Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχεδιασμοί για «μικρά και εύχρηστα» πυρηνικά όπλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χαλάρωση» των περιορισμών που ισχύουν στη χρήση πυρηνικών όπλων και στην ανάπτυξη της παραγωγής νέων πυρηνικών κεφαλών σε συμβατικούς πυραύλους επιδιώκει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οξύνονται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και οι εντάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», επικαλούμενο πληροφορίες του Αμερικανού Τζον Βόλφσταλ, πρώην ειδικού βοηθού του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ζητήματα ελέγχου όπλων και μη διάδοσης πυρηνικών, αναφέρει πως η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει «αλλαγές» στην παραγωγή υποβρυχιακών πυραύλων τύπου Trident D5, ώστε εκτός από συμβατικές να μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές προκειμένου «να αποτραπεί η Ρωσία από τη χρήση τακτικών πολεμικών κεφαλών σε μια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη». Ο Βόλφσταλ εκτιμά ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ με «μικρότερα, πιο εύχρηστα πυρηνικά όπλα» σε αυτόν τον τομέα συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ύφεση και ασφάλεια. Η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, που φέρεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση Τραμπ, είναι η πρώτη μετά από μια οκταετία και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος τρέχοντος μηνός, οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εκφωνήσει την ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης».

Προωθούν αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις διεργασίες με στόχο ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, «κλείνοντας» διακομματική συμφωνία με το Κογκρέσο, με φόντο την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο να μπλοκάρει τον τερματισμό του προγράμματος προστασίας από την απέλαση παιδιών που έχουν μεταφερθεί από τους γονείς τους παράνομα στις ΗΠΑ (γνωστό σαν πρόγραμμα DACA).

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αναφερόμενη στη συμφωνία, τόνισε ότι αυτή επιτεύχθηκε σε συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» ανάμεσα σε βουλευτές των δύο κομμάτων και τον Πρόεδρο Τραμπ. Μετά τη συνάντηση, ηγετικά στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν ότι ξεκινούν άμεσα τις συναντήσεις για την «ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ