ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επέκτασης των συνομιλιών

Οι δύο αντιπροσωπείες στην πρόσφατη συνάντηση
Οι δύο αντιπροσωπείες στην πρόσφατη συνάντηση
Η συνάντηση που έγινε στις αρχές της βδομάδας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Νότιας και της Βόρειας Κορέας πιθανώς θα ανοίξει το δρόμο σε νέες διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, σε μια περίοδο βέβαια που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις «φουντώνουν» σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Ανάλογη συνάντηση δεν είχε γίνει από το Δεκέμβρη του 2015.

Σύμφωνα με την Κοινή Ανακοίνωση - που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν» - «ο βορράς και ο νότος συμφώνησαν να καταβάλουν συγκεντρωμένες προσπάθειες για την εκτόνωση της στρατιωτικής έντασης, να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον στη Χερσόνησο και να προωθήσουμε την εθνική συμφιλίωση και ενότητα». Αν και η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ το Φλεβάρη, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν την εκτίμηση ότι «η σημερινή στρατιωτική ένταση πρέπει να αποκλιμακωθεί» και συμφώνησαν «το επόμενο διάστημα να γίνουν με αυτό το σκοπό συνομιλίες ανάμεσα στις (αρμόδιες) στρατιωτικές αρχές». Ακόμα, συμφώνησαν «να λύσουν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στις διακορεατικές σχέσεις μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με βάση την αρχή του "ίδιου μας του έθνους" (σ.σ. χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις). Με αυτόν το στόχο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες σε κάθε πεδίο μαζί με υψηλόβαθμες συνομιλίες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ σχολίασε για την τελευταία συνάντηση ότι «ένας τέτοιος αρχικός διάλογος μπορεί να δημιουργήσει πιθανότητες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη Χερσόνησο».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανησυχία Βρετανών μη μείνουν έξω από το παιχνίδι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

«Πισωγυρίσματα» στη διαδικασία χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την «πλήρη δημοκρατία και την εφαρμογή της έννομης τάξης», αλλά και μείωση της βρετανικής επιρροής στην περιοχή διαπιστώνει έκθεση της «Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων» της βρετανικής Βουλής των Λόρδων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν επίσης πως στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται η επιρροή και η «ήπια ισχύς» της Ρωσίας καθώς και ο ρόλος ισλαμικών ακραίων οργανώσεων και πως παράλληλα οι κρατικές αρχές χωρών της περιοχής αυξάνουν τον έλεγχο σε θεσμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Καταγράφει έτσι δημοσκοπήσεις σε χώρες της περιοχής που δείχνουν ότι π.χ. το 67,2% των Σέρβων θα προτιμούσε μία συμμαχία με τη Ρωσία από την ένταξη στην ΕΕ.

Σε άλλο σημείο, το πόρισμα της επιτροπής διαπιστώνει πως «είναι σε ύφεση» η υποστήριξη πολιτών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ. Τονίζεται επίσης ότι η διαδικασία για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ φαντάζει στις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «παράδοξη ή αστήρικτη». Προτείνουν ότι η Βρετανία «πρέπει να εξασφαλίσει» ότι η Διάσκεψη Κορυφής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιούλη στο Λονδίνο, θα πρέπει να οδηγήσει «σε έναν οδικό χάρτη μακροπρόθεσμης ασφάλειας και πολιτικής δέσμευσης χωρών της περιοχής με την ΕΕ». Προτείνει, επίσης, στη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει ως υποστηρικτής βαλκανικών χωρών όπως η ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σλοβενο-κροατικές εντάσεις

Το ίδιο διάστημα, ο Σλοβένος πρώην πρωθυπουργός (1990-'92) και νυν ευρωβουλευτής Αλόιτζ Πέτερλε προειδοποίησε την Κροατία ότι θα μπορούσε «να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια» εάν συνεχίσει να αγνοεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης, που είχε καθορίσει, πριν έξι μήνες, επακριβώς τα (έως τότε διαφιλονικούμενα) θαλάσσια σύνορα νοτιοδυτικής Σλοβενίας - Κροατίας στον όρμο του Πιράν στην Αδριατική.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι η συνοριακή διαφορά Κροατίας και Σλοβενίας «έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ». Τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα «είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο πολλοί σε Σλοβενία και Κροατία νομίζουν», επειδή δεν είναι διμερές, αλλά αφορά όλη την ΕΕ.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Αρνήθηκε βίζα στον στρατηγό Ντίκοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ενταση στις σερβο-αμερικανικές στρατιωτικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι να απορρίψει την αίτηση για βίζα που υπέβαλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος παρατήρησε ότι η αίτηση απορρίφθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους περίπου τρεις μήνες αφότου ο στρατηγός είχε επισκεφθεί (τον περασμένο Οκτώβρη) την Ουάσιγκτον, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση για συμμετοχή σε συνδιάσκεψη με θέμα την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Διεμήνυσε ότι η εξέλιξη δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τονίζοντας ότι «δεν συμβάλλει στην συνεργασία» αφού προκαλεί «άσχημη» εντύπωση.

Σερβικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τον 57χρονο στρατηγό Ντίκοβιτς για «εγκλήματα πολέμου» την περίοδο που διοικούσε τις επιχειρήσεις των σερβικών δυνάμεων εναντίον Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο.

Η ΕΕ «υπενθυμίζει» το ρόλο της στο Κυπριακό

ΡΩΜΗ.--

Εν αναμονή των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αλλά και του νέου γύρου συνομιλιών που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωσή τους, η ΕΕ θα διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο, όπως φάνηκε και στην προχτεσινή Σύνοδο χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στη Ρώμη. Στη Διακήρυξη της Συνόδου, διαμηνύεται η στήριξη των επτά χωρών «σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος της Κύπρου, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου (...)». Με έμφαση τονίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη συμφωνία», ξεκαθαρίζοντας ότι τα ευρωενωσιακά μονοπώλια δεν θα δεχτούν χωρίς ανταλλάγματα τη «στερεότερη» παρουσία άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στο νησί. Γι' αυτό, άλλωστε, επισημαίνεται και ότι «η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η καλύτερη προστασία για μια επανενωμένη Κύπρο» αφού, όπως φάνηκε και στις διαβουλεύσεις του περασμένου καλοκαιριού, το ζήτημα της «ασφάλειας» της Κύπρου στην περίπτωση λύσης θα αποτελέσει πεδίο σκληρών ανταγωνισμών και μοχλός προώθησης ευρύτερων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Διαδηλώσεις στην Τυνησία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη παρέμεινε την Πέμπτη η κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις της Τυνησίας, όπου συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας που προκαλεί η αύξηση της φορολογίας στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, και την έκρηξη της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 45%. Σε διαδηλώσεις που σημειώθηκαν μέχρι χτες τα ξημερώματα, αναφέρθηκε η σύλληψη περίπου 300 ατόμων, ανάμεσά τους και εφήβων ηλικίας 14 και 16 ετών, στην πρωτεύουσα Τύνιδα και σε άλλες πόλεις. Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πρωτοχρονιά, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018, που προέβλεπε αύξηση του ΦΠΑ σε καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ