Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανησυχία Βρετανών μη μείνουν έξω από το παιχνίδι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

«Πισωγυρίσματα» στη διαδικασία χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την «πλήρη δημοκρατία και την εφαρμογή της έννομης τάξης», αλλά και μείωση της βρετανικής επιρροής στην περιοχή διαπιστώνει έκθεση της «Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων» της βρετανικής Βουλής των Λόρδων που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν επίσης πως στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται η επιρροή και η «ήπια ισχύς» της Ρωσίας καθώς και ο ρόλος ισλαμικών ακραίων οργανώσεων και πως παράλληλα οι κρατικές αρχές χωρών της περιοχής αυξάνουν τον έλεγχο σε θεσμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Καταγράφει έτσι δημοσκοπήσεις σε χώρες της περιοχής που δείχνουν ότι π.χ. το 67,2% των Σέρβων θα προτιμούσε μία συμμαχία με τη Ρωσία από την ένταξη στην ΕΕ.

Σε άλλο σημείο, το πόρισμα της επιτροπής διαπιστώνει πως «είναι σε ύφεση» η υποστήριξη πολιτών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ. Τονίζεται επίσης ότι η διαδικασία για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ φαντάζει στις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «παράδοξη ή αστήρικτη». Προτείνουν ότι η Βρετανία «πρέπει να εξασφαλίσει» ότι η Διάσκεψη Κορυφής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιούλη στο Λονδίνο, θα πρέπει να οδηγήσει «σε έναν οδικό χάρτη μακροπρόθεσμης ασφάλειας και πολιτικής δέσμευσης χωρών της περιοχής με την ΕΕ». Προτείνει, επίσης, στη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει ως υποστηρικτής βαλκανικών χωρών όπως η ΠΓΔΜ, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σλοβενο-κροατικές εντάσεις

Το ίδιο διάστημα, ο Σλοβένος πρώην πρωθυπουργός (1990-'92) και νυν ευρωβουλευτής Αλόιτζ Πέτερλε προειδοποίησε την Κροατία ότι θα μπορούσε «να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια» εάν συνεχίσει να αγνοεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης, που είχε καθορίσει, πριν έξι μήνες, επακριβώς τα (έως τότε διαφιλονικούμενα) θαλάσσια σύνορα νοτιοδυτικής Σλοβενίας - Κροατίας στον όρμο του Πιράν στην Αδριατική.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι η συνοριακή διαφορά Κροατίας και Σλοβενίας «έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ». Τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα «είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο πολλοί σε Σλοβενία και Κροατία νομίζουν», επειδή δεν είναι διμερές, αλλά αφορά όλη την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ