ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανησυχούν οι κατοχικοί από την έξαρση βίας

Από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη κατά σιιτικού τεμένους

Associated Press

Από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη κατά σιιτικού τεμένους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη δέσμευσή του να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί η βία και οι, διαφόρων ειδών, επιθέσεις από οποιουσδήποτε και αν γίνονται» επανέλαβε, χτες, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός». Ο Νούρι αλ Μάλικι παραδέχτηκε, χτες, ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα υπάρχει μεγάλη αύξηση της βίας, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Συμπλήρωσε, όμως, ότι έχει, ήδη, εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο αλ Μάλικι απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την απαγωγή, περίπου, 50 ατόμων από κεντρικούς σταθμούς της Βαγδάτης, τη Δευτέρα. Οι απαγωγείς ήταν ντυμένοι με στολές αστυνομικών του υπουργείου Εσωτερικών. Χτες, σουνιτικά κόμματα ζήτησαν εξηγήσεις από το υπουργείο, που δήλωνε άγνοια και απέκρουε τις κατηγορίες περί εμπλοκής δικών του ανθρώπων στην απαγωγή.

Οι δηλώσεις του αλ Μάλικι συνέπεσαν με την ανακοίνωση του κεντρικού νεκροτομείου της Βαγδάτης, σύμφωνα με την οποία από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα τέλη Μάη μόνο στη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν μεταφερθεί τα πτώματα 6.000 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θύματα βίας. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων των διαφόρων επιθέσεων, των εκτελέσεων από παραστρατιωτικές ομάδες κλπ. είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι περισσότεροι σοροί δε φθάνουν στα νεκροτομεία της χώρας.

Χτες, συνεχίστηκαν οι μακάβριες ανακαλύψεις με τον εντοπισμό 9 ανδρικών κεφαλιών έξω από την Μπαακούμπα, κοντά στην περιοχή όπου το Σάββατο είχαν βρεθεί άλλα 8. Σε διάφορα σημεία της χώρας εντοπίστηκαν επίσης αποκεφαλισμένα πτώματα, αλλά και σοροί ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί εδώ και λίγες ημέρες και όπως φαίνεται εκτελέστηκαν από αγνώστους.

Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, τουλάχιστον, η μία στη νοτιοδυτική συνοικία Αμίλ και η άλλη στο κέντρο, με συνολικά 6 νεκρούς πολίτες και περισσότερους από 20 τραυματίες. Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε άλλος ένας φοιτητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου, ενώ ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε. Τέλος, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από βομβιστική επίθεση σε ιταλική στρατιωτική φάλαγγα κοντά στη Νασιρίγια σκοτώθηκε 1 Ιταλός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχείς οι κατοχικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες. Δύο στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν, άλλος ένας τραυματίστηκε, όπως και ένας Αφγανός μεταφραστής τους, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σε μια δεύτερη επίθεση νωρίτερα, στην κοντινή επαρχία Χοστ, τραυματίστηκαν τρεις ακόμη στρατιώτες των ΗΠΑ, όταν σημειώθηκε έκρηξη που αποδόθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, όπως και ο οδηγός του οχήματος που σύμφωνα με τις αρχές ήταν γεμάτο εκρηκτικά και όλμους.

Πέραν των επιθέσεων σημειώθηκε και ένα τρίτο περιστατικό: μια έκρηξη σε τζαμί και ιεροδιδασκαλείο, με τρεις νεκρούς και άλλους τουλάχιστον επτά τραυματίες. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έλαβαν χτες μέρος σε μια από τις τακτικές συναντήσεις Πακιστανών και Αφγανών αξιωματούχων για το θέμα της ασφάλειας, στο Ραουαλπίντι του Πακιστάν - αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό επιχειρεί βαθιά στην Ασία.

Στο μεταξύ στο Λονδίνο (η Βρετανία ανέλαβε τη στρατιωτική διοίκηση στο Νότιο Αφγανιστάν) σε διάσκεψη που έκανε μια μικρή ευρωπαϊκή ομάδα «μελέτης ζητημάτων ασφαλείας» έγινε η εκτίμηση ότι «ολόκληρες περιοχές της Χελμάντ ελέγχονται από ισλαμιστές (...και) η φύση της αστάθειας στην επαρχία έχει περάσει από μια διασκορπισμένη εξέγερση σε μια κατάσταση παρατεταμένης και οργανωμένης βίας, που απειλεί μέχρι τα θεμέλιά του το νέο Αφγανιστάν». Φυσικά, το προαποφασισμένο συμπέρασμα ήταν ότι «τα βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να αναλάβουν και πάλι τον έλεγχο της κατάστασης», αφού «σε διαφορετική περίπτωση όλο το νότιο τμήμα του Αφγανιστάν θα χαθεί προς όφελος των Ταλιμπάν».

Η ελληνική εμπλοκή στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωνε πριν μερικές μέρες από το Γουέστ Πόιντ, ότι «το μέλλον ανήκει στην ελευθερία και δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα ώσπου η υπόσχεση της ελευθερίας να φθάσει σε όλους τους λαούς και σε όλα τα έθνη». Την ίδια μέρα που γίνονταν οι δηλώσεις, η «ελευθερία» αυτή δολοφονούσε 85 στο Ιράκ, 50 στο νότιο Αφγανιστάν και τουλάχιστον άλλους 8 αθώους, εξαθλιωμένους πολίτες στην Καμπούλ, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ειδικά όμως η απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση των Αμερικανών στην καρδιά της Καμπούλ και οι αγανακτισμένες φωνές του κόσμου, «Δολοφόνοι φύγετε», αναδεικνύουν τις ευθύνες της «κοινότητας των ελεύθερων και δημοκρατικών χωρών» του ΝΑΤΟ, τις μεγάλες ευθύνες της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα για την κατάσταση αυτή. Κάνουν επιτακτική την ανάγκη για την απόσυρση των ελληνικών και των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Πρώτα απ' όλα η ελληνική όπως και άλλες κυβερνήσεις ευθύνονται για το γεγονός ότι απροσδιόριστος αριθμός κομάντος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν απεριόριστο πεδίο δράσης σ' όλη την επικράτεια της χώρας, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιες είναι οι δικαιοδοσίες τους. Το μόνο που γνωρίζει ο «ελεύθερος κόσμος» και ο τόσο «λαοπρόβλητος» πρόσφατα «δημοκρατικά επανεκλεγείς» Αφγανός Πρόεδρος, είναι ο πομπώδης τίτλος των επιχειρήσεων ENDURING FREEDOM.

Τώρα, αν οι Αμερικανοβρετανοί δεν είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν σε κανέναν, ούτε καν στον ΟΗΕ για το σκοπό και τα θύματα των επιχειρήσεων αυτών, δεν έχει και τόσο σημασία. Σημασία έχει ότι η «ελευθερία» και ο «εκδημοκρατισμός» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής «made in USA, NATO & EU» είναι στο Αφγανιστάν πια γεγονός. Ακόμα από το 2002, και συγκεκριμένα από τις 15 του Γενάρη, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη συμμετοχή της χώρας «εξ αρχής» στη λεγόμενη Ειρηνευτική Δύναμη ISAF που από το 2003 πέρασε και τυπικά υπό την πλήρη διοίκηση του ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επιχείρηση του «νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ» για δράση «εκτός των ορίων της συμμαχίας».

Από τα διαθέσιμα όμως στοιχεία φαίνεται ότι η άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν ούτε «συμβολική» και ούτε «ανθρωπιστική» μπορεί να χαρακτηριστεί όπως παλιότερα ισχυριζόταν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν αυτή την ώρα τουλάχιστον με ένα λόχο μηχανικού 122 ατόμων, με 44 άτομα σε στρατιωτική ιατρονοσηλευτική μονάδα, με 13 άτομα σε διάφορες διοικητικές θέσεις της ISAF, με 56 στρατιωτικά οχήματα και τουλάχιστον ένα στρατιωτικό C-130. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλα 39 άτομα που είχαν διατεθεί για το αεροδρόμιο της Καμπούλ την εποχή 2005-2006, που την ευθύνη για τη διοίκησή του είχε η Ελλάδα και που δεν είναι γνωστό αν επέστρεψαν.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει άλλα 90 άτομα για την ενίσχυση του στρατηγείου της ISAF. Η ελληνική όμως εμπλοκή επεκτείνεται και στην κάλυψη μιας από τις 9 Περιφερειακές Ομάδες Ανασυγκρότησης, όπως λέγονται, που δημιουργήθηκαν για να επεκταθεί η δράση του ΝΑΤΟ και εκτός Καμπούλ «μέσω έργων ανοικοδόμησης και επαφών με τοπικούς παράγοντες» (εξαγοράς δηλαδή), τη δημιουργία μικρών «προτεκτοράτων-καντονιών» αλλά και την εμπλοκή στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις σειράς «προθύμων» που ακόμα δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ «εμπιστεύτηκε» μια τέτοια Ομάδα Περιφερειακής Ανασυγκρότησης στην Ελλάδα, που έχει προχωρήσει στη διάθεση στρατιωτικής ιατρονοσηλευτικής μονάδας και στην οποία «προθυμοποιήθηκαν» να συμμετέχουν ακόμα οι Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ. Να γιατί τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στην Καμπούλ ενοχοποιούν όχι μόνο τα αμερικανικά στρατεύματα, όχι μόνο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ «γενικώς» αλλά και εκείνες τις κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που παραπλανούν τους εργαζόμενους, που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν οικονομικά και πολιτικά, πέρα από τη στρατιωτική συμμετοχή, την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες για την άμεση απόσυρση των ελληνικών, ΝΑΤΟικών και άλλων ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και να πληρώσει ακριβά η ελληνική κυβέρνηση την οποιαδήποτε προσπάθεια διαιώνισης και όξυνσης της κατάστασης αυτής με νέες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν και νέες σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, του οποίου μη μόνιμο μέλος είναι η Ελλάδα.


Του Μπάμπη ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ*
*Ο Μπάμπης Αγγουράκης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

ΙΤΑΛΙΑ
Δεν επιταχύνεται η επιστροφή στρατιωτών

ΡΩΜΗ.--

Δε θα επιταχυνθούν τα σχέδια ανάκλησης του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος από το Ιράκ, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, μια μέρα μετά την επίθεση στο νότιο Ιράκ κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας Ιταλός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 4.

Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη «κεντροαριστερή κυβέρνηση» της Ιταλίας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της Ιταλίας στο Ιράκ από τους 2.700 στους 1.600 κατά τη διάρκεια του Ιούνη, και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει επιστρέψει το σύνολο των στρατευμάτων, κάτι εξάλλου που είχε ανακοινώσει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ