστάν, που τους υποστηρίζει ανοιχτά, βρίσκονται οι ΗΠΑ, "οι οποίες επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθεί το Κασμίρ προκειμένου να το ελέγχουν πλήρως και κατ' επέκταση να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή, όπου εκτός από το Πακιστάν και την Ινδία βρίσκονται η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Κεντρική Ασία".

Τις δηλώσεις του Μάλικ επιβεβαίωσε και ο διοικητής των ινδικών αεροπορικών δυνάμεων στη φλεγόμενη περιοχή, Σουμπάς Μπχοτζουάνι, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις αρχές του μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ 24 Ινδοί στρατιώτες και άλλοι 131 έχουν τραυματιστεί, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά των φιλοπακιστανών ισλαμιστών μαχητών. Ο Ινδός στρατιωτικός ανακοίνωσε ότι το 4μελές πλήρωμα του ελικοπτέρου, που καταρρίφθηκε χτες, σκοτώθηκε και εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα. Πάντως, τόσο ο Μπχοτζουάνι όσο και ο εκπρόσωπος του Εθνικιστικού Ινδουιστικού Κόμματος, που ηγείται της προσωρινής κυβέρνησης, Μπαρατίγια Τζανάτα, απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ινδίας, όσο και αν κλιμακωθεί η νέα σύρραξη με το Πακιστάν. Την ίδια ώρα, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπιχάρ Βατζαπαγιέ, είχε νέα έκτακτη σύσκεψη με το Υπουργικό του Συμβούλιο και με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την οποία, όμως, δεν είχε δοθεί καμία σχετική πληροφορία μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Πακιστάν και "εισβολείς" ζητούν παρέμβαση ΟΗΕ και δημοψήφισμα

Από την άλλη πλευρά, την ευθύνη για την κατάρριψη του ινδικού ελικοπτέρου ανέλαβε επισήμως η οργάνωση "Ενωμένο Συμβούλιο Τζιχάντ", στην οποία συμμετέχουν διάφορες μικρότερες ισλαμιστικές αποσχιστικές ομάδες του Κασμίρ. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στο δίκτυο BBC ο ηγέτης της οργάνωσης, Σουέντ Σαλαχουντίν, από τα γραφεία του στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ο Σαλαχουντίν δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές απώλειες στις γραμμές των μαχητών της οργάνωσής του αλλά υποστήριξε ότι οι αποσχιστικές δυνάμεις δεν έχουν υποχωρήσει από τις θέσεις που κατείχαν και επιμένουν στον αγώνα τους, που έχει ξεκινήσει από το 1989. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έκτοτε οι συγκρούσεις είναι καθημερινές καθώς οι ισλαμιστές μαχητές ζητούν την ανεξαρτητοποίηση του Κασμίρ ή την ένωσή του με το Πακιστάν, καταγγέλλοντας την Ινδία για θρησκευτική καταπίεση. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής εξέφρασε, από το Οσλο που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της πακιστανικής πλευράς του Κασμίρ. Ο Σάουντρι Σουλτάν Μαχμούντ προειδοποίησε ότι "μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή, τουλάχιστον, 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή". Παρ' όλα αυτά, ο Μαχμούντ δεν παρέλειψε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" υποστηρίζοντας ότι η Ινδία καταπιέζει το λαό του Κασμίρ που έχει υπό την κυριαρχία της.

Η πακιστανική ηγεσία, από την πλευρά της, τήρησε, χτες, σχετικά χαμηλούς τόνους. Το Ισλαμαμπάντ επανέλαβε το αίτημά του για άμεση παρέμβαση - διαμεσολάβηση του ΟΗΕ προκειμένου να δρομολογηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην αμφισβητούμενη επαρχία, από τα αποτελέσματα του οποίου θα εξαρτηθεί και η τύχη του Κασμίρ, και υπογράμμισε ότι παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Οι πακιστανικές αρχές μετέφεραν, χτες, τους δημοσιογράφους στα απομεινάρια του καταρριφθέντος ινδικού ελικοπτέρου, ενώ οι πακιστανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο κοινοποίησαν ανακοίνωση, στην οποία κατηγορείται η Ινδία για "απροκάλυπτα επιθετική πολιτική" και απορρίπτονται κατηγορηματικά οι ινδικές κατηγορίες περί εξοπλισμού και εκπαίδευσης των ισλαμιστών μαχητών, ενώ τονίζεται ότι παρέχεται μόνο πολιτική υποστήριξη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για τη Διάσκεψη Κορυφής

Πάνω από 50.000 άτομα υπολογίζει η οργανωτική επιτροπή στην Κολωνία από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και 200 αγρότες από τη μακρινή Ινδία, να συγκεντρωθούν σήμερα Σάββατο, για να διαδηλώσουν ότι θέλουν μια άλλη Ευρώπη - της δουλιάς και της ειρήνης. Είναι άνθρωποι που τους έχουν καταδικάσει οι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια σε ανεργία, αριστεροί συνδικαλιστές, οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, άστεγοι και άλλα θύματα του κεφαλαίου. Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Αγγλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί, Ρώσοι, Τσέχοι φθάνουν με τρένα, λεωφορεία, με ΙΧ. Από την Αθήνα αναμένονταν να φτάσουν αεροπορικώς μερικές εκατοντάδες άτομα.

Στις 3 και 4 Ιούνη θα γίνει στην Κολωνία η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ, για τη δική τους Ευρώπη, και οι χιλιάδες των διαμαρτυρομένων θέλουν πριν και στη διάρκειά της να διαδηλώσουν κατά της ανεργίας, του σχεδιαζόμενου και εφαρμοζόμενου φτηνού μεροκάματου, των εξοπλισμών και του πολέμου. "Οι ίδιοι πολιτικοί που είναι υπέρ των φτηνών ημερομισθίων και της διάλυσης του συστήματος κοινωνικών παροχών ξοδεύουν δισεκατομμύρια για τον πόλεμο", δήλωσε η Γερμανίδα Ανκέλα Κλάιν, του γραφείου των "Ευρωπαϊκών πορειών κατά της ανεργίας, του ρατσισμού και του πολέμου".

Το θέμα του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας θα είναι επίσης στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας. Η ίδια δήλωσε ότι ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Ρίστερ αρνείται να ανακαλέσει τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, αλλά η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση διαθέτει δισεκατομμύρια μάρκα για το πόλεμο. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, είπε, ανάμεσά τους και αυτή της Βόννης, εφαρμόζουν στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων τους. Σχεδιάζουν να καθιερώσουν πανευρωπαϊκά μισθολογικές κλίμακες κατά 20 - 30% χαμηλότερες από τις σημερινές και ταυτόχρονα να απαλλάξουν τις επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να ενσωματώσουν τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση σαν στρατιωτικό βραχίονα της ΕΕ, δηλαδή -κατά τα σχέδιά τους- θα έχουμε μια "Οικονομική, νομισματική και στρατιωτική ένωση, αλλά καμία κοινωνική ένωση και εναντίον αυτής της Ευρώπης έχουμε κινητοποιηθεί", δήλωσε η Κλάιν.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Παλαιστινιακή παραδοσιακή βραδιά

H Παλαιστινιακή Παροικία της Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, σας καλεί για μια παραδοσιακή βραδιά με το συγκρότημα "Al Majd" της πόλης Ναζαρέτ στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας στις 29/5 και ώρα 7.00 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Η δίκη θα "καλυφθεί δημοσιογραφικά"... αφού τελειώσει

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τους κανονισμούς στους οποίους υποχρεούνται να υπακούσουν οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν, τελικά, τη δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εφόσον αυτή δεν αναβληθεί, ανακοίνωσαν, χθες, οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τις "οδηγίες" αυτές, 700 δημοσιογράφοι θα μεταβούν στο νησί Ιμραλί, (από την Τουρκία και από άλλες χώρες), εκ των οποίων, όμως, μόνο οι 20 θα εισέλθουν στην ακροαματική διαδικασία. Ολοι οι δημοσιογράφοι θα μεταφερθούν στο νησί Ιμραλί από τα Μουδανιά, αφού πριν έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά, και τους απαγορεύεται κατηγορηματικά να έχουν μαζί τους ακόμη και χαρτί ή μολύβι, ενώ εννοείται ότι απαγορεύονται τα κασετόφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, οι φωτογραφικές και τηλεοπτικές κάμερες. Κανένας από τους δημοσιογράφους δε θα έχει το δικαίωμα να μεταδώσει την οποιαδήποτε είδηση, παρά μόνο μετά το τέλος της δίκης, οπότε και θα εγκαταλείψουν το νησί Ιμραλί. Λίγο "καλύτερη μεταχείριση" θα έχουν οι δημοσιογράφοι του επίσημου τουρκικού πρακτορείου "Ανατολή" και του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, όμως και αυτοί θα έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ή ειδήσεων.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επίθεση ενόπλων

ΓΚΡΟΖΝΙ. -

Αγνωστοι ένοπλοι εξαπέλυσαν δυο διαδοχικές επιθέσεις ενάντια σε ρωσικό μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα του Νταγκεστάν με την Τσετσενία με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί και άλλοι 7 να τραυματιστούν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίθεσης οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν αξιωματικό του ρωσικού στρατού και τραυμάτισαν τρεις στρατιώτες και έναν αστυνομικό. Λίγες ώρες αργότερα, άλλη ομάδα ενόπλων επιτέθηκε για δεύτερη φορά στο ίδιο φυλάκιο, τραυματίζοντας άλλους τρεις στρατιώτες. Και τις δυο φορές οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν. Οι ρωσικές δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα της Τσετσενίας με το Νταγκεστάν γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων και απαγωγών από ένοπλες ομάδες.

Στρατιώτες του Πακιστάν επιδεικνύουν τα υπολείμματα ενός ινδικού αεροσκάφους που κατέρριψαν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ